Η γενιά Ζ ίσως δεν εργαστεί ποτέ σε γραφείο: Οι επιπτώσεις στους νέους που μεγάλωσαν μπροστά σε μία οθόνη

Η γενιά Ζ ίσως δεν εργαστεί ποτέ σε γραφείο: Οι επιπτώσεις στους νέους που μεγάλωσαν μπροστά σε μία οθόνη Facebook Twitter
0

Αντιμέτωποι με ένα νέο περιβάλλον εργασίας βρίσκονται εκατομμύρια νέοι στον κόσμο, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, με πολλούς της λεγόμενης γενιάς Ζ να εργάζονται με τη μέθοδο της τηλεργασίας, με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις, να μην έχουν δει ποτέ από κοντά τους συναδέλφους τους.

Η Shannon Chin σπούδασε στο κολέγιο παρακολουθώντας μαθήματα εξ' αποστάσεως. Στη συνέχεια εργάστηκε σε δύο δουλειές από το σπίτι όπου ζει με την οικογένειά της στο Τορόντο. Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο δεν έχει γνωρίσει τους συναδέλφους της, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις συνθήκες εργασίας με την καθιέρωση της τηλεργασίας εν μέσω της πανδημίας της covid-19, ενδεχομένως να οδηγήσει τη Γενιά Ζ σε μία νέα κατάσταση. Ίσως να μην εργαστούν ποτέ σε χώρο γραφείου, ανάλογα με πώς θα εξελιχθούν οι νέες συνθήκες. Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν πως η τηλεργασία έχει κάποια μειονεκτήματα στους νέους που δεν έχουν εδραιωθεί επαγγελματικά αλλά και σε μία γενιά που μεγάλωσε μπροστά από μία οθόνη.

Όπως έχουν αποτυπώσει έρευνες, οι νέοι που εργάζονται με τηλεργασία αισθάνονται μόνοι και νευρικοί. Μάλιστα, επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι νέοι που εργάζονται από το σπίτι μπορεί να βλάψουν την προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή στο μέλλον στερούμενοι την εργασία γραφείου και τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει οι προηγούμενες γενιές, όπως για παράδειγμα, να μαθαίνει κανείς από τους παλαιότερους συναδέλφους, να κάνουν συζητήσεις με τους διευθυντές, να προσαρμόζονται στους ρυθμούς του γραφείου ή ακόμη και να έρχονται σε επαφή με άλλους.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ έως το 2030 οι νέοι που ανήκουν στη γενιά Ζ, αυτοί δηλαδή που γεννήθηκαν στις αρχές του 1997, αναμένεται να εκπροσωπήσουν περίπου το 1/3  του αμερικανικού εργατικού δυναμικού. Σε έρευνα που διεξήχθη το 2020, το 69% των νέων της γενιάς Ζ δήλωσε ότι επιθυμεί να εργάζεται με τη μέθοδο της τηλεργασίας, τουλάχιστον τις μισές ημέρες. Πρόκειται για στοιχεία που δημοσίευσαν οι καθηγητές Santor Nishizaki και James DellaNeve, συγγραφείς του βιβλίου για τη Γενιά Ζ και το μελλοντικό εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με τους μελετητές, ενώ η εργασία από το σπίτι μπορεί να κάνει τον τον εργαζόμενο νευρικό και μοναχικό, τα συναισθήματα αυτά γίνονται ακόμα πιο έντονα στους νέους που ήδη έχουν περάσει από την αρχή της ζωής τους πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες.

«Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να στερήσει από τη γενιά αυτή όχι μόνο επαγγελματικές σχέσεις αλλά και φιλικές και ενίοτε ρομαντικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε έναν χώρο εργασίας» αναφέρει ο Johnny Taylor, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Human Resource Management.

Η τηλεργασία μπορεί παράλληλα να οδηγήσει σε κρίση καριέρας. Επειδή οι νέοι της γενιάς Ζ δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλιακά ομάδες, συχνά ανησυχούν εάν έχουν ακολουθήσει το σωστό δρόμο. «Εάν δεν διαθέτουν ένα υπόβαθρο, μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται για διάφορα θέματα, όπως “κάνω το σωστό; ή ο διευθυντής μου έχει κάτι μαζί μου;» αναφέρουν οι μελετητές. 

Ενίοτε επίσης, είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να αμφιβάλουν για την επιτυχία τους ακόμη και όταν έχουν εργαστεί σκληρά.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM
ΕΡΙΚ ΝΤΕΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ALS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Έρικ Ντέιν: Προσπαθούσε μέσω AI να ανακτήσει την επικοινωνία με την οικογένειά του

Ο ηθοποιός είχε διαγνωστεί με ALS και είχε αρχίσει να χάνει τη δυνατότητα της ομιλίας - Η αποκάλυψη της συζύγου του, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ για τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του
THE LIFO TEAM