Στη Χερσώνα ο Ζελένσκι- «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη»

Στη Χερσώνα ο Ζελένσκι- «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη» Facebook Twitter
Φωτ.: Twiiter
0

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Χερσώνα λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή της από τον ρωσικό ζυγό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μίλησε με στρατιώτες που συγκεντρώθηκαν στην πόλη, λέγοντας ότι η Ουκρανία «προχωρά» και είναι έτοιμη για ειρήνη.

Σημειώνεται ότι η επανακατάληψη της Χερσώνας, από τις πρώτες πόλεις που πολιόρκησαν οι Ρώσοι είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τις δυνάμεις του Πούτιν.

Η Μόσχα την είχε ανακηρύξει διοικητικό κέντρο της παράνομα προσαρτημένης περιοχής και ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη την Παρασκευή, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Τις μέρες που ακολούθησαν οι ντόπιοι εθεάθησαν να πανηγυρίζουν, καθώς κάποιοι ξαναβρέθηκαν με αγαπημένα πρόσωπα που δεν είχαν δει για μήνες.

Ο Ζελένσκι είπε στους στρατιώτες ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη για ειρήνη, ειρήνη για όλη τη χώρα μας», όπως μετέδωσε το Reuters.

Ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους για την υποστήριξή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι τα πυραυλικά συστήματα Himars από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σημαντική βοήθεια για το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στο πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία, μερικοί από τους οποίους κυμάτισαν σημαίες της Ουκρανίας ή τις είχαν στους ώμους τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι είναι «πραγματικά χαρούμενος» για την απελευθέρωση, όπως και ο λαός της Ουκρανίας ενώ σημείωσε ότι «Δεν μας ενδιαφέρουν τα εδάφη άλλης χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 400 εγκλήματα πολέμου σε περιοχές της Χερσώνας που εγκαταλείφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις καθώς υποχωρούσαν.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς και η Μόσχα αρνείται ότι τα στρατεύματά της στοχεύουν σκόπιμα αμάχους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM