Οι Ταλιμπάν δεν σταματούν τους εμπόρους ναρκωτικών

Οι Ταλιμπάν δεν σταματούν τους εμπόρους ναρκωτικών Facebook Twitter
0

Παράδοση αιώνων έχει στο Αφγανιστάν η καλλιέργεια της οπιούχου παπαρούνας («μήκων η υπνοφόρος»), από την οποία παρασκευάζεται το ακατέργαστο όπιο, που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, κυρίως ως παυσίπονο. Αποτελεί όμως και πρώτη ύλη για την παρασκευή οπίου ή άλλων, ακόμη πιο ισχυρών ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) εκτιμά ότι στην τελευταία «σοδειά», τον περασμένο Ιούλιο, οι Αφγανοί καλλιεργητές είχαν συγκεντρώσει 6.800 τόνους όπιο, ποσότητα αυξημένη κατά 8% σε σχέση με το 2020.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη το 2021 ο τζίρος με το όπιο στο Αφγανιστάν κυμάνθηκε μεταξύ 1,8 και 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 10% της αφγανικής οικονομίας.

Το 90% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται σήμερα από το Αφγανιστάν. Σε πρόσφατη έκθεση του UNODC αναφέρεται ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 «η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα συνέβαλε στην εκτίναξη των τιμών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, κάτι που έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο για την εξάπλωση των καλλιεργειών».

Σίγουρο εισόδημα για τους καλλιεργητές

Μιλώντας στην DW ένας πρώην αξιωματικός του αφγανικού στρατού, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, δηλώνει ότι «η παραγωγή οπίου θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, γιατί το όπιο αποτελεί εξασφαλισμένη πηγή εισοδήματος για τους αγρότες, αλλά και για πολλούς ανέργους που είχαν συγκεντρωθεί στις πόλεις και τώρα επιστρέφουν στα χωριά τους».

Άλλωστε η κατάρρευση της οικονομίας συνεχίζεται μετά την αποχώρηση των Ταλιμπάν. Μέχρι να αναλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, ο συνομιλητής της DW συμμετείχε στις ειδικές δυνάμεις του αφγανικού στρατού που είχαν ως αποστολή την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών. «Και τότε δεν είχαμε τα πάντα υπό έλεγχο», ομολογεί. «Ιδιαίτερα στις πιο απομονωμένες αγροτικές περιοχές οι Ταλιμπάν είχαν αυξημένη επιρροή και προστάτευαν τους καλλιεργητές. Αν πραγματικά θέλουν, οι Ταλιμπάν μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή οπίου, άλλωστε το έχουν αποδείξει αυτό».

Πράγματι, στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης των Ταλιμπάν, το 1996-2001, η παραγωγή οπίου περιοριζόταν συνεχώς και το 2001 εκτιμάται ότι δεν ξεπέρασε τους 185 τόνους σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια οι καλλιέργειες άρχισαν και πάλι να ευδοκιμούν. Σήμερα οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι θέλουν να καταπολεμήσουν την παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών, όπως είχαν κάνει και στο παρελθόν.

Ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια, όταν χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατική δράση τους, είχαν ασχοληθεί και οι ίδιοι με το εμπόριο ναρκωτικών, από το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αμερικανών, αντλούσαν περίπου το 60% των εσόδων τους.

Απάθεια της Δύσης απέναντι στα κυκλώματα του οπίου

Ο Τόμας Ρούτινγκ, από το δίκτυο Afghanistan Analysts Network, υποστηρίζει ότι οι ίδιοι οι Ταλιμπάν, ως σύνολο, δεν ελέγχουν το εμπόριο οπίου και ηρωίνης, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται παράνομο. Αλλά αυτό δεν αποκλείει, επισημαίνει, να συμμετέχουν μεμονωμένα στελέχη των Ταλιμπάν στο εμπόριο ναρκωτικών.

Αλλά το ίδιο συνέβαινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση. «Άνθρωποι του παλαιού καθεστώτος ανταγωνίζονταν τους Ταλιμπάν στην προσπάθεια να αποκτήσουν επιρροή στις αγροτικές περιοχές κι έτσι πολλοί από εκείνους είχαν άμεση ανάμειξη στο εμπόριο ναρκωτικών, ενώ το ίδιο έκαναν και πολλοί αστυνομικοί».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως παρατηρεί ο Τόμας Ρούτινγκ, «ακόμη και τα δυτικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν είχαν σχέσεις με τοπικούς πολέμαρχους, αξιωματικούς, κρατικούς αξιωματούχους, αν και ήξεραν ότι είχαν αναμειχθεί στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αλλά συνήθως δεν επενέβαιναν σε αυτές τις περιπτώσεις».

Όσο για τις νέες εξαγγελίες των Ταλιμπάν ότι θα εξαφανίσουν την παραγωγή οπίου, ο Τόμας Ρούτινγκ υποστηρίζει ότι στερούνται σοβαρότητας. «Δεν θέλουν και δεν μπορούν να το κάνουν αυτό», επισημαίνει. «Γιατί αν το κάνουν θα χάσουν σημαντικούς υποστηρικτές τους στις αγροτικές περιοχές.»

Πηγή Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Διεθνή / Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Ο Άλεν εμφανίστηκε διαδικτυακά σε πάνελ που παρουσίασε ο Ρώσος σκηνοθέτης Φιόντορ Μπονταρτσούκ, στενός πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Διεθνή / Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Ο Τσαρλς Κούσνερ, εβραϊκής καταγωγής και πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή ου απευθύνεται προσωπικά στον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «τροφοδοτούν τη βία»
LIFO NEWSROOM
Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Διεθνή / Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού και νυν πρέσβης στο Λονδίνο, θεωρείται ο μόνος που μπορεί να απειλήσει πολιτικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Οι μυστικές κινήσεις του, οι επαφές με Δύση και ΗΠΑ και τα σενάρια διαδοχής
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Διεθνή / Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner και την κακή φήμη της, η Ρωσία αντικαθιστά τους μισθοφόρους της στην Αφρική με την επίσημη παραστρατιωτική ομάδα Africa Corps, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη νομιμότητα της Μόσχας στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν:

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Μητέρες και παιδιά θα πεθάνουν» - Οι συνέπειες των περικοπών στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Οι περικοπές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει στην αναστολή ή το κλείσιμο 422 δομών υγείας στο Αφγανιστάν - Κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων μιλούν για μια κατάσταση που «φλερτάρει» με τον θάνατο
LIFO NEWSROOM
Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Διεθνή / Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Η Συρία ετοιμάζει νέα τραπεζογραμμάτια αφαιρώντας δύο μηδενικά από τη λίρα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της αξίας της - Τι σημαίνει για τις καθημερινές συναλλαγές και την πολιτική αλλαγή στη χώρα;
LIFO NEWSROOM
«Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Διεθνή / «Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον με όπλα, προκαλώντας φόβους για «στρατιωτική κατοχή». Σχέδια για αποστολή δυνάμεων και σε Σικάγο – Νέα Υόρκη.
LIFO NEWSROOM