No.1

Κίνδυνος τοξικής βροχής στον Ειρηνικό Ωκεανό, από την έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα

Κίνδυνος τοξικής βροχής στον Ειρηνικό Ωκεανό, από την έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα Facebook Twitter
NASA
0

Τοξικό νέφος που έχει σχηματιστεί εξαιτίας της έκρηξης ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα ενδέχεται να προκαλέσει όξινη βροχή σε όλο το βασίλειο του Ειρηνικού Ωκεανού, που απειλεί να δηλητηριάσει το πόσιμο νερό και να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα και στα μάτια των κατοίκων, προειδοποίησαν σήμερα οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Το απομονωμένο ηφαίστειο Χάνγκα Τόνγκα Χάνγκα Χααπέι εισήλθε σε φάση έκρηξης προχθές Δευτέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στήλη τέφρας που φθάσει σε ύψος 18 χιλιομέτρων, ανέφερε η Γεωλογική Υπηρεσία των Τόνγκα (TGS).

Το φαινόμενο δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό, όμως η TGS προειδοποίησε χθες πως η τέφρα και τα αέρια από το ηφαίστειο ενδέχεται να προκαλέσουν όξινη βροχή καθώς αναμιγνύονται με το νερό στην ατμόσφαιρα. Συμβούλευσε τους κατοίκους να μην μαζεύουν νερό της βροχής μέχρι νεοτέρας.

«Τα συμπτώματα της έκθεσης σε όξινη βροχή είναι ο κνησμός, ο ερεθισμός του δέρματος και η θολή όραση χωρίς δυνατότητα να διακρίνονται τα χρώματα σε περίπτωση έκθεσης των ματιών», διευκρίνισε.

Το ηφαίστειο βρίσκεται σε ακατοίκητο νησί, περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια από τη Νουκουαλόφα, την πρωτεύουσα των Τόνγκα.
Εισήλθε σε φάση έκρηξης για τελευταία φορά το 2015, όταν είχε δημιουργηθεί νέο νησί γύρω από την καλντέρα (τον κρατήρα) του.

Στις αεροπορικές εταιρείες συστήθηκε να αποφεύγουν την περιοχή μέχρι νεοτέρας, γεγονός το οποίο ανάγκασε την Air New Zealand να ακυρώσει πτήση από το Όκλαντ στη Νουκουαλόφα την Τρίτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM