Ο ΟΗΕ απαντά στον Έλον Μασκ: Να πώς 6,6 δισ. $ θα σώσουν από την πείνα 42 εκατ. ανθρώπους

Ο ΟΗΕ απαντά στον Έλον Μασκ: Να πώς 6,6 δισ. $ θα σώσουν από την πείνα 42 εκατ. ανθρώπους Facebook Twitter
Πηγή φωτό WFP/Arete/ Damilola Onafuwa
0

Πριν από λίγες ημέρες, ο Έλον Μασκ «προκάλεσε» τον ΟΗΕ να του δείξει πώς 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας. Τώρα, πήρε την απάντησή του. 

Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ- που ξεκίνησε αυτό τον «διάλογο» με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο- απάντησε στον Έλον Μασκ, παραθέτοντας την πρόταση του οργανισμού. 

Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Μπίσλεϊ δημοσίευσε την έκκληση του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης προς τους δισεκατομμυριούχους. Ο οργανισμός τους καλεί να δωρίσουν 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία «θα βοηθήσουν να αποτραπεί η πείνα για 42 εκατομμύρια ανθρώπους, σε 43 χώρες». 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ κάλεσε δισεκατομμυριούχους να αναλάβουν δράση για «μία και μόνη φορά», αναφερόμενος στον Έλον Μασκ και τον Τζεφ Μπέζος. «Έξι δισεκατομμύρια δολάρια για τη βοήθεια 42 εκατομμυρίων ανθρώπων που κυριολεκτικά θα πεθάνουν, αν δεν τους βοηθήσουμε. Δεν είναι περίπλοκο», είχε πει τότε. 

Λίγες ημέρες αργότερα, σχολιάζοντας δημοσίευμα που ανέφερε ότι η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά 36 δισεκατομμύρια σε μια μέρα, χάρη σε συμφωνία μεταξύ Tesla και Hertz, ο Μπίσλεϊ σχολίασε ότι με το 1/6 αυτού του ποσού «θα σώζονταν 42 εκατομμύρια ζωές, που η πείνα τους χτυπά την πόρτα». 

Στη συνέχεια, ο Μασκ «προκάλεσε» το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης να περιγράψει στο Twitter «ακριβώς πώς 6 δισεκατομμύρια θα λύσουν την παγκόσμια πείνα», δηλώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση «θα πουλήσω μετοχές της Tesla αμέσως». Αλλά, συμπλήρωσε, πρέπει ο κόσμος «να βλέπει ακριβώς πώς δαπανώνται τα χρήματα». Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα ο Μασκ έχει προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών της εταιρείας του

Τώρα, ο ΟΗΕ πέρασε στην αντεπίθεση, εξηγώντας αναλυτικά πώς αυτό το ποσό μπορεί να σώσει 42 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. 

«Ο κόσμος καίγεται. Έχω προειδοποιήσει για αυτή την τέλεια καταιγίδα εξαιτίας του κορωνοϊού, των συγκρούσεων, των κλιματικών σοκ και τώρα του αυξανόμενου κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μπίσλεϊ. 

«Η κρίση πείνας είναι επείγουσα, άνευ προηγουμένου και μπορεί να αποφευχθεί. Έλον Μασκ, ζήτησες ένα σαφές πλάνο και ανοιχτά βιβλία. Αυτό είναι. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί σου- και με οποιονδήποτε άλλο- που σοβαρολογεί για τη σωτηρία ζωών. Το ζητούμενο είναι 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποτραπεί η πείνα το 2022», έγραψε ακόμη σε διαδοχικές αναρτήσεις. 

«Μόνο σε πέντε χώρες είναι 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι στην πρώτη γραμμή της πείνας. Αυτά που έχω δει σε κάθε μία από αυτές τις χώρες είναι χειρότερα από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, τη Μαδαγασκάρη, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και την Υεμένη. 

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι βασικές για εμάς και τους δωρητές μας. Οι οικονομικές εκθέσεις του WFP, τα επιχειρησιακά πλάνα, ο λογιστικός έλεγχος, οι ετήσιες εκθέσεις κτλ. είναι όλα δημόσια. Έχουμε ανοιχτά βιβλία», συμπλήρωσε, απαντώντας στο αίτημα του Μασκ περί διαφάνειας. 

Στην ανακοίνωση με την οποία απευθύνει έκκληση σε δισεκατομμυριούχος να δωρίσουν 6,6 δισ. δολάρια, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης αναφέρει πώς θα διατεθούν τα χρήματα. 

- 3,5 δισεκατομμύρια για τρόφιμα και την παράδοσή τους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αποστολής και μεταφοράς στις χώρες και αποθήκευση 

- 2 δισεκατομμύρια για voucher τροφίμων και μετρητών σε μέρη όπου μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές. Αυτή η βοήθεια επιτρέπει σε εκείνους που είναι σε μεγαλύτερη ανάγκη να αγοράσουν τα τρόφιμα που προτιμούν και στηρίζει τις τοπικές οικονομίες 

- 700 εκατομμύρια για δαπάνες σχεδιασμού, επέκτασης και διαχείρισης αποτελεσματικών προγραμμάτων για τις μεταφορές εκατομμυρίων τόνων περισσότερων τροφίμων και μετρητών και για voucher προσαρμοσμένα στις συνθήκες της κάθε χώρας, όπως και για τους επιχειρησιακούς κινδύνους σε 43 χώρες. Αυτό περιλαμβάνει γραφεία και την ασφάλειά τους, παρακολούθηση των διανομών και των αποτελεσμάτων και διασφάλιση ότι η βοήθεια φτάνει στους πιο ευάλωτους. 

- 400 εκατομμύρια για διαχείριση παγκοσμίων και περιφερειακών επιχειρήσεων, διοίκηση και λογοδοσία, μεταξύ άλλων για τον συντονισμό των παγκόσμιων εφοδισιαστικών αλυσίδων και εναέριων διαδρομών, τον συντονισμού logistics παγκοσμίως, την παρακολούθηση και ανάλυση της πείνας σε όλο τον κόσμο, τη διαχείριση κρίσεων και για ανεξάρτητους ελεγκτές για επίβλεψη.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κινηματογραφική ληστεία στο Λούβρο

Διεθνή / Πολύτιμα κοσμήματα και μια «τέλεια» διαφυγή: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τη ληστεία στο Λούβρο

Πώς οι δράστες εισέβαλαν στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου μέρα-μεσημέρι και κατάφεραν να εξαφανιστούν παίρνοντας μαζί τους οκτώ ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας κοσμήματα
LIFO NEWSROOM
Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Διεθνή / Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Το βιβλίο «Nobody’s Girl», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη –σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοκτονία της Τζιούφρε– περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη φρίκη που βίωσε στα χέρια του
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για διώξεις εναντίον επικριτών του, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
LIFO NEWSROOM
Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή / Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σχέδιο για επιθεωρήσεις στα πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία.

Διεθνή / Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία

Σάλο προκαλεί η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το αντικείμενο που ανακτήθηκε στο μουσείο ήταν το στέμμα της συζύγου του Ναπολέοντα Γ', της αυτοκράτειρας Ευγενίας, και ότι ήταν σπασμένο
LIFO NEWSROOM