Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο Facebook Twitter
AP
0

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα έναν νέο, μικρότερο βαλλιστικό πύραυλο από ένα υποβρύχιο, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

Η δήλωση των κρατικών μέσων ενημέρωσης ήρθε μια μέρα αφότου η Νότια Κορέα ανέφερε ότι πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο τύπου SLBM, από την ανατολική ακτή της, τον τελευταίο σε μια σειρά βορειοκορεατικών δοκιμών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε επειγόντως και θα συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για τη Βόρεια Κορέα.

Το SLBM «νέου τύπου» εκτοξεύτηκε από το ίδιο υποβρύχιο που συμμετείχε σε δοκιμή ενός παλαιότερου SLBM το 2016, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει περαιτέρω «προκλήσεις», με την εκπρόσωπο Τζεν Ψάκι να επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές για διπλωματική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα για τα οπλικά της προγράμματα.

Η Πιονγκγιάνγκ μέχρι στιγμής έχει απορρίψει αυτές τις προτάσεις, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα ότι μιλούν για διπλωματία, ενώ αυξάνουν τις εντάσεις με τις δικές τους στρατιωτικές δραστηριότητες.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Chung Eui-yong κάλεσε την Ουάσιγκτον να χαλαρώσει τις κυρώσεις εάν ο Βορράς επιστρέψει στις συνομιλίες.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατό για να σταματήσει η Βόρεια Κορέα από την περαιτέρω ανάπτυξη πυρηνικών και πυραυλικών συστημάτων», είπε στο κοινοβούλιο. «Νομίζω ότι η εξέταση της χαλάρωσης των κυρώσεων μπορεί σίγουρα να είναι μια επιλογή» πρόσθεσε.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει ένα μεγάλο στόλο παλαιών υποβρυχίων, αλλά δεν έχει ακόμη αναπτύξει επιχειρησιακά υποβρύχια για εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων πέρα ​​από το πειραματικό σκάφος κλάσης Gorae που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το KCNA φάνηκαν να δείχνουν ένα λεπτότερο, μικρότερο πύραυλο από τα προηγούμενα σχέδια SLBM της Βόρειας Κορέας και εικάζεται ότι μπορεί να πρόκειται για ένα μοντέλο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε αμυντική έκθεση στην Πιονγκγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα.

Ένας μικρότερος SLBM θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερους πυραύλους αποθηκευμένους σε ένα μόνο υποβρύχιο, αν και με μικρότερο βεληνεκές.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε τη δυνητικά πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα, πιο κοντά στην εκτόξευση  βαλλιστικών πυραύλων από υποβρύχια (SSB).

«Αν και ένας μικρότερος σχεδιασμός SLBM της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να επιτρέψει περισσότερους πυραύλους ανά σκάφος, θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει μικρότερα, λιγότερο απαιτητικά σχέδια SSB, συμπεριλαμβανομένης της ευκολότερης ενσωμάτωσης/μετατροπής σε προϋπάρχοντα υποβρύχια», δήλωσε ο Joseph Dempsey, αμυντικός ερευνητής στο International Institute for Strategic Studies.

Είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αλλά με μόνο ένα υποβρύχιο στη θάλασσα που μπορεί να εκτοξεύσει υποθετικά ένα ή δύο από αυτούς τους πυραύλους, δεν αλλάζει πολύ η κατάσταση, τονίζουν οι αναλυτές.

Ο Kim Dong-yup, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Κορέας και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Kyungnam της Σεούλ, είπε ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να είναι μια προηγμένη έκδοση του KN-23, ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2019.

Το KCNA δήλωσε ότι το νέο SLBM διαθέτει προηγμένες δυνατότητες. «(Το SLBM) θα συμβάλει σημαντικά στην τοποθέτηση της αμυντικής τεχνολογίας της χώρας σε υψηλό επίπεδο και στην ενίσχυση της υποβρύχιας επιχειρησιακής ικανότητας του ναυτικού μας», ανέφερε.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμές τα τελευταία χρόνια με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, που σύμφωνα με τους αναλυτές, έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τα πυραυλικά αμυντικά συστήματα της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη θάλασσα κοντά στο Sinpo, όπου η Βόρεια Κορέα φυλάσσει υποβρύχια καθώς και εξοπλισμό για δοκιμαστικές εκτοξεύσεις SLBM, ανακοίνωσε την Τρίτη το Στρατηγείο της Νοτίου Κορέας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε σε ομιλία του στην ετήσια έκθεση άμυνας την Τετάρτη ότι η προσπάθειά του να ενισχύσει την άμυνα στοχεύει στην επίτευξη ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Διεθνή / Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Μια νέα γερμανική έρευνα αποκαλύπτει πώς τα παραδοσιακά κόμματα της Ευρώπης βοηθούν, άθελά τους, την άνοδο της ακροδεξιάς, υιοθετώντας τη ρητορική και τα θέματα που εκείνη θέτει στη δημόσια ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Διεθνή / Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Τουλάχιστον 30 άτομα και εταιρείες που δώρισαν πάνω από 116 εκατ. δολάρια σε ομάδες του Ντόναλντ Τραμπ έχουν επωφεληθεί από πολιτικές και αποφάσεις της κυβέρνησης, δημιουργώντας ερωτήματα για πιθανά συμφέροντα και συγκρούσεις
LIFO NEWSROOM
«Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Διεθνή / «Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Ο βρετανικός τύπος που παραδοσιακά παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα της βασιλικής οικογένειας, αντανακλά και τη γενικότερη απογοήτευση ή ακόμη και αγανάκτηση της κοινής γνώμης
LIFO NEWSROOM
Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Διεθνή / Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Βρετανική εταιρεία μυδιών υπέστη ζημιά 150.000 λίρες μετά την απόρριψη τριών φορτίων της από τις γαλλικές τελωνειακές αρχές, σε ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει τα συνεχιζόμενα εμπόδια του Brexit στο εμπόριο τροφίμων και θαλασσινών
LIFO NEWSROOM
Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος ένα χρόνο μετά τον διορισμό του

Διεθνή / Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος έναν χρόνο μετά τον διορισμό του

Ο ναύαρχος Άλβιν Χόλσεϊ αποχωρεί από την ηγεσία της SOUTHCOM, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Καραϊβική και αυξάνουν τις επιθέσεις κατά των καρτέλ ναρκωτικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Αίγυπτος αναμένεται να ηγηθεί διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, σύμφωνα με διπλωμάτες

Διεθνή / Γάζα: Η Αίγυπτος πρωτοστατεί στη δημιουργία διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στην περιοχή

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στοχεύει στη σύσταση διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης με ισχυρές αρμοδιότητες για τη διαχείριση της ασφάλειας εντός του παλαιστινιακού θύλακα
LIFO NEWSROOM
«Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / «Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Η νέα κόντρα του Τύπου με την κυβέρνηση Τραμπ, με φόντο την αμφιλεγόμενη επιλογή της Βουδαπέστης ως τόπο συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ηγέτη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν αντίδραση στον αυξανόμενο αυταρχισμό και την «προσπάθεια ελέγχου των θεσμών» από τον Τραμπ και τους συμμάχους του
LIFO NEWSROOM