«Όλοι οι πόλεμοι είναι έτσι»: Ο βιασμός χρησιμοποιείται ως «όπλο» στην Ουκρανία

«Όλοι οι πόλεμοι είναι έτσι»: Ο βιασμός χρησιμοποιείται σαν «όπλο» στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Γυναίκες σε όλη την Ουκρανία είναι αντιμέτωπες με την απειλή του βιασμού, ως «όπλο» του πολέμου, καθώς αυξάνονται οι αποδείξεις για περιστατικά σεξουαλικής βίας, σε περιοχές που ανακαταλαμβάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις, την ώρα που αποσύρονται τα ρωσικά στρατεύματα. 

Σήμερα, προκάλεσε φρίκη μια φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογράφος Μικαΐλ Πάλιντσακ, σε αυτοκινητόδρομο 20 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο. Σε αυτή, οι σοροί ενός άνδρα και τριών γυναικών ήταν στοιβαγμένες κάτω από μία κουβέρτα. Οι γυναίκες ήταν γυμνές και τα σώματά τους ήταν εν μέρει καμμένα, ανέφερε ο φωτογράφος. 

Αυτή η φριχτή εικόνα προστίθεται στις ολοένα περισσότερα στοιχεία για εκτελέσεις, βιασμούς και βασανιστήρια σε βάρος αμάχων, σε περιοχές που βρέθηκαν υπό ρωσικό έλεγχο, επισημαίνει ο Guardian. 

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από πόλεις γύρω από το Κίεβο, προκειμένου να επικεντρωθούν στην ανατολική Ουκρανία, γυναίκες και κορίτσια περιγράφουν στην αστυνομία, τα ΜΜΕ και σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις φρικαλεότητες που έχουν υποστεί από Ρώσους στρατιώτες. Ομαδικοί βιασμοί, επιθέσεις που γίνονται υπό την απειλή όπλου και βιασμοί μπροστά σε παιδιά είναι ανάμεσα στις μαρτυρίες που συλλέγονται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. 

«Είχαμε αρκετές κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή μας από γυναίκες και κορίτσια που αναζητούν βοήθεια, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατο να φτάσουμε εκεί που είναι, εξαιτίας των μαχών», δήλωσε η Κατερίνα Τσερεπάκα, πρόεδρος της La Strada Ukraine, οργάνωσης που υποστηρίζει ανθρώπους που έχουν υπάρξει θύματα trafficking, ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής επίθεσης.

Ακόμη και σε καιρό ειρήνης, επεσήμανε, ο βιασμός είναι ένα έγκλημα που δεν καταγγέλλεται επαρκώς και αποτελεί ένα στιγματισμένο θέμα. «Ανησυχώ ότι αυτά που μαθαίνουμε θα είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου», συμπλήρωσε. 

Ο βιασμός και η σεξουαλική επίθεση θεωρούνται εγκλήματα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν έρευνες για τις καταγγελίες για σεξουαλική βία. 

Όμως, αυτό δεν καθησυχάζει Ουκρανές οι οποίες φοβούνται για το μπορεί να συμβεί σε έναν πόλεμο που απέχει ακόμη από το τέλος του. Η 31χρονη Αντονίνα Μεντβέντσουκ λέει πώς όταν ξύπνησε από τον ήχο των βομβαρδισμών, την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος, το πρώτο πράγμα που άρπαξε προτού εγκαταλείψει το Κίεβο ήταν προφυλακτικά και ένα ψαλίδι, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως όπλο για να προστατευθεί. 

«Σε κάθε διάλειμμα ανάμεσα στην απαγόρευση κυκλοφορίας και τον βομβαρδισμό, αναζητούσα το “χάπι της επόμενης ημέρας”, αντί για ένα βασικό εξοπλισμό πρώτων βοηθειών. Η μητέρα μου προσπάθησε να με καθησυχάσει: “Δεν είναι τέτοιος πόλεμος, αυτοί δεν υπάρχουν πλέον, είναι από τις παλιές ταινίες”, μου είπε. Είμαι φεμινίστρια οχτώ χρόνια και έκλαιγα σιωπηλή, γιατί όλοι οι πόλεμοι είναι έτσι», δήλωσε. 

Οι γυναίκες στην Ουκρανία ίσως δεν είναι αναγκασμένες να προστατεύσουν τους εαυτούς τους μόνο από τους Ρώσους στρατιώτες. Στην Βινίτσια, μια πόλη στα δυτικά της χώρας, μια δασκάλα κατήγγειλε στην αστυνομία ότι μέλος των ενόπλων δυνάμεων της περιοχής την έσυρε σε σχολική βιβλιοθήκη και προσπάθεια να την βιάσει. Ο άνδρας συνελήφθη. 

Οργανώσεις όπως η La Strada Ukraine και το εθνικό δίκτυο Feminist Workshop κάνουν δουλειά online και συνεργάζονται με τοπικές αρχές, προκειμένου να γίνει γνωστή η ιατρική, νομική και ψυχολογική βοήθεια που είναι διαθέσιμη για θύματα σεξουαλικής επίθεσης. Επίσης, προσπαθούν να βρουν καταφύγια για γυναίκες και κορίτσια που προσπαθούν να ξεφύγουν τόσο από τον πόλεμο, όσο και από την ενδοοικογενειακή βία. 

Όμως, φοβούνται ότι το τραύμα από τη χρήση του βιασμού ως στρατιωτική τακτική θα μείνει για χρόνια στην ουκρανική κοινωνία. 

«Όταν μια γυναίκα ξεφεύγει, φαίνεται σαν να είναι ασφαλής. Είναι μακριά από τα όπλα και τον άνδρα που τη βίασε. Όμως, το τραύμα είναι μια βόμβα μέσα της, που την ακολουθεί. Η έκταση αυτού που συμβαίνει τώρα είναι σπαρακτικό», δήλωσε η Σάσα Κάντσερ, από το τμήμα του Feminist Workshop στο Λβιβ, που έχει βοηθήσει εκατοντάδες εκτοπισμένες γυναίκες και κορίτσια από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM