Ουκρανία: «Οι ρωσικές δυνάμεις λεηλάτησαν μουσεία της Μαριούπολης» - Πάνω από 2.000 έργα τέχνης

Οι ρωσικές δυνάμεις λεηλάτησαν μουσεία της Μαριούπολης, καταγγέλλουν οι Ουκρανοί - «Πάνω από 2.000 έργα τέχνης» Facebook Twitter
To μουσείο Arkhip Kuindzhi καταστράφηκε σε αεροπορική επιδρομή του Μαρτίου - Φωτ.: Twitter
0

Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέσχεσαν πάνω από 2.000 έργα τέχνης από τα μουσεία της υπό πολιορκία Μαριούπολης, μεταφέροντάς τα στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους Ντονέτσκ. 

Όπως αναφέρει το μήνυμα στο Telegram του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει εφόδους σε τρία μουσεία της πόλης, μεταξύ αυτών και το Μουσείο Τέχνης Kuindzhi.

«Οι κατακτητές "απελευθέρωσαν" τη Μαριούπολη από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της. Έκλεψαν και μετακίνησαν πάνω από 2.000 μοναδικά εκθέματα από μουσεία της Μαριούπολης στο Νονέτσκ» αναφέρεται στο μήνυμα. 

Μεταξύ των έργων που εκλάπησαν ήταν το Gospel του 1811 από τον εκδοτικό οίκο των Ελλήνων της Μαριούπολης, τρία έργα του καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Arkhip Kuindzhi και άλλα του φημισμένου Ρώσου ζωγράφου Ιβάν Αϊβαζόφσκι. 

Σύμφωνα με τον Κοντσταντίν Τσερνάβσκι, πρόεδρο της Ουκρανικής Ένωσης Καλλιτεχνών, το μουσείο Kuindzhi υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στις 20 Μαρτίου. 

Τα τρία αυθεντικά έργα του Kouindzhi -“Red Sunset,” “Elbrus" και "Autumn, Crimea”- δε βρίσκονταν στο μουσείο την ώρα της επίθεσης, αλλά είχαν μετακινηθεί σε μυστική τοποθεσία, σύμφωνα με τον Τσερνάβσκι. 

Όμως, αυτήν την εβδομάδα, η διευθύντρια άλλου μουσείου της Μαριούπολης παρέδωσε τα έργα τέχνης στις ρωσικές δυνάμεις, όπως κατήγγειλε ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου Μαριούπολης. «Η Ναταλία Καπουστνίκοβα που γνώριζε την ακριβή τοποθεσία των κρυμμένων αριστουργημάτων, προσωπικά παρέδωσε τα πάντα από χέρι σε χέρι» ανέφερε ο ίδιος στο Telegram. 

Σύμφωνα, ωστόσο, με ρωσικά μέσα, το προσωπικό του μουσείο «έσωσε» τα έργα από σίγουρη καταστροφή από τους Ουκρανούς. «Ήξερα πού ήταν κρυμμένα. Όταν τελείωσαν οι μάχες, πήγαμε και είδαμε πού βρίσκονταν. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τα πάντα μεταφέρθηκαν» τόνισε η ίδια. 

Πίνακες του Kuindzhi εκτίθενται σε συλλογές του Μet της Νέας Υόρκης και στην Πινακοθήκη Τρετιάκοφ της Μόσχας. 

Στο πλαίσιο της επαναφοράς των χαμένων της έργων στην πόλη, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε πως έχει εκκινήσει διαδικασίες για την προσφυγή στην Interpol. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Παλαιστινίους να μην ταξιδεύουν στους δρόμους που οδηγούν στα κέντρα παροχής βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τους «ζώνες μάχης

Διεθνή / Γάζα: Μη χρησιμοποιείτε δρόμους προς τα κέντρα βοήθειας, λέει το Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραηλινού στρατού κοντά σε κέντρα διανομής τροφίμων της GHF - Ο ΟΗΕ μιλά για εγκλήματα πολέμου, ενώ συνεχίζεται η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας.
LIFO NEWSROOM
«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM