Πέθανε στη φυλακή ο 48χρονος Ιρανός ποιητής και κινηματογραφιστής Μπακτάς Αμπτίν

Πέθανε στη φυλακή ο Ιρανός ποιητής και κινηματογραφιστής Μπακτάς Αμπτίν Facebook Twitter
PEN America
0

Ο Μπακτάς Αμπτίν, αντιφρονούντας Ιρανός ποιητής και κινηματογραφιστής πέθανε σε ηλικία 48 ετών από κορωνοϊό ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης στην Τεχεράνη κατηγορούμενος για θέματα ασφαλείας.

Τον θάνατό του έκαναν γνωστό οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο Μπακτάς Αμπτίν πέθανε», ανέφερε η Ένωση Ιρανών Συγγραφέων σε μια δήλωση στο Telegram, αφού ο συγγραφέας είχε τεθεί σε τεχνητό κώμα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσε τον θάνατο του 48χρονου δημιουργού με μία ανάρτηση στο Twitter, κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές για την αποτυχία τους να σώσουν τη ζωή του.

Διακεκριμένος ποιητής και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ο Αμπτίν καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση στις 15 Μαΐου 2019 με τις κατηγορίες της «παράνομης συγκέντρωσης και συμπαιγνίας κατά της εθνικής ασφάλειας».

Επίσης του επιβλήθηκε ποινή ενός έτους για «διάδοση προπαγάνδας κατά του κράτους», σε σχέση με κοινή συγγραφή ενός βιβλίου για την ιστορία της Ένωσης Ιρανών Συγγραφέων, η οποία ασκεί κριτική στις διαδοχικές ιρανικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, Front Line Defenders.

Μαζί με τους συναδέλφους τους συγγραφείς, τον Keyvan Bajan και τον Reza Khandan Mahabadi, ο Αμπτίν έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2021 το βραβείο PEN/Barbey Freedom to Write από την ομάδα για τα δικαιώματα των συγγραφέων PEN America.

Την Παρασκευή, η PEN America δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, ζητώντας την «καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη» για τον Αμπτίν καθώς ο ίδιος έδινε μάχη για τη ζωή του.

«Επιπλέον, προτρέπουμε: αυτός και όλοι όσοι κρατούνται άδικα για τη γραφή ή τα λόγια τους να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων· οι αρχές να μην καλούν πολιτικούς κρατούμενους για να εκτίσουν τις ποινές τους ενώ οι συνθήκες εντός του Έβιν και άλλων ιρανικών φυλακών παραμένουν επικίνδυνες», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των ακτιβιστών σχετικά με τους θανάτους κρατουμένων στο Ιράν, ειδικά υπό το φως της πανδημίας Covid-19 για την οποία φοβούνται ότι εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα μέσα στις ιρανικές φυλακές.

Ο Hadi Ghaemi, ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ζήτησε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του Αμπτίν.

«Ο Μπακτάς Αμπτίν είναι νεκρός γιατί η κυβέρνηση του Ιράν ήθελε να τον φιμώσει στη φυλακή. Πρόκειται για μια τραγωδία που μπορούσε να αποφευχθεί. Ο επικεφαλής της δικαιοσύνης στο Ιράν (Γκολάμ-Χοσεΐν Μοχσενί-Ετζιέ) πρέπει να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο μια μελέτη που κατηγορούσε το Ιράν ότι απέτυχε να αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 72 θανάτους κρατουμένων από τον Ιανουάριο του 2010, «παρά τις αξιόπιστες αναφορές ότι προέκυψαν από βασανιστήρια ή άλλη κακομεταχείριση».

Με πληροφορίες του AFP 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Πολιτισμός / Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Παρά την αναγκαστική μεταφορά στο μουσείο, η τελετή διατήρησε τα καθιερωμένα τελετουργικά, δηλαδή τις χορογραφημένες κινήσεις των «ιερειών» και των κουρών, καθώς και απαγγελίες στην ελληνική γλώσσα
LIFO NEWSROOM
Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Πολιτισμός / Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Εξερευνώντας τη σημασία της μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, το έργο θα φιλοξενηθεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 31 Αυγούστου 2026 στο Μέγαρο Σταθάτου μαζί με δέκα αντίγραφα ειδωλίων «Αφροδίτης» της Ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου
LIFO NEWSROOM
Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στη νέα ταινία της Λιν Ράμσεϊ, η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, και μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί ξεχωρίζουν από την κινηματογραφική σοδειά αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει ότι το αίτημα για την περιοδεία είχε απορριφθεί «ρητά», καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στο καλλιτεχνικό ήθος» του Μάνου Χατζιδάκι
LIFO NEWSROOM
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Πολιτισμός / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων επισκέπτεται την Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 1.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε μια επίσκεψη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
LIFO NEWSROOM