Aρχαίο DNA αποκαλύπτει μυστικά των θυμάτων της Πομπηίας

Aρχαίο DNA αποκαλύπτει μυστικά των θυμάτων της Πομπηίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Ερευνητές που μελετούν τα ανθρώπινα λείψανα από την Πομπηία κατάφεραν να αποσπάσουν γενετικά «μυστικά» από τα οστά ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που θάφτηκαν όταν η ρωμαϊκή πόλη βυθίστηκε στην ηφαιστειακή τέφρα.

Αυτό το πρώτο «ανθρώπινο γονιδίωμα της Πομπηίας» είναι ένα σχεδόν πλήρες σύνολο «γενετικών οδηγιών» από τα θύματα, που κωδικοποιούνται σε DNA, το οποίο κατάφεραν να διαβάσουν οι ερευνητές.

Το αρχαίο DNA διατηρήθηκε στις σορούς που εγκλωβίστηκαν, και ουσιαστικά «πέτρωσε» με την πάροδο του χρόνου. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι δύο σοροί ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1933, σε αυτό που οι αρχαιολόγοι της Πομπηίας αποκαλούν Casa del Fabbro, ή Το σπίτι του Τεχνίτη.

Ήταν σωριασμένοι στη γωνία της τραπεζαρίας, σχεδόν σαν να γευμάτιζαν όταν συνέβη η έκρηξη, στις 24 Αυγούστου 79 μ.Χ.

Μια πρόσφατη μελέτη πρότεινε ότι το τεράστιο σύννεφο τέφρας από την έκρηξη του Βεζούβιου θα μπορούσε να είχε γίνει θανατηφόρο για τους κατοίκους της πόλης σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Τα δύο θύματα που μελέτησαν οι ερευνητές, σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Dr Serena Viva από το Πανεπιστήμιο του Salento, δεν προσπάθησαν να ξεφύγουν.

«Από τη θέση (του σώματός τους) φαίνεται ότι δεν έτρεξαν μακριά», είπε η Dr Viva στο Inside Science του BBC. «Η απάντηση στο γιατί δεν έφυγαν θα μπορούσε να βρίσκεται στην κατάσταση της υγείας τους».

Σε αυτή τη νέα έρευνα από τα οστά τους, πλέον έχουν ανακαλυφθεί συγκεκριμένες ενδείξεις. «Όλα έχουν να κάνουν με την διατήρηση των σκελετών», εξήγησε ο καθηγητής Gabriele Scorrano, από το κέντρο Lundbeck GeoGenetics στην Κοπεγχάγη, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάξαμε και φαινόταν πολλά υποσχόμενο, γι’ αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με εξαγωγή του DNA».

Τόσο η αξιοσημείωτη συντήρηση όσο και τα εργαστηριακά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογία επέτρεψαν στους επιστήμονες να εξάγουν πολλές πληροφορίες από μια «πραγματικά μικρή ποσότητα οστικής σκόνης», όπως εξήγησε ο καθηγητής Scorrano.

«Οι νέες δυνατότητες προσδιορισμού της αλληλουχίας μπορούν να «διαβάσουν» πολλά ολοκληρωμένα γονιδιώματα ταυτόχρονα», είπε.

Η γενετική μελέτη αποκάλυψε ότι ο σκελετός του άνδρα περιείχε DNA από βακτήρια που προκαλούν φυματίωση, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχε την ασθένεια πριν από το θάνατό του.

Επίσης, ένα θραύσμα του οστού στη βάση του κρανίου του περιείχε αρκετό άθικτο DNA, που έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να επεξεργαστούν ολόκληρο τον γενετικό του κώδικα.

Αυτό έδειξε ότι μοιραζόταν «γενετικούς δείκτες» - ή αναγνωρίσιμα σημεία αναφοράς στον γενετικό του κώδικα - με άλλα άτομα που ζούσαν στην Ιταλία κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική εποχή.

Ωστόσο, η σορός είχε επίσης μια ομάδα γονιδίων που εντοπίστηκε και στο νησί της Σαρδηνίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρχαν υψηλά επίπεδα γενετικής ποικιλότητας σε όλη την ιταλική χερσόνησο εκείνη την εποχή.

Ο καθηγητής Scorrano είπε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουμε από τις μελέτες βιολογικού υλικού της Πομπηίας - συμπεριλαμβανομένου του αρχαίου περιβαλλοντικού DNA, το οποίο θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για τη βιοποικιλότητα εκείνη την εποχή.

«Η Πομπηία είναι σαν ένα ρωμαϊκό νησί. Έχουμε μια εικόνα μιας ημέρας το 79 μ.Χ..»

Η Dr Viva πρόσθεσε ότι κάθε ανθρώπινη σορός στην Πομπηία είναι «ένας θησαυρός».

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι σιωπηλοί μάρτυρες ενός από τα πιο γνωστά ιστορικά γεγονότα στον κόσμο», είπε. «Το να συνεργάζομαι μαζί τους είναι βαθιά συναισθηματικό και ένα τεράστιο προνόμιο για μένα».

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM