Δικαστική νίκη για την Κέιτι Πέρι- Για τα πνευματικά δικαιώματα του «Dark Horse»

Δικαστική νίκη για την Κέιτι Πέρι- Για τα πνευματικά δικαιώματα του «Dark Horse» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Κέιτι Πέρι κέρδισε την έφεση για την υπόθεση σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα της επιτυχίας της του 2013, «Dark Horse». 

Η τραγουδίστρια πλέον δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει 2,8 εκατομμύρια δολάρια στον ράπερ Flame, ο οποίος ισχυριζόταν ότι το single αντέγραψε μια μελωδία από οχτώ νότες από το τραγούδι του «Joyful Noise» του 2009. 

Ο Μάρκους Γκρέι- όπως είναι το πραγματικό όνομα του ράπερ- έκανε αγωγή στην Κέιτι Πέρι και την Capitol Records το 2016. Τρία χρόνια αργότερα το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, η Πέρι έκανε έφεση και δικαστής έκρινε τώρα ότι ο Γκρέι επιχειρούσε να διεκδικήσει ένα «εσφαλμένο μονοπώλιο» για κοινότοπα «μουσικά δομικά στοιχεία». 

Η μελωδία από τα δύο τραγούδια «αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από συνηθισμένα μουσικά στοιχεία και οι ομοιότητές ανάμεσά τους δεν προκύπτουν από έναν πρωτότυπο συνδυασμό αυτών των στοιχείων», αναφέρει η απόφαση.  

Ο δικαστής έκρινε ότι η αποδοχή πνευματικών δικαιωμάτων για αυτό το υλικό θα περιόριζε τη μουσική δημιουργικότητα και θα ισοδυναμούσε «με το να επιτραπεί ένα λανθασμένο μονοπώλιο για αλληλουχίες δύο νότων ή ακόμη και για μια κλίμακα, ιδιαίτερα δεδομένου του περιορισμού αριθμού εκφραστικών επιλογών που είναι διαθέσιμες σε ένα επαναλαμβανόμενο μουσικό σχήμα οχτώ νότων».  

Η δικαστική νίκη της Κέιτι Πέρι έρχεται εν μέσω ενός νέου κύματος αγωγών σε βάρος κορυφαίων μουσικών, για πνευματικά δικαιώματα. Αυτή την εβδομάδα εκδικάζεται αγωγή σε βάρος του Εντ Σίραν υποστηρίζει ότι ο σταρ αντέγραψε στοιχεία του «Shape of You» του 2017 από τραγούδι που έγραψαν ο Σάμι Τσόκρι και ο Ρος Ο’ Ντόνοχι. Επίσης, η Dua Lipa είναι αντιμέτωπη με δύο αγωγές για την επιτυχία του 2020 «Levitating». 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM