ΠΟΥ: Ίσως να μην εξαλείψουμε ποτέ τον ιό - Ενδημικός δεν σημαίνει ακίνδυνος

ΠΟΥ: Ίσως να μην εξαλείψουμε ποτέ τον ιό- Ενδημικός δε σημαίνει μη επικίνδυνος Facebook Twitter
0

Το γεγονός ότι η πανδημία της Covid-19 θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος, προειδοποίησε ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας», είπε ο δρ Μάικλ Ράιαν κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακού πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό, ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», είπε.

Η εμφάνιση της Όμικρον, που είναι πολύ πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες παραλλαγές της Covid-19, αλλά φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για το πέρασμα της πανδημίας - που κηρύχθηκε ως τέτοια στις αρχές του 2020 - σε μια ενδημική μορφή. Μια συζήτηση που γενικά υπονοεί ότι θα είναι λιγότερο επικίνδυνη.

«Δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος», προειδοποίησε ο Ράιαν. «Ενδέχεται να μην εξαλείψουμε ποτέ τον ιό. Οι ιοί που προκαλούν πανδημίες τείνουν να γίνονται μέρος του οικοσυστήματος».

«Αυτό που μπορούμε να τελειώσουμε είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (σ.σ. το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ)», εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο «να επιτύχουμε το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό επίπτωσης με μέγιστο αριθμό εμβολιασμών, ώστε κανείς να μην αποτραπούν θάνατοι».

«Αυτό θα είναι το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και θα είναι το τέλος της πανδημίας», συμπλήρωσε ο Ράιαν.

Ο ίδιος έθεσε επίσης το ενδεχόμενο ότι στο μέλλον τρεις ή τέσσερις εμβολιασμοί να θεωρούνται ο κανονικός αριθμός δόσεων για να ξεφύγουν οι πιο σοβαρές μορφές της Covid.

Με εξαίρεση το εμβόλιο της Johnson και Johnson, όλα τα εμβόλια είναι διδοσικά, αλλά η τρίτη αναμνηστική δόση ή «ενισχυτική» δόση συνιστάται ανεπιφύλακτα, καθώς η Όμικρον έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο.

«Δεν θα ονομάζουμε πλέον (αυτούς τους εμβολιασμούς) ενισχυτικούς. Απλώς θα θεωρήσουμε ότι τρεις ή τέσσερις δόσεις είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί αυτή η ανθεκτική και ισχυρή ανοσία που σας προστατεύει από νοσηλεία και θάνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα», επεσήμανε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM