Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και το ελληνικό ενδιαφέρον

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και το ελληνικό ενδιαφέρον Facebook Twitter
Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. ...GETTY
0

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ στις ΗΠΑ οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές (midterm elections). Λέγονται έτσι επειδή είναι οι εκλογές που διεξάγονται στη μέση της θητείας του Προέδρου. Στις εκλογές αυτές θα εκλεγεί το ένα τρίτο των γερουσιαστών (εξαετής θητεία, όπου κάθε δύο χρόνια εκλέγεται το ένα τρίτο), το ένα τρίτο των κυβερνητών (τετραετής θητεία, επίσης κάθε δύο χρόνια εκλέγεται το 1/3) και το σύνολο των 435 βουλευτών (διετής θητεία).

Στην πολιτική παράδοση των ΗΠΑ τις ενδιάμεσες εκλογές συνήθως κερδίζει το κόμμα που δεν έχει την προεδρία. Και ο Τραμπ και ο Ομπάμα και ο Μπους, όλοι, στις ενδιαμεσες εκλογές έχασαν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Ακόμα και εξαιρετικά δημοφιλείς Πρόεδροι, όπως ο Ρέιγκαν ή ο Κλίντον, είχαν χάσει τις ενδιάμεσες εκλογές. Επανεξελέγησαν ωστόσο Πρόεδροι διά περιπάτου.

Αυτό συνέβαινε για δύο συνήθως λόγους. Καταρχάς επειδή επικρατούσε μια τάση εξισορρόπησης της πολιτικής ισχύος, απολύτως συμβατή με το πνεύμα «checks and balances» που (ειδικά παλαιότερα) χαρακτήριζε την αμερικανική πολιτική ζωή. Κατά δεύτερον, επειδή οι ηττημένοι των προεδρικών εκλογών κατά κανόνα εμφανίζουν μεγαλύτερη συσπείρωση, κάτι που στις εκλογές αυτές μετράει περισσότερο, καθώς η συμμετοχή είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προεδρικές.

Οι πιο κρίσιμες μάχες στη Γερουσία είναι στην Αριζόνα, στη Νεβάδα, στην Τζόρτζια και στην Πενσιλβάνια, και στις τρεις πρώτες οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται σήμερα να επικρατούν οριακά. Αν κερδίσουν τις δύο από αυτές, ανακτούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Στις σημερινές ΗΠΑ, όπου η πόλωση είναι πολύ βαθιά, οι φετινές ενδιάμεσες εκλογές έχουν σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο. Οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να τις μετατρέψουν σε δημοψήφισμα κατά της πολιτικής Μπάιντεν, εστιάζοντας κυρίως στα ζητήματα οικονομίας –όπου φαίνεται να έχουν προβάδισμα–, και επικαλούνται τις πληθωριστικές τάσεις που πλήττουν τα εισοδήματα των Αμερικανών. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους προβάλλουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας επί Μπάιντεν και αναδεικνύουν ζητήματα όπως το δικαίωμα στις αμβλώσεις, επισείοντας τον κίνδυνο κυριαρχίας των Ρεπουμπλικανών –ειδικά της τραμπικής τάσης– στο Κογκρέσο και σε πολλές Πολιτείες.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τις τελευταίες βδομάδες έχει ενισχυθεί ξανά η δυναμική των Ρεπουμπλικανών. Όχι όσο έντονα φαινόταν πριν μερικούς μήνες, αλλά, μετά από μια ανάκαμψη των Δημοκρατικών στα τέλη του καλοκαιριού, οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να περνάνε ξανά μπροστά. Όχι θεαματικά, αλλά αρκετά για να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Η επικράτησή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρείται βέβαιη και άνετη, ενώ απολύτως οριακή αναμένεται η αναμέτρηση στη Γερουσία, η οποία σήμερα είναι 50-50, με την πλειοψηφία να κρίνεται στην ψήφο της Αντιπροέδρου, κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Οι πιο κρίσιμες μάχες στη Γερουσία είναι στην Αριζόνα, στη Νεβάδα, στην Τζόρτζια και στην Πενσιλβάνια, και στις τρεις πρώτες οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται σήμερα να επικρατούν οριακά. Αν κερδίσουν τις δύο από αυτές, ανακτούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Η μάχη της Πενσιλβάνια έχει και ένα σχετικό «ελληνικό» ενδιαφέρον, καθώς υποψήφιος με το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών είναι ο Μεμέτ Οζ, γιατρός τουρκικής καταγωγής, ο οποίος ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο τουρκικής καταγωγής μέλος του Κογκρέσου. Ο αντίπαλός του, υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Φέτερμαν προηγείτο επί μεγάλο διάστημα, παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που εμφάνισε στην προεκλογική περίοδο (εγκεφαλικό και βηματοδότη), αλλά μετά το μεταξύ τους ντιμπέιτ φαίνεται να χάνει το προβάδισμα, αν και οι διαφορές είναι ακόμα απολύτως οριακές.

Και πάμε στο κλασικό ερώτημα: «Σημαίνει κάτι για την Ελλάδα μια πιθανή αλλαγή συσχετισμών;». Αν και αυτή η ερώτηση υποκρύπτει έναν κακώς εννοούμενο επαρχιωτισμό, λες και η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου, ενώ παραβλέπει και την πιο θεμελιώδη διάσταση, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν βάθος και διάρκεια που υπερβαίνουν την εκλογική συγκυρία, είναι μία από τις λίγες φορές που έχει νόημα να απαντηθεί. Και αυτό επειδή σήμερα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είναι ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι αρκετά υποστηρικτικός στις ελληνικές θέσεις. Αν οι Δημοκρατικοί χάσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ο Μενέντεζ θα φύγει από πρόεδρος της επιτροπής και αυτό δεν είναι καλό για εμάς. Βέβαια, το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ έχει επιρροή και στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Ο Μαρκ Ρούμπιο, π.χ., ο οποίος πιθανότατα θα επενακλεγεί στη Φλόριντα, έχει επίσης καλές σχέσεις με το ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, λόγω της κρίσιμης κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια αλλαγή συσχετισμών στη Γερουσία δεν είναι μια εξέλιξη που θα έπρεπε να ευχόμαστε.

Όσο για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, αυτές αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Ένας θρίαμβος των Ρεπουμπλικανών –ειδικά αν εκλεγούν οι τραμπικοί υποψήφιοι– θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ρόλο του τέως Προέδρου. Αν χάσουν, όσοι υποστηρίζουν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρέπει να απεγκλωβιστεί από την αγκαλιά του Τραμπ θα ενισχυθούν. Αυτοί δεν μιλάνε δυνατά επειδή ο Τραμπ κυριαρχεί ακόμα στη βάση του κόμματος και φοβούνται, αλλά δεν είναι λίγοι. Αντίστοιχα, αν οι Δημοκρατικοί πάθουν μεγάλο στραπάτσο, οι φωνές που θα ζητήσουν αποχώρηση του Μπάιντεν στο τέλος της θητείας του και διεκδίκηση του χρίσματος από έναν νέο υποψήφιο (και όχι την Κάμαλα Χάρις) επίσης θα ενισχυθούν. 

Όπως είπαμε, παλαιότερα το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών δεν προεξοφλούσε τις εξελίξεις. Αλλά στην Αμερική των τελευταίων ετών τα βιβλία έχουν ξαναγραφτεί.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ