Human Rights Watch κατά Τουρκίας: Συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και διά της βίας απελάσεις Σύρων προσφύγων

Παιδί πρόσφυγας Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυθαίρετα, χτύπησαν και διά της βίας απέλασαν πίσω στη Συρία εκατοντάδες πρόσφυγες- άνδρες και αγόρια- μέσα σε έξι μήνες, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch. 

Η έκθεση-καταπέλτης της οργάνωσης αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2022. Η αντιμετώπιση των προσφύγων που ζουν στην Τουρκία υπό προσωρινή προστασία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επισημαίνεται στην έκθεση. 

Σύροι πρόσφυγες που απελάθηκαν από την Τουρκία είπαν στην οργάνωση ότι τους συνέλαβαν μέσα στα σπίτια τους, στους χώρους εργασίας τους και στον δρόμο. Τους είχαν υπό κράτηση σε κακές συνθήκες και οι περισσότεροι από αυτούς υπέστησαν ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις. Στη συνέχεια τους ανάγκασαν να υπογράψουν έγγραφα στα οποία συμφωνούσαν «οικειοθελώς» να επιστρέψουν στη Συρία. 

Αφού τους μετέφεραν οδικώς στα σύνορα με τη Συρία, με χειροπέδες στα χέρια- ταξίδια που κάποιες φορές διαρκούσαν έως 21 ώρες- τους ανάγκασαν να τα διασχίσουν, υπό την απειλή όπλου, περιέγραψαν οι πρόσφυγες. 

Μάλιστα, ένας 26χρονος από το Χαλέπι θυμάται ότι Τούρκος αξιωματούχος του είπε: «Θα πυροβολήσουμε οποιονδήποτε προσπαθήσει να γυρίσει πίσω»

«Μη ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία»

«Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι τουρκικές αρχές συγκέντρωσαν εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, ακόμη και ασυνόδευτους ανήλικους και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στη βόρεια Συρία», δήλωσε η Νάντια Χάρντμαν, ερευνήτρια της οργάνωσης για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. 

«Η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία δεν πληρεί τα κριτήρια μιας ασφαλούς τρίτης χώρας και να αναστείλει τη χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες και τον έλεγχο των συνόρων, μέχρι να σταματήσουν οι απελάσεις διά της βίας», τόνισε η ερευνήτρια της οργάνωσης. 

Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, «δεν συνάδει με την κλίμακα των απελάσεων Σύρων προσφύγων», υπογράμμισε. 

Χτυπούσαν όσους δεν υπέγραφαν 

Η οργάνωση μίλησε με 37 άνδρες και δύο αγόρια από τη Συρία, όπως και με συγγενείς εκείνων που απελάθηκαν. Όλοι τους περιέγραψαν ότι τους απέλασαν μαζί με δεκάδες ή εκατοντάδες άλλους και ότι αναγκάστηκαν να υπογράψουν έγγραφα που ήταν συμφωνίες οικειοθελούς επαναπατρισμού. 

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, είπαν οι πρόσφυγες, δεν τους επέτρεψαν να διαβάσουν τα έγγραφα, ούτε τους εξήγησαν τι έγραφαν. Σε κάποιες περιπτώσεις, αξιωματούχοι κάλυπταν με το χέρι τους τις παραγράφους που ήταν γραμμένες στα αραβικά. 

Πολλοί είπαν ότι είδαν Τούρκους αξιωματούχους να χτυπούν άλλους άνδρες που αρχικά αρνήθηκαν να υπογράψουν, οπότε πίστεψαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή. Δύο άνδρες είπαν που τους είπαν ότι είτε θα υπογράψουν το έγγραφο και θα απελαθούν, είτε θα μείνουν υπό κράτηση για έναν χρόνο. Αμφότεροι επέλεξαν να φύγουν, επειδή έπρεπε να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους. 

«Χωματερή προσφύγων η βόρεια Συρία» 

Η Τουρκία δεσμεύεται μέσω συνθήκης και του διεθνούς δικαίου για τον σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης, επισημαίνει το Human Rights Watch στην έκθεση. Αυτή η αρχή απαγορεύει την επιστροφή οποιουδήποτε ανθρώπου σε ένα μέρος όπου θα είναι αντιμέτωπος με πραγματικό κίνδυνο δίωξης, βασανιστηρίου ή απειλής για τη ζωή του. Η επιτροπή έρευνας για τη Συρία του ΟΗΕ τον προηγούμενο μήνα επανέλαβε ότι η χώρα δεν είναι ασφαλής για εκείνους που επιστρέφουν. 

Εν μέσω της δεινής οικονομικής κατάστασης, έχει επιδεινωθεί το αίσθημα απέναντι στους πρόσφυγες στην Τουρκία, με επιθέσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις Σύρων. Ενόψει των εκλογών, η κυβέρνηση τώρα στοχεύει να επιστρέψει ολοένα περισσότερους ανθρώπους σε περιοχές της βόρειας Συρίας, που είναι υπό τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης. 

Αυτό τον μήνα, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι περίπου 527.000 Σύροι έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στην πατρίδα τους. Τον Μάιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει πρότζεκτ κατασκευής κατοικιών στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, λέγοντας ότι το έργο θα διευκολύνει την επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Τουρκία. 

«Παρότι η Τουρκία παρείχε προσωρινή προστασία σε 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, τώρα φαίνεται σαν να προσπαθήσει να μετατρέψει τη βόρεια Συρία σε χωματερή προσφύγων», δήλωσε η Χάρντμαν. 

Με πληροφορίες από ΑP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Διεθνή / Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί σχέδιο «αυτοαπέλασης» για να μειώσει τα κόστη και να επιταχύνει τις απελάσεις – Συζητήσεις με Ρουάντα για υποδοχή μεταναστών
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM