Κουρτς: Στα 27 ΥΠΕΞ, στα 30 καγκελάριος χωρίς πτυχίο νομικής και τώρα η αιφνιδιαστική έξοδος

Κουρτς: Στα 27 ΥΠΕΞ, στα 30 καγκελάριος χωρίς πτυχίο νομικής και τώρα η αιφνιδιαστική έξοδος Facebook Twitter
0

Καταιγιστικές και μάλλον αιφνιδιαστικές είναι οι εξελίξεις στην Αυστρία. Την αποχώρησή του από την πολιτική ανακοίνωσε ο τέως καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που κατηγορείται για διαφθορά.

Το άλλοτε «παιδί-θαύμα» της αυστριακής πολιτικής αποχωρεί από την πολιτική σκηνή για να αφοσιωθεί στην οικογένειά του. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε, σε μία μάλλον αιφνιδιαστική εξέλιξη, ο τέως καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και απιστία.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, ο Κουρτς είχε αποχωρήσει από την καγκελαρία στις αρχές Οκτωβρίου, αφήνοντας στη θέση του τον έμπιστο συνεργάτη του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έως τότε υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, ο Κουρτς είχε εκλεγεί επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) στο Κοινοβούλιο της Αυστρίας, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει σύντομα από την πολιτική.  

Όλα αυτά φαίνεται ότι ανατρέπονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κουρτς συγκάλεσε συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει ότι αποχωρεί από τα αξιώματα του προέδρου του ÖVP και του επικεφαλής της Κ.Ο. Είπε ότι «δεν ήταν μία εύκολη απόφαση» και ότι ο ίδιος δεν ισχυρίζεται πως ήταν «αλάθητος», για να ισχυριστεί ωστόσο ότι η αποχώρηση από την πολιτική δεν αποτελεί ομολογία ενοχής για όσα του καταλογίζονται.

Το αντίθετο μάλιστα: «Με χαρά περιμένω την ημέρα που θα αποδείξω στο δικαστήριο ότι δεν ευσταθούν οι κατηγορίες εναντίον μου» ανέφερε ο τέως καγκελάριος. «Δεν είμαι άγιος, αλλά ούτε και εγκληματίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στημένες δημοσκοπήσεις» για το Λαϊκό Κόμμα;

Τον Μάιο η εισαγγελία είχε ξεκινήσει δικαστική έρευνα με την υποψία ότι ο Κουρτς, προκειμένου να προωθήσει την πολιτική του καριέρα, είχε στήσει κύκλωμα πλαστών δημοσκοπήσεων, οι οποίες μάλιστα πληρώνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσά που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τον Οκτώβριο η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στην καγκελαρία, καθώς και στα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος. Παράλληλα, αυστριακοί αναλυτές με ειδίκευση στα ΜΜΕ, κατηγορούσαν τον Κουρτς ότι παρείχε σε επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης οικονομική στήριξη με αδιαφανή κριτήρια, η οποία μάλιστα ήταν δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την κυκλοφορία τους. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες.

Η αποχώρηση του τέως καγκελάριου βάζει (προσωρινά;) τέλος σε μία εντυπωσιακή πολιτική σταδιοδρομία. Σε ηλικία μόλις 27 ετών ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών το 2014, ενώ τρία χρόνια αργότερα εξελέγη καγκελάριος, συμπλέοντας με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ).

Σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν σε βίντεο με κρυφή κάμερα, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, οδήγησαν στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά μετά τις εκλογές του 2020 ο Κουρτς επανήλθε δριμύτερος, συμμαχώντας πολιτικά με το Κόμμα των Πρασίνων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα φαινόταν να στηρίζει την παντοδυναμία του στην «υπόθεση εργασίας» ότι τα κόμματα αριστερά του Κέντρου θα δίσταζαν να συμμαχήσουν με το ακροδεξιό FPÖ, προκειμένου να τον ανατρέψουν.

Ωστόσο, μετά τις τελευταίες αιτιάσεις περί διαφθοράς η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) Πάμελα Ρέντιο Βάγκνερ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δίσταζε να προχωρήσει ακόμη και σε αυτή την ανίερη συμμαχία. Ήταν η αρχή του τέλους για το «σύστημα Κουρτς».

Τα σχέδια για το μέλλον

Φυσικά ένας πολιτικός σαν τον Σεμπάστιαν Κουρτς δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στα 35 του χρόνια. Τι θα κάνει από δω και πέρα; Ο ίδιος δηλώνει ότι θα ήθελε να αφοσιωθεί στην οικογένειά του και ότι με τη γέννηση του γιου του συνειδητοποίησε «πόσο σημαντικά πράγματα υπάρχουν πέρα από την πολιτική». Λέει όμως επίσης ότι με την καινούρια χρονιά θα αναζητήσει «μία νέα επαγγελματική πρόκληση». Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επικερδείς δραστηριότητες του Σεμπάστιαν Κουρτς στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που άλλωστε θεωρείται συνηθισμένο για πολλούς «πρώην» της πολιτικής.

Μία επιπλέον πρόκληση θα ήταν βέβαια να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Μετά τη στρατιωτική θητεία του ο Κουρτς είχε εγγραφεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει το πτυχίο του, λόγω των υποχρεώσεών του στην πολιτική. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM
Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Διεθνή / Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Η Νικόλ Κίντμαν εθεάθη να αποβιβάζεται από ιδιωτικό αεροσκάφος στην Κασκαΐς, την παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Λισαβόνα, ενώ φέρεται να εξετάζει την αγορά νέας πολυτελούς κατοικίας σε μία από τις πιο ακριβές κλειστές κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM