Μερικές καλλιέργειες αναπτύσσονται καλύτερα στις πόλεις παρά στην ύπαιθρο - Τι αποκάλυψε έρευνα

Μερικές καλλιέργειες αναπτύσσονται καλύτερα στις πόλεις παρά στην ύπαιθρο - Τι αποκάλυψε έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Καλλιέργειες αγγουριών, πατάτας και μαρουλιών μπορεί να έχουν έως και τέσσερις φορές υψηλότερες αποδόσεις όταν καλλιεργούνται σε αστικές περιοχές απ' ότι αγροτικές, σύμφωνα με νέα έρευνα.  

Αυτή τη στιγμή, πιστεύεται ότι το 15-20% των τροφίμων παγκοσμίως καλλιεργείται στις πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του 5-10% όλων των οσπρίων και των λαχανικών.  Καθώς η ζωή στην πόλη συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο συχνή σε όλο τον κόσμο, η ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη ήθελε να διερευνήσει τη βιωσιμότητα της αστικής γεωργίας ως τρόπο βελτίωσης της επισιτιστικής ασφάλειας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας.

«Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά της, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για την αστική γεωργία, όπως αν οι αποδόσεις είναι παρόμοιες με τη συμβατική γεωργία ή ακόμα και τι καλλιέργειες καλλιεργούνται συνήθως», λέει ο περιβαλλοντολόγος Florian Payen, από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Μέσα από μια ανάλυση 200 προηγούμενων μελετών (που κάλυπταν 53 διαφορετικές χώρες και περισσότερα από 2.000 σημεία δεδομένων) η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να πάρει ορισμένες απαντήσεις. Η ανάλυση κάλυψε τόσο τους «γκρίζους» χώρους της πόλης (όπως δρόμους και στέγες) όσο και χώρους πρασίνου (όπως πάρκα και λαχανόκηπους).

Αν και δεν προέκυψε απάντηση στο ερώτημα του ποιοι αστικοί χώροι είναι καλύτεροι για κάποιες καλλιέργειες, η έρευνα έδειξε ότι κάποιοι τύποι καλλιεργειών αναπτύσσονται καλύτερα με ορισμένους τρόπους καλλιέργειας.

Για παράδειγμα, τα υδαρή λαχανικά (όπως οι ντομάτες) και τα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλές αποδόσεις σε υδροπονικά περιβάλλοντα, όπου χρησιμοποιείται νερό αντί για χώμα. Λαχανικά όπως τα μαρούλια, το λάχανο και το μπρόκολο είναι πιο φυσικά κατάλληλα για κάθετη καλλιέργεια, διαπίστωσαν οι ερευνητές. 

«Παραδόξως, υπήρχαν λίγες διαφορές μεταξύ των συνολικών αποδόσεων σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς πράσινους χώρους, αλλά υπήρχαν σαφείς διαφορές στην καταλληλότητα των τύπων καλλιεργειών σε διαφορετικούς γκρίζους χώρους. Δεν μπορείτε να στοιβάζετε μηλιές σε ένα θάλαμο ανάπτυξης πέντε ή δέκα επιπέδων, αν και βρήκαμε μια περίπτωση όπου κατάφεραν να καλλιεργήσουν σιτάρι στοιβαγμένο με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε ο Payen.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι πόσο οικονομικά αποδοτική είναι η αστική γεωργία έναντι της αγροτικής. 

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη της αστικής γεωργίας θα μπορούσε να είναι επωφελής με πολλούς διαφορετικούς τρόπους,  από το να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να επιβιώσουμε από την επόμενη πανδημία μέχρι τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους παραγωγής τροφίμων. 

Με πληροφορίες από Science Alert

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις κυβερνοεπιθέσεις και η Ευρώπη είναι από τα πιο ευάλωτα «θύματα» - Ο λόγος

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις κυβερνοεπιθέσεις και η Ευρώπη είναι από τα πιο ευάλωτα «θύματα» - Ο λόγος

Η τεχνητή νοημοσύνη καθοδηγεί τις κυβερνοεπιθέσεις και χρησιμοποιείται από χάκερ για να παραβιάσουν την ασφάλεια σε διάφορα επίπεδα και να διαδώσουν τις επιθέσεις μέσω πολλών παρόχων διαδικτύου (IP) ώστε να αποφευχθεί η ανίχνευση
LIFO NEWSROOM
«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πόσο παράξενος ήταν»: O δεινόσαυρος Spicomellus αποκαλύπτεται ακόμη πιο αλλόκοτος

Τech & Science / Ο «παράξενος» δεινόσαυρος Spicomellus αποκαλύπτεται ακόμη πιο αλλόκοτος

Σε κάθε πλευρά του σώματός του υπήρχαν αγκάθια μήκους περίπου 30 εκατοστών, ενσωματωμένα στα πλευρά, χαρακτηριστικό που δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε κανένα άλλο σπονδυλωτό, ζωντανό ή εξαφανισμένο
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο βακτήριο «χτυπάει» Νέα Υόρκη: Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Τech & Science / Θανατηφόρο βακτήριο «χτυπάει» Νέα Υόρκη: Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Έξαρση της νόσου των Λεγεωνάριων στο Χάρλεμ με έξι νεκρούς και πάνω από 100 κρούσματα - Πώς οι επιστήμονες ερευνούν δεκάδες πύργους ψύξης στη Νέα Υόρκη για να εντοπίσουν τη θανατηφόρα πηγή του βακτηρίου
LIFO NEWSROOM
Mounjaro: Βρετανοί ξεσπούν για την αύξηση στην τιμή - «Ντροπή, ήταν σαν μαγικό φίλτρο και τώρα το χάνω»

Τech & Science / Mounjaro: Βρετανοί ξεσπούν για την αύξηση στην τιμή - «Ντροπή, ήταν σαν μαγικό φίλτρο και τώρα το χάνω»

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο, με τους ίδιους να ανησυχούν για την ψυχική και σωματική τους υγεία
LIFO NEWSROOM
Νέα έρευνα: Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τον κρυφό «διακόπτη» που κάνει το λίπος να καίει θερμίδες

Τech & Science / Νέα έρευνα: Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τον κρυφό «διακόπτη» για απώλεια βάρους

Η μελέτη δεν περιελάμβανε ανθρώπους - Προηγούμενη έρευνα έχει υπονοήσει ότι ένα συγκεκριμένο αμινοξύ μπορεί να είναι ένας παράγοντας αλλά μέχρι τώρα ο ρόλος του δεν ήταν σαφής
LIFO NEWSROOM