Η εικόνα που ξεθωριάζει

ΣΑΒΒΑΤΟ Η εικόνα που ξεθωριάζει Facebook Twitter
Το τι θα γίνει το 2024 θα εξαρτηθεί από το αν θα έχει ανακτήσει δυνάμεις ο Μπάιντεν (αν, φυσικά, είναι ξανά υποψήφιος), από το αν θα έχει αποδώσει η πολιτική του και από το αν οι Δημοκρατικοί βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην progressive και τη μετριοπαθή τάση τους.
0

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων που έχει λάβει ποτέ υποψήφιος, σε μία από τις πολωτικές εκστρατείες στην ιστορία της χώρας.

Στη συγκυρία εκείνη ο Μπάιντεν, παρά το δεδομένο της ηλικίας του, έμοιαζε η καλύτερη δυνατή υποψηφιότητα για τους Δημοκρατικούς. Προερχόταν από τη μετριοπαθή τάση του κόμματος, ήταν αντιπρόεδρος του πάντα δημοφιλούς Ομπάμα, είχε απήχηση σε κρίσιμα εκλογικά κοινά, παρείχε ασφάλεια στους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους που ανησυχούσαν για την πανδημία. Το γεγονός ότι δεν προκαλούσε αντισυσπειρώσεις τον έκανε ιδανικό υποψήφιο σε μια αναμέτρηση που εξελίχθηκε σε δημοψήφισμα για τον προκάτοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όσα ακολούθησαν, δε, την εκλογή Μπάιντεν, με την άρνηση του προκατόχου του να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και την εισβολή στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου, ενίσχυσαν περαιτέρω τους Δημοκρατικούς και έπληξαν τους Ρεπουμπλικανούς.

Έναν χρόνο μετά, η εικόνα των Δημοκρατικών μοιάζει να ξεθωριάζει. Η αξιολόγηση της προεδρίας Μπάιντεν είναι αρνητική. Η δημοτικότητα του ίδιου του Προέδρου έχει πλέον (ελαφρά) αρνητικό πρόσημο. Η δημοτικότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις έχει αρνητικό πρόσημο κατά περίπου είκοσι μονάδες. Με εξαίρεση τη διαχείριση της πανδημίας, στα περισσότερα ζητήματα η βαθμολογία είναι αρνητική. Ακόμα και το εμβληματικό νομοσχέδιο του Προέδρου «Build Back Better» με επενδύσεις 1,8 τρισ. δολαρίων για την ανάταξη της οικονομίας φαίνεται να έχει οριακά θετική αποδοχή (47%-44%).

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 το πιθανότερο είναι οι Ρεπουμπλικάνοι να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά τη δυνατότητα του Μπάιντεν να υλοποιήσει την ατζέντα του στο δεύτερο μισό της θητείας του.

Πού οφείλεται αυτή η αντιστροφή κλίματος; Πρώτον, σε αντικειμενικά δεδομένα. Η οικονομική κρίση, λόγω της πανδημίας που ακόμα κρατεί, έχει πλήξει τα εισοδήματα των Αμερικανών. Το παγκόσμιο κύμα ακρίβειας, ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης, επιδεινώνει την καθημερινότητα των νοικοκυριών. Ακόμα και αν δεν το χρεώνεται ευθέως η κυβέρνηση, το πολιτικό κόστος δεν το αποφεύγει.

Δεύτερον, σε επιμέρους χειρισμούς. Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν –αν και η πλειονότητα των Αμερικανών συμφωνεί με την απεμπλοκή– έγινε με τρόπο που θεωρήθηκε ταπεινωτικός. Στο μεταναστευτικό αρχικά δόθηκε ένα σήμα χαλάρωσης στη φύλαξη των συνόρων, κάτι που έπληξε την κυβέρνηση, η οποία αναθεώρησε τη στάση της προς το αυστηρότερο.

Τρίτον, στην απομάκρυνση των πιο μετριοπαθών ψηφοφόρων. Η πιο αριστερή (progressive) τάση του Δημοκρατικού κόμματος, αν και μειοψηφική, έχοντας ισχυρή οργάνωση, δημοφιλείς ηγέτες και μαχητικότητα, κερδίζει συνεχώς πόντους στην εσωκομματική διελκυστίνδα. Αυτό οδηγεί στη σταδιακή ενίσχυση της λεγόμενης woke ατζέντας, με έμφαση σε ζητήματα όπως η critical race theory, τα οποία απωθούν ένα μέρος μετριοπαθών ψηφοφόρων, που κρίνουν τελικά και τις εκλογές.

Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε σε μια σειρά αναμετρήσεων της περασμένης εβδομάδας, όπου η γενική τάση έδειξε ενίσχυση των Ρεπουμπλικανών και απώλειες για τους Δημοκρατικούς σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στη Βιρτζίνια, στην οποία έναν χρόνο πριν ο Μπάιντεν επικράτησε με 10% διαφορά, κέρδισαν οι Ρεπουμπλικανοί. Στο Νιου Τζέρζι, όπου ο Μπάιντεν πέρσι κέρδισε με διαφορά 16%, οι Δημοκρατικοί επικράτησαν με διαφορά μόλις 1,5%. Σε μια σειρά από αναμετρήσεις για διάφορα αξιώματα, σε πολλές Πολιτείες, οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύθηκαν. Μάλιστα, όπου οι Δημοκρατικοί κατέβηκαν με υποψήφιο ή ατζέντα της «progressive» τάσης, έχασαν συντριπτικά, ακόμα και σε ευνοϊκές γι’ αυτούς περιοχές.

kamala harris Facebook Twitter
Οι Δημοκρατικοί μοιάζουν να είναι σε πιο δύσκολη θέση, καθώς ο Μπάιντεν το 2024 θα είναι ογδόντα δύο ετών, η Κάμαλα Χάρις έχει χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις και άλλα στελέχη δεν έχουν αναδειχθεί ακόμα. Φωτ.: ΑΡ

Συνέβη, δε, κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον εκλογικά. Παρά το ότι η woke ατζέντα έχει γίνει σημαία των Δημοκρατικών, οι Ρεπουμπλικάνοι κατεβάζουν ολοένα και περισσότερους Αφροαμερικανούς ή Λατινοαμερικανούς υποψηφίους, με ανάλογα εκλογικά οφέλη. Στη Βιρτζίνια π.χ. αναπληρωτής κυβερνήτης εξελέγη μια Ρεπουμπλικάνη Αφροαμερικανή γυναίκα και γενικός εισαγγελέας ένας Ρεπουμπλικάνος Λατινοαμερικανός. Κάτι που μοιάζει να δικαιώνει όσους –ακόμα και εντός των Δημοκρατικών– υποστηρίζουν ότι οι υπερβολές της woke ατζέντας επιφέρουν πολιτικό και εκλογικό κόστος στο κόμμα.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 το πιθανότερο είναι οι Ρεπουμπλικάνοι να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά τη δυνατότητα του Μπάιντεν να υλοποιήσει την ατζέντα του στο δεύτερο μισό της θητείας του. Προεξοφλεί αυτό το τι θα συμβεί το 2024; Όχι. Ο Κλίντον το 1994 συνετρίβη στις ενδιάμεσες εκλογές και δύο χρόνια μετά επανεξελέγη. Το ίδιο και ο Ομπάμα το 2010.

Το τι θα γίνει το 2024 θα εξαρτηθεί από το αν θα έχει ανακτήσει δυνάμεις ο Μπάιντεν (αν, φυσικά, είναι ξανά υποψήφιος), από το αν θα έχει αποδώσει η πολιτική του και από το αν οι Δημοκρατικοί βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην progressive και τη μετριοπαθή τάση τους.

Και, φυσικά, υπάρχει ο παράγοντας Τραμπ. Στην παρούσα φάση οι Δημοκρατικοί φαίνεται να έχουν τον Τραμπ μεγαλύτερη ανάγκη απ’ ό,τι οι Ρεπουμπλικάνοι. Η αντιπαράθεση πάνω στα ζητήματα μοιάζει πιο δύσκολη για τους Δημοκρατικούς απ’ ό,τι η αντιπαράθεση με αφορμή το πρόσωπο του βαθιά διχαστικού τέως Προέδρου. Αυτό το ξέρουν και οι Ρεπουμπλικάνοι, η ηγεσία των οποίων προσπαθεί να κρατήσει την ατζέντα και τους οπαδούς του κόμματος, αλλά απεύχεται την επανεμπλοκή του ίδιου. Το θετικό είναι ότι έχουν στελέχη που μπορούν να το πετύχουν αυτό.

Ο Τραμπ, ωστόσο, παραμένει δημοφιλής εντός του κόμματος και οι πιθανότητες να κερδίσει ξανά το χρίσμα, αν το θελήσει, είναι υπαρκτές. Αντιθέτως, οι Δημοκρατικοί μοιάζουν να είναι σε πιο δύσκολη θέση, καθώς ο Μπάιντεν το 2024 θα είναι ογδόντα δύο ετών, η Κάμαλα Χάρις έχει χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις και άλλα στελέχη δεν έχουν αναδειχθεί ακόμα.

Οι εξισώσεις και για τα δύο κόμματα μοιάζουν πολύ δύσκολες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ