Yποψήφιος για επικεφαλής της Ιντερπόλ κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Yποψήφιος για επικεφαλής της Ιντερπόλ κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Facebook Twitter
0

Διεθνείς οργανώσεις και πολιτικοί ανησυχούν για την υποψηφιότητα του υποστράτηγου Αχμέντ Νάσερ Αλ Ραΐσι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το αξίωμα του επικεφαλής της Ιντερπόλ.

Η εκλογή θα γίνει μεταξύ 23 και 25 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Σε περίπτωση που ο Αλ Ραΐσι εκλεγεί, θα διαδεχθεί τον Νοτιοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Γιάν, ο οποίος βρίσκεται από το 2018 σε αυτήν τη θέση.

Αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τρεις Γερμανοί βουλευτές, οι Κάι Γκέρινγκ, Πέτερ Χάιντ και Φρανκ Σβάμπε έγραψαν μια κοινή δήλωση εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους. Τι είναι εκείνο που κάνει τους 3 βουλευτές να αντιδρούν; Φοβούνται ότι η εκλογή του συγκεκριμένου θα έχει βαρύνουσες συνέπειες στον νομικό πολιτισμό της Ίντερπολ «λόγω του καταστροφικού ιστορικού της χώρας του στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αλλά και διεθνώς υπάρχουν ενδοιασμοί.

Τέλος Οκτωβρίου η οργάνωση Human Rights Watsch μαζί με 17 ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία για την υποψηφιότητα Αλ  Ραΐσι. Στη Γαλλία 35 Γάλοι βουλευτές ζήτησαν από τον πρόεδρο Μακρόν να εναντιωθεί σε αυτήν την υποψηφιότητα. Οι Γερμανοί βουλευτές του καταλογίζουν ότι «ενεπλάκη άμεσα σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σειρά υποθέσεων υψηλού προφίλ».

Παράλληλα στο πρόσωπό του βλέπουν έναν ενεργό εκπρόσωπο του αυταρχικού καθεστώτος, όταν είχε διοριστεί το 2015 Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Εσωτερικών». Στην γραπτή τους δήλωση αναφέρεται επίσης ότι ατομικά και πολιτικά δικαιώματα υφίστανται σοβαρούς περιορισμούς, αντικαθεστωτικοί, δημοσιογράφοι και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίστανται συχνά καταπιέσεις βάσει του δρακόντειου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορρίπτουν τις κατηγορίες. Σε απάντηση στη Deutsche Welle αναφέρεται ότι «ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ιντερπόλ ο στρατηγός Αλ Ραΐσι θεωρείται ειδήμων υψηλού κύρους με εμπειρία 40 χρόνων στην αστυνομία». Στην γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Αλ Ραΐσι ως πρόεδρος της Ιντερπόλ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται για την προστασία των ανθρώπων, την ενίσχυση της ασφάλειας στις κοινότητες και τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας στον αγώνα  κατά εγκληματικών δικτύων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκαλούνται ως μία από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου.

 

Μηνύσεις πρώην φυλακισμένων

Αντιδράσεις προέρχονται όμως και μέσα από τη χώρα, από ξένους που φυλακίστηκαν, όπως ο Βρετανός πολιτικός επιστήμων Μάθιου Χέντζες. Τον Μάιο του 2018 συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι μετά από παραμονή στη χώρα δύο εβδομάδων για ερευνητικούς σκοπούς κάνοντας σειρά συνεντεύξεων για το διδακτορικό του.

Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά μερικές μέρες αργότερα του δόθηκε χάρη. Τον Μάιο του 2021 ο Χέντζες υπέβαλε μήνυση εναντίον 4 εκπροσώπων των αρχών που σχετίζονταν με τη σύλληψή του, μεταξύ αυτών και του υποστράτηγου Αλ Ραΐσι.

«Έπεσα θύμα ψυχολογικού εκφοβισμού από αυτόν και απειλήθηκα» είπε ο Χέντζες σε συνέντευξη στη DW. «Μου έλεγαν ότι κανείς δεν ήξερε πού ήμουν και ότι δεν είχα άλλη επιλογή. Οι φύλακες με υπέβαλαν στο μαρτύριο αυπνίας, είχα κρίσεις πανικού και μου έδιναν χωρίς τη θέλησή μου το αναισθητικό Ritalin σε συνδυασμό με ηρεμιστικά. Έφτασα στο σημείο να θέλω να αυτοκτονήσω. Όλα αυτά ήταν συστηματική κατάχρηση εξουσίας».

Το ενδεχόμενο να γίνει ο Αλ Ραΐσι πρόεδρος της Ιντερπόλ ισοδυναμεί με σκάνδαλο για τον Χέντζες. «Είναι υπεύθυνος για τα βασανιστήρια, πώς μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να ηγηθεί μια τέτοιας υπηρεσίας; Είναι γελοίο». Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές.

Ο Κάι Γκέρινγκ, Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων, είναι πεπεισμένος ότι ένα καταπιεστικό κράτος που παραβιάζει σε τέτοιο βαθμό θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αρχές κράτους δικαίου, δεν πρέπει να ασκεί επιρροή σε σημαντικές διεθνείς αστυνομικές οργανώσεις. Ιδιαίτερα επικριτικός είναι απέναντι σε πιθανή κατάχρηση διεθνών κλήσεων αναζήτησης, των λεγόμενων Red Notices, από το καταπιεστικoύς κρατικούς μηχανισμούς, για να χρησιμοποιηθούν για τη σύλληψη πολιτικών αντιπάλων. Σε αυτούς ανήκει ο ακτιβιστής και μπλόγκερ Αχμέντ Μανσούρ.Τόσο η Amnesty International, όσο η Human Rights Watch επιρρίπτουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση Gulf Center for Huma Rights μήνησε τον Αλ Ραΐσι σε γαλλικό δικαστήριο κατηγορώντας τον για βασανιστήρια κατά του Μανσούρ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Διεθνή / Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Οι επιστήμονες Mary Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2025 για την ανακάλυψη του μηχανισμού ανοσολογικής ανοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες κατά του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων
LIFO NEWSROOM
Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM