Πολιτική κρίση στην Ιταλία: «Ο Ντράγκι έχει λάβει τις αποφάσεις του, δεν δείχνει να το ξανασκέφτεται»

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: «Ο Ντράγκι έχει λάβει τις αποφάσεις του, δεν δείχνει να το ξανασκέφτεται» Facebook Twitter
0

Ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, δε φαίνεται να θέλει να το «ξανασκεφθεί» και να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai.

«Ο Ντράγκι είναι γαλήνιος, αλλά και αποφασισμένος, όπως φαίνεται, να εμμείνει στη θέση του», μετέδωσε η Rai. Όλα θα αποφασιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, όπου ο Ντράγκι θα παρέμβει στη βουλή και στη γερουσία της Ρώμης.

Θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν θέλει να συνεχίσει την κυβερνητική αυτή εμπειρία, περίπου για ένα ακόμη εξάμηνο, θέτοντας τις κύριες προτεραιότητές του, ή αν η απόφασή του να παραιτηθεί είναι οριστική και αμετάκλητη.

Σε περίπτωση που ο Ντράγκι οριστικοποιήσει την παραίτησή του, ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει δυο κύριες επιλογές: να προκηρύξει άμεσα εκλογές (πιθανώς για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) ή να ζητήσει τη σύσταση μιας νέας, βραχείας διάρκειας κυβέρνησης, με κύριο στόχο την κατάρτιση και την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, η χώρα πρέπει να συνεχίσει την αποθήκευση ενέργειας ενόψει του χειμώνα, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή νέων συμφωνιών για αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου από το εξωτερικό. Πρέπει επίσης να οργανωθεί η νέα εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

Όλα αυτά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μειώνουν τις πιθανότητες σύντομης προσφυγής στις κάλπες, και αυξάνουν εκείνες (σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Ντράγκι) για δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης, με όσο γίνεται ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM