Νέο πλήγμα στην πυρηνική ασφάλεια: Η Ρωσία αναστέλλει τις επιθεωρήσεις βάσει της Συνθήκης START με τις ΗΠΑ

Νέο πλήγμα στην πυρηνική ασφάλεια: Η Ρωσία αναστέλλει τις επιθεωρήσεις βάσει της Συνθήκης START με τις ΗΠΑ Facebook Twitter
Αμερικανική άσκηση άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στον Ειρηνικό Ωκεανό, το 2012 - Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

H Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για αναστολή των προγραμματισμένων επιθεωρήσεων  σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της, στο πλαίσιο της πυρηνικής Συνθήκης START με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι εγκαταστάσεις που υπόκεινται σε ελέγχους στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, θα εξαιρεθούν «προσωρινά» από τέτοιου είδους αυτοψίες. 

Η Μόσχα αναγκάστηκε «να καταφύγει σε αυτό το μέτρο ως αποτέλεσμα της επιμονής της Ουάσινγκτον ότι θα επιδιώξει αναπόφευκτα την επανέναρξη των επιθεωρήσεων υπό συνθήκες που δεν λαμβάνουν υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι όροι που προτείνει η Ουάσινγκτον «δημιουργούν μονομερή πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ και ουσιαστικά στερούν από τη Ρωσική Ομοσπονδία το δικαίωμα διεξαγωγής επιθεωρήσεων σε αμερικανικό έδαφος», συμπληρώνει.

Το Κρεμλίνο ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την αμερικανική κυβέρνηση ότι τελειώνει ο χρόνος για τη διαπραγμάτευση της συνθήκης «New START» και ότι, εφόσον εκπνεύσει το 2026 χωρίς να αντικατασταθεί, η παγκόσμια ασφάλεια θα αποδυναμωθεί.

«Ο τελευταίος πυλώνας ελέγχου πυρηνικών όπλων»

Σε ισχύ από το 2011, η Νέα Συμφωνία Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων (New Strategic Arms Reductions Treaty - START είναι η τελευταία από μια σειρά συμφωνιών που ουσιαστικά διατηρεί έναν έλεγχο στα πυρηνικά οπλοστάσια των μεγάλων δυνάμεων. 

Στο πλαίσιο της New START, Ρωσία και ΗΠΑ περιορίζονται στον ίδιο αριθμό πυρηνικών κεφαλών και των όπλων μεταφοράς τους. Για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης στους κανόνες, υπάρχουν αυστηροί κανόνες και προαπαιτούμενα διαφάνειας μεταξύ των δύο χωρών ώστε να υπάρχει μια αξιόπιστη εικόνα εκατέρωθεν των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών τους. 

Μετά την κατάρρευση, το 2019, της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσης Εμβέλειας (Intermediate-range Nuclear Forces - INF), η Νew START απέμεινε ως η μόνη μεγάλη συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας. 

Με πληροφορίες από AFP/European Parliament

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάιντεν: Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε αυτή την τρομοκρατία

Διεθνή / Μπάιντεν: Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε αυτή την τρομοκρατία

«Δεν υπάρχει θέση σε κανένα πανεπιστήμιο στην Αμερική, σε κανένα μέρος στην Αμερική για αντισημιτισμό, ρητορική μίσους ή απειλές βίας οποιουδήποτε είδους», δήλωσε παράλληλα ο Τζο Μπάιντεν
NEWSROOM
Γερμανία: Επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ζητά το CDU

Διεθνή / Γερμανία: Επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ζητά το CDU

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μέχρι τώρα απορρίψει το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ωστόσο ο υπουργός 'Αμυνας Μπόρις Πιστόριους τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της επανεισαγωγής της
NEWSROOM
Οι single γυναίκες αγοράζουν πιο εύκολα σπίτι από τους single άνδρες- Γιατί συμβαίνει αυτό

Διεθνή / Οι single γυναίκες αγοράζουν πιο εύκολα σπίτι από τους single άνδρες- Γιατί συμβαίνει αυτό

Δημοσίευμα του The Hill ερευνά το γεγονός ότι οι single γυναίκες στις ΗΠΑ αποκτούν κατοικία με περισσότερη ευκολία από τους single άνδρες, παρά το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα
NEWSROOM
IDF για Ράφα: «Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε και να εξαλείφουμε κάθε απειλή κατά των Ισραηλινών πολιτών»

Διεθνή / IDF για Ράφα: «Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε και να εξαλείφουμε κάθε απειλή κατά των Ισραηλινών πολιτών»

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι «4 όλμοι εκτοξεύθηκαν από την περιοχή της Ράφα προς το ισραηλινό έδαφος, μετά τις σειρήνες που ήχησαν στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ»
NEWSROOM