Τι κρίνεται στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Τι κρίνεται στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ Facebook Twitter
Όσοι αγνοούν το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζουν τα πράγματα διαφορετικά, καθώς εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφέρει να εκλεγεί κάποιος σαν τον Ανδρέα Λοβέρδο π.χ για να απελευθερώσει ψήφους προς τα αριστερά και να αφαιρέσει από τη Νέα Δημοκρατία.
0

Με αυξημένο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΚΙΝΑΛ στην πορεία για την ανάδειξη της νέας του ηγεσίας, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόσυρση της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά έχει προβληματίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ανησυχεί για το μέλλον της αντικυβερνητικής συμμαχίας που προσδοκούσε να χτιστεί μετά τη συναίνεση που πέτυχε για την Εξεταστική εναντίον της κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις. 

Το στρατηγικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για τις επόμενες εκλογές είναι να συσπειρώσει όλη την αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό εκτιμά ότι θα του προσφέρει δύο πράγματα: αφενός να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη απομονωμένο και αφετέρου να αποκλείσει τη δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας του με το ΚΙΝΑΛ, στην περίπτωση που την χρειαστεί. Κυρίως όμως εκτιμά ότι αυτό το αντικυβερνητικό μέτωπο που θέλει να συγκροτήσει, θα οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ σε συμπόρευση μαζί του και μέσα από αυτή θα καταστεί εφικτή η πρόταση εξουσίας για “προοδευτική κυβέρνηση”. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι με πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τον Ανδρέα Λοβέρδο το σχέδιο τους δεν θα έχει καμία τύχη και πάνω-κάτω το ίδιο πιστεύουν και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ την υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη, με τον οποίο θα μπορούσαν κατά την εκτίμηση τους να συνεργαστούν, τη θεωρούν αδύναμη. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα είχε καταφέρει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Φώφη Γεννηματά και εκτιμούσε ότι το σχέδιο του είχε πιθανότητες επιτυχίας αν το ΚΙΝΑΛ σταματούσε να τηρεί ίσες αποστάσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Με την απόσυρση της υποψηφιότητας Γεννηματά όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο καθώς η αβεβαιότητα μεγαλώνει. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι με πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τον Ανδρέα Λοβέρδο το σχέδιο τους δεν θα έχει καμία τύχη και πάνω-κάτω το ίδιο πιστεύουν και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ την υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη, με τον οποίο θα μπορούσαν κατά την εκτίμηση τους να συνεργαστούν, τη θεωρούν αδύναμη. 

Οι νέες υποψηφιότητες που ανακοινώνονται αυτές τις μέρες μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, ανάλογα με τη δυναμική που θα αναπτύξουν (αν αναπτύξουν), παρότι υπάρχει η πεποίθηση ότι κάποιοι ανακηρύσσονται υποψήφιοι απλώς για να εξασφαλίσουν ρόλο την επόμενη μέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα στα κόμματα είναι εκείνο του Άδωνι Γεωργιάδη στη Νέα Δημοκρατία. Μετά την περίοδο Σαμαρά το μέλλον του στη ΝΔ ήταν εξαιρετικά αβέβαιο. Γνώριζε ότι δεν είχε τις δυνάμεις για να εκλεγεί πρόεδρος. Καταγράφοντας όμως ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, μπόρεσε να διαπραγματευτεί με άλλους όρους και να εκτοξευθεί στα υψηλά κλιμάκια ενός ισχυρού κόμματος εξουσίας στο οποίο μάλιστα ήταν ξένο σώμα ως τότε. Παρομοίως και στο ΚΙΝΑΛ, κάποιοι ελπίζουν πως αν καταγράψουν ένα σημαντικό ποσοστό στις εσωκομματικές εκλογές, αυτό θα τους επιτρέψει την επόμενη μέρα να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους, με όποιον κι αν εκλεγεί πρόεδρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνει καθημερινά ότι υπολείπεται δημοσκοπικά έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διατηρεί σημαντικό προβάδισμα. Αν αυτό διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα, θα βαδίζει προς τις εκλογές χωρίς την προοπτική της εξουσίας και αυτό γνωρίζει ότι είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα. Για το λόγο αυτό του είναι απαραίτητη η σύμπραξη με το ΚΙΝΑΛ, καθώς διαφορετικά με τις δικές του δυνάμεις το σενάριο αυτό δεν βγαίνει με τα σημερινά δεδομένα.  Αυτή τη δυνατότητα είναι που του έδωσε η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με τη δική του ανάγνωση, με τη σύμπραξη για την Εξεταστική. Του επέτρεψε δηλαδή να κλείσει το μάτι στο κοινό του και να του πει ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η προοπτική εξουσίας. 

Όσοι αγνοούν το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζουν τα πράγματα διαφορετικά, καθώς εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφέρει να εκλεγεί κάποιος σαν τον Ανδρέα Λοβέρδο π.χ για να απελευθερώσει ψήφους προς τα αριστερά και να αφαιρέσει από τη Νέα Δημοκρατία. Αντιστοίχως, νομίζουν ότι την κυβέρνηση συμφέρει να βγει κάποιος με πιο αριστερό προφίλ, σαν τον Χάρη Καστανίδη, για να φέρει πίσω στο ΚΙΝΑΛ ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Όσοι αναλύουν με αυτό τον τρόπο τα πράγματα, παραβλέπουν ότι το επίμαχο ζήτημα είναι η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και δύσκολα κάποιος θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, αλλά και σε περίπτωση δεύτερων εκλογών που θα είναι με νέο εκλογικό σύστημα, η αυτοδυναμία και πάλι δεν είναι δεδομένη. Άρα και τα δύο κόμματα έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν να κόψουν τις γέφυρες του αλλού για να μην έχει συμμαχίες. Αυτό είναι το κρίσιμο. Επιπλέον, ένα κόμμα με δεξιά χαρακτηριστικά ή ένα πιο “δεξιό” ΚΙΝΑΛ που μπορεί να υποδέχεται δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό σενάριο για το κυβερνών κόμμα, καθώς μπορεί να λειτουργήσει και ως ανάχωμα. Αν αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική μιας μετεκλογικής συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, είναι προφανές ποιον ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη. 

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή στρατηγικά,  υπό το πρίσμα της προοπτικής της εξουσίας. Το γεγονός ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές δεν είναι δεδομένη, καθιστά το ρόλο του ΚΙΝΑΛ σημαντικό. Οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο νέος πρόεδρος θα κρίνουν το μέλλον του ΚΙΝΑΛ, αλλά πιθανά και την επόμενη κυβέρνηση.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κυρία Γεννηματά και οι άνιωθοι του πολιτικού μας πολιτισμού

Οπτική Γωνία / Η κυρία Γεννηματά και οι άνιωθοι του πολιτικού μας πολιτισμού

Φαντάζεται κανείς ότι μπροστά στην περιπέτεια της υγείας ενός ανθρώπου ξεχνιέται για λίγο η πολιτική του διαδρομή και κυρίως η κομματική του ταυτότητα. Μπα! Και είναι απολύτως ντροπιαστικό.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ