ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Στο έλεος της κακοκαιρίας η δυτική Ελλάδα: Αποκλείστηκαν χωριά, υπερχείλισαν ποτάμια, ζημιές σε καλλιέργειες

Στο έλεος της κακοκαιρίας η δυτική Ελλάδα: Αποκλείστηκαν χωριά, υπερχείλισαν ποτάμια, ζημιές σε καλλιέργειες Facebook Twitter
0

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται από εχθές η χώρα, με θυελλώδεις ανέμους και βροχές να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, προκαλώντας καταστροφές και δημιουργώντας αναρίθμητα προβλήματα.

Ενδεικτικό είναι πως η ποσότητα της βροχής στην  Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Θεοδωριάνα Άρτας έσπασε το φράγμα των 300 χιλιοστών την ώρα, ενώ στην Δερβίζιανα Ιωαννίνων έφτασε τα 200 χιλιοστά την ώρα. Ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι επικράτησαν σε θαλάσσιες, νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές. Η ισχυρότερη ριπή ανέμου έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 11/12 σημειώθηκε στην Παξιμάδα Καρύστου και ήταν ίση με 132 χλμ/ώρα. 

Στο έλεος της κακοκαιρίας η δυτική Ελλάδα: Αποκλείστηκαν σε χωριά, υπερχείλισαν ποτάμια, ζημιές σε καλλιέργειες Facebook Twitter
Στο έλεος της κακοκαιρίας η δυτική Ελλάδα: Αποκλείστηκαν σε χωριά, υπερχείλισαν ποτάμια, ζημιές σε καλλιέργειες Facebook Twitter

Λαμία: Πλημμύρισε ο Σπερχειός –Με βάρκες απεγκλωβίζουν κατοίκους από το χωριό Κόμμα

Συναγερμός έχει σημάνει από νωρίς το πρωί στη Φθιώτιδα και τη Λαμία, καθώς πλημμύρισε ο Σπερχειός πλημμύρισε και έφτασε μέχρι τα πρώτα σπίτια από το χωριό Κόμμα, λίγο έξω από τη Λαμία, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η εκκένωση του χωριού. Η 7η ΕΜΑΚ επιχειρεί με βάρκες να προσεγγίσει τα πλημμυρισμένα σπίτια και να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους.

Οι πληροφορίες του LamiaReport αναφέρουν ότι υπάρχουν και εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα, όπου επίσης οι πυροσβέστες προσπαθούν να τους προσεγγίσουν με τις βάρκες.«Το ποτάμι δέχτηκε μεγάλο όγκο νερού από τη δυτική Φθιώτιδα και πλημμύρισε. Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια εκκενώνουμε το χωριό με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστών. Είμαστε όλοι εδώ από τις 5:00΄ το πρωί. Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε πρώτα και πάνω απ όλα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές...», είπε στο LamiaReport ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος
 

Στο έλεος της κακοκαιρίας η δυτική Ελλάδα: Αποκλείστηκαν χωριά, υπερχείλισαν ποτάμια, ζημιές σε καλλιέργειες Facebook Twitter
lamiareport

Αποκλεισμένα χωριά στο Μεσολόγγι

Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν πέντε χωριά στο Μεσολλόγγι. Όπως δήλωσε κάτοικος του Άνω Κουδουνίου στο OPEN, γύρω στις 30 οικογένειες έχουν αποκλειστεί από εχθές καθώς υπερχείλισε το πάλι το ποτάμι και «έφυγε» ο δρόμος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

Την ίδια ώρα, στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους.

Ο δήμαρχος Ναυπάκτου, Βασίλειος Γκίζας, είπε ότι σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Προβλήματα στην Ναύπακτο

Στον αποκλεισμό της διέλευσης οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Σκάλας (Ναυπάκτου-Λουτρών Στάχτης), στο ύψος του Γηπέδου Λυγιά, για λόγους ασφαλείας προχώρησαν οι αρχές.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ναυπάκτου καλεί τους οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για τη δική τους ασφάλεια και την διευκόλυνση των εργασιών που πραγματοποιούνται.

«Η κατάσταση είναι τραγική», λέει κάτοικοι στην Αχαΐα 

Η κακοκαιρία έχει σαρώσει τα πάντα και στην δυτική Αχαΐα, καθώς έριξε τεράστιες ποσότητες νερού. Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει, ενώ καταστροφές σημειώνονται σε καλλιέργειες, αποθήκες και υποδομές. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Σπύρο Μυλωνά, δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί τουλάχιστον 214 κλήσεις  για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ε ότι «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό Νιφορέϊκα, Καλαμάκι, Καρέϊκα, Λάππα Ράχη και Σαγέϊκά και αλλού. Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες, όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους προληπτικά».

«Η κατάσταση είναι τραγική. Είμαι 52 ετών και τέτοια κατάσταση είχα να ζήσω πριν από 35 χρόνια όταν ακόμα ήμουν έφηβος. Είναι φοβερή η κατάσταση. Είχαμε πλημμυρίσει και στις 26 Νοεμβρίου και πριν καλά - καλά καθαρίσουμε τα σπίτια μας από τα λασπόνερα βουλιάξαμε και πάλι. Το κακό είναι μεγάλο», είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Λαγός που είναι κάτοικος Μετοχίου.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην έχουμε άλλα νερά. Ο κόσμος εδώ είναι σε δεινή θέση. Μία ο κορωνοϊός, πριν 20 ημέρες η πρώτη καταστροφή και τώρα αυτό σήμερα είναι η χαριστική βολή. Εχει γεμίσει νερό όλο το δάσος της Στροφυλιάς και το νερό δεν έχει διέξοδο να φύγει προς τη θάλασσα», πρόσθεσε.

Το βράδυ του Σαββάτου, στα Στεναΐτικα της Κάτω Αχαΐας, η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας διέσωσε έναν άνδρα καθώς και τους δύο σκύλους του οι οποίοι κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά.Την ίδια ώρα, Ρομά που ζουν στην Πίσω Συκιά Δυτικής Αχαΐας καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή καθώς έχει ανέβει η στάθμη των νερών. 

Στα όριά του ο Αχέροντας

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται και η Ήπειρος, προκαλώντας δεκάδες προβλήματα και φόβους υπερχείλισης του Καλαμά και του Αχέροντα, οι οποίοι βρίσκονται στο όριο. Στον Καλαμά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με άνοιγμα του φράγματος κι έτσι αποφεύγονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον Αχέροντα η κατάσταση είναι δυσκολότερη, ιδίως στην Γλυκή και την Αμμουδιά. Οι οικισμοί γύρω από τον Αχέροντα έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Η γέφυρα που βρίσκεται στον Άραχθο και συγκεκριμένα στην Μικρή Γότιστα δεν άντεξε την πίεση από τον τεράστιο όγκο νερού και κατέρρευσε .

Σε αναρτήσεις του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης παρουσιάζει τον τεράστιο όγκο νερού στον ποταμό Άραχθο στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας αλλά και στην περιοχή της Πλάκας.

Χιόνια σε Γρεβενά, Φλώρινα, αλλά και στη Φθιώτιδα

Την ίδια ώρα, πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε στη Σαμαρίνα στα Γρεβενά, Μέτσοβο αλλά και στο Νυμφαίο Φλώρινας.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM