Επικοινωνία Σι με Πούτιν: Στο επίκεντρο η Ουκρανία - «Η Κίνα θα διατηρήσει την αντικειμενική στάση»

Επικοινωνία Σι με Πούτιν: Στο επίκεντρο η Ουκρανία - «Η Κίνα θα διατηρήσει την αντικειμενική στάση» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα και πως περιμένει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία την άνοιξη του 2023.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κίνας είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως το Πεκίνο και η Μόσχα θα πρέπει να συντονιστούν και να συνεργαστούν στενά στις διεθνείς υποθέσεις, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, ο Σι δήλωσε, στη διάρκεια της επικοινωνίας τους μέσω βίντεο, πως ο δρόμος προς τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία δεν θα είναι ομαλός και πως η Κίνα θα διατηρήσει «την αντικειμενική και δίκαιη στάση» της στο ζήτημα αυτό.

Από την πλευρά του ο Πούτιν σε εισαγωγικές παρατηρήσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, δήλωσε: «Σας περιμένουμε, αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την ερχόμενη άνοιξη για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα». Ο ίδιος δήλωσε πως η επίσκεψη «θα δείξει στον κόσμο την εγγύτητα των ρωσοκινεζικών σχέσεων».

Μιλώντας για περίπου οκτώ λεπτά, ο Πούτιν δήλωσε πως αυξάνεται η σημασία των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας ως σταθεροποιητικού παράγοντα και πως έχει στόχο να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ εγκωμίασε την αντίσταση της Μόσχας και του Πεκίνου μπροστά στις δυτικές «πιέσεις». «Στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένων πιέσεων και προκλήσεων της Δύσης, υπερασπιζόμαστε τις θέσεις αρχών μας», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο συντονισμός ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο στη διεθνή σκηνή [...] χρησιμεύει στη δημιουργία μιας δίκαιης και βασισμένης στο διεθνές δίκαιο παγκόσμιας τάξης». «Η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, που συμβάλλουν στην ασφάλεια των χωρών μας, και η διατήρηση της σταθερότητας στις περιφέρειες κλειδιά έχουν ξεχωριστή θέση» στη ρωσοκινεζική συνεργασία, υπογράμμισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως οι δύο δυνάμεις έχουν «την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας».

Στην απάντησή του, που διήρκεσε περίπου το ένα τέταρτο της δήλωσης του Πούτιν, ο Σι ανέφερε πως η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία με φόντο αυτό που αποκάλεσε «δύσκολη» κατάσταση ευρύτερα στον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Διεθνή / Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Το Πεκίνο καταδίκασε την «πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα «βλάψει μόνο την εικόνα και το διεθνές κύρος των ΗΠΑ»
LIFO NEWSROOM
Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ