Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα Facebook Twitter
Φωτ.: Mao Yuqing/Alamy
0

Αν εμπειρία είναι η βιωμένη κατάσταση ενός πράγματος που έρχεται από το παρελθόν, η επανασχεδίασή της για εκείνους που δεν πρόλαβαν να τη ζήσουν συνιστά μια εξαίσια τέχνη ανάκτησης δεδομένων. Τι κι αν εμείς, οι σημερινοί περιπατητές του κόσμου, δεν ζήσαμε την πρώτη καθέλκυση του εκθαμβωτικού κρουαζιερόπλοιου Queen Elizabeth 2 (QE2) στη δεκαετία του ’60; Tι κι αν η γνώση που έχουμε για το θρυλικό Orient Express περιορίζεται στην περίτεχνη ίντριγκα που η Άγκαθα Κρίστι έπλεξε γύρω από το όνομά του στο πασίγνωστο αστυνομικό μυθιστόρημά της; Ό,τι έχασε κανείς από το κλέος του παρελθόντος μπορεί να το βρει στο παρόν μέσω ενός μετασχηματισμού. Όπως έλεγε και ο Άλντους Χάξλεϊ: «Εμπειρία δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει. Είναι αυτό που κάνεις σε σχέση με αυτό που σου συμβαίνει».

Στις μέρες μας μπορείς να απολαύσεις μια σπάνια εμπειρία διακοπών στον συμβολικό εξωτισμό του Queen Elizabeth 2 και του Orient Express δίχως να αισθάνεσαι πια ξένος προς το φημισμένο παρελθόν τους. Έχουμε να κάνουμε με μια νέα τάση; Έξυπνο management ανάπτυξης ίσως; Ή μήπως με μια στρατηγική συσχετισμένης διαφοροποίησης; Το σίγουρο είναι ότι ο κορεσμός γεννάει ιδέες.

Ένα πλοίο και ένα τρένο φέρουν το καθένα τον δικό του συμβολισμό, που με τη σειρά του προοικονομεί την επιτυχία και στις δύο περιπτώσεις, καθώς υπόσχεται μια εμπειρία πέρα από τα συνηθισμένα.

Το θρυλικό ταξιδιωτικό brand Orient Express, μέρος του παγκοσμίως κορυφαίου ομίλου Accor, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον ιταλικό όμιλο φιλοξενίας Arsenale SpA για να ανοίξει το δεύτερο ξενοδοχείο Orient Express στην Ιταλία στο εντυπωσιακό Palazzo Donà Giovannelli της Βενετίας. Το έργο ανέλαβε η Aline Asmar d’Amman, αρχιτέκτων και σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, και το στούντιο της Culture in Architecture. Το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του 2024. Οι επιβάτες του τρένου Orient Express La Dolce Vita θα μπορούν να αποβιβαστούν απευθείας στον σταθμό Venice Santa Lucia και να φτάσουν στο Orient Express Venice Hotel με τα πόδια ή με πλοίο. Το Orient Express Venice Hotel θα διαθέτει 45 δωμάτια και σουίτες, όλα με θέα στους κήπους και τα κανάλια της Βενετίας. Το μπαρ του ξενοδοχείου θα βρίσκεται στην πρώην αίθουσα χορού του piano nobile-κεντρικού ορόφου του κτιρίου. Ένα εστιατόριο παγκόσμιας κλάσης θα μυεί τους επισκέπτες στις γεύσεις της ιταλικής γαστρονομίας. Επιλεγμένες βεράντες κρυμμένες στις στέγες του ξενοδοχείου θα προσφέρουν την πιο όμορφη θέα στα θαύματα του Serenissima.

Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα Facebook Twitter
Φωτ.: Aline Asmar d'Amman
Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα Facebook Twitter
Φωτ.: Aline Asmar d'Amman

Επίσης, ο όμιλος φιλοξενίας Accor πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό του το παγκοσμίου φήμης κρουαζιερόπλοιο QE2. Ξεκινώντας τη λειτουργία του από τον Μάιο του 2022, το κρουαζιερόπλοιο θα υποβληθεί σε περαιτέρω αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις πριν ενταχθεί στη συλλογή ξενοδοχείων MGallery. Μόλις ανανεωθεί πλήρως, θα γίνει αναμφίβολα ένα ορόσημο της μάρκας MGallery και του Ντουμπάι συνολικά.

Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα Facebook Twitter
Το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth 2.

Ο όμιλος συνεργάζεται με την Ports, Customs and Free Zone Corporation (PCFC) Investments LLC, έναν από τους κυβερνητικούς οργανισμούς του Ντουμπάι, που ιδρύθηκε επίσημα το 2001. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε με την Accor σε αυτό το έργο. Πιστεύουμε ότι η τεχνογνωσία του ομίλου θα ανυψώσει το QE2 σε μια νέα εποχή», δηλώνει ο Saeed Al-Bannai, διευθύνων σύμβουλος της επένδυσης PCFC. «Το QE2 έγραψε ιστορία και είμαστε βέβαιοι ότι η Accor θα κρατήσει ζωντανή την κληρονομιά του, την ίδια στιγμή που το ισχυρό στάτους και η φήμη της αποτελούν εγγύηση για τη μοναδική εμπειρία που οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν». Το QE2 βρίσκεται στο Port Rashid του Ντουμπάι, δηλαδή σε ένα στρατηγικό σημείο, καθώς παρέχει εύκολη σύνδεση με κάθε αξιοθέατο της πόλης, το εμπορικό κέντρο Dubai Mall, το Burj Khalifa, την παραλία La Mer, το Palm Jumeirah, το Mall of the Emirates, όπως και με το διεθνές αεροδρόμιο. 

Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα Facebook Twitter
Ο Stephen Alden, CEO Raffles και Orient Express, Accor δήλωσε: «Η άφιξη του Orient Express στη Βενετία δένει πολύ φυσικά με την ιστορία του brand. Σηματοδοτεί την επιστροφή στις ρίζες του ενός θρύλου που βρίσκει την απόλυτη έκφρασή του στο Palazzo Donà Giovannelli. Εμπνευσμένη από το πολυπολιτισμικό της υπόβαθρο, το πάθος για τη Βενετία και τη μοναδική ποιητική γλώσσα, η Aline Asmar d'Amman θα αναζωογονήσει το σχέδιο ενός από τα πιο χαρισματικά παλάτια στον κόσμο».

Ένα πλοίο και ένα τρένο φέρουν το καθένα τον δικό του συμβολισμό, που με τη σειρά του προοικονομεί την επιτυχία και στις δύο περιπτώσεις, καθώς υπόσχεται μια εμπειρία πέρα από τα συνηθισμένα. Ουσιαστικά μετατρέπει τους επίδοξους πελάτες σε φορείς ενός μεταπλασμένου παρελθόντος με σημερινούς όρους και τους δίνει το σπάνιο δικαίωμα να πιστεύουν πως μεταφέρονται με μια χρονομηχανή στο «πριν», βιώνοντάς το με ανέσεις του «τώρα».

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ