Τι κρίνεται στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Τι κρίνεται στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ Facebook Twitter
Όσοι αγνοούν το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζουν τα πράγματα διαφορετικά, καθώς εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφέρει να εκλεγεί κάποιος σαν τον Ανδρέα Λοβέρδο π.χ για να απελευθερώσει ψήφους προς τα αριστερά και να αφαιρέσει από τη Νέα Δημοκρατία.
0

Με αυξημένο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΚΙΝΑΛ στην πορεία για την ανάδειξη της νέας του ηγεσίας, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόσυρση της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά έχει προβληματίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ανησυχεί για το μέλλον της αντικυβερνητικής συμμαχίας που προσδοκούσε να χτιστεί μετά τη συναίνεση που πέτυχε για την Εξεταστική εναντίον της κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις. 

Το στρατηγικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για τις επόμενες εκλογές είναι να συσπειρώσει όλη την αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό εκτιμά ότι θα του προσφέρει δύο πράγματα: αφενός να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη απομονωμένο και αφετέρου να αποκλείσει τη δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας του με το ΚΙΝΑΛ, στην περίπτωση που την χρειαστεί. Κυρίως όμως εκτιμά ότι αυτό το αντικυβερνητικό μέτωπο που θέλει να συγκροτήσει, θα οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ σε συμπόρευση μαζί του και μέσα από αυτή θα καταστεί εφικτή η πρόταση εξουσίας για “προοδευτική κυβέρνηση”. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι με πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τον Ανδρέα Λοβέρδο το σχέδιο τους δεν θα έχει καμία τύχη και πάνω-κάτω το ίδιο πιστεύουν και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ την υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη, με τον οποίο θα μπορούσαν κατά την εκτίμηση τους να συνεργαστούν, τη θεωρούν αδύναμη. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα είχε καταφέρει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Φώφη Γεννηματά και εκτιμούσε ότι το σχέδιο του είχε πιθανότητες επιτυχίας αν το ΚΙΝΑΛ σταματούσε να τηρεί ίσες αποστάσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Με την απόσυρση της υποψηφιότητας Γεννηματά όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο καθώς η αβεβαιότητα μεγαλώνει. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι με πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τον Ανδρέα Λοβέρδο το σχέδιο τους δεν θα έχει καμία τύχη και πάνω-κάτω το ίδιο πιστεύουν και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ την υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη, με τον οποίο θα μπορούσαν κατά την εκτίμηση τους να συνεργαστούν, τη θεωρούν αδύναμη. 

Οι νέες υποψηφιότητες που ανακοινώνονται αυτές τις μέρες μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, ανάλογα με τη δυναμική που θα αναπτύξουν (αν αναπτύξουν), παρότι υπάρχει η πεποίθηση ότι κάποιοι ανακηρύσσονται υποψήφιοι απλώς για να εξασφαλίσουν ρόλο την επόμενη μέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα στα κόμματα είναι εκείνο του Άδωνι Γεωργιάδη στη Νέα Δημοκρατία. Μετά την περίοδο Σαμαρά το μέλλον του στη ΝΔ ήταν εξαιρετικά αβέβαιο. Γνώριζε ότι δεν είχε τις δυνάμεις για να εκλεγεί πρόεδρος. Καταγράφοντας όμως ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, μπόρεσε να διαπραγματευτεί με άλλους όρους και να εκτοξευθεί στα υψηλά κλιμάκια ενός ισχυρού κόμματος εξουσίας στο οποίο μάλιστα ήταν ξένο σώμα ως τότε. Παρομοίως και στο ΚΙΝΑΛ, κάποιοι ελπίζουν πως αν καταγράψουν ένα σημαντικό ποσοστό στις εσωκομματικές εκλογές, αυτό θα τους επιτρέψει την επόμενη μέρα να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους, με όποιον κι αν εκλεγεί πρόεδρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνει καθημερινά ότι υπολείπεται δημοσκοπικά έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διατηρεί σημαντικό προβάδισμα. Αν αυτό διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα, θα βαδίζει προς τις εκλογές χωρίς την προοπτική της εξουσίας και αυτό γνωρίζει ότι είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα. Για το λόγο αυτό του είναι απαραίτητη η σύμπραξη με το ΚΙΝΑΛ, καθώς διαφορετικά με τις δικές του δυνάμεις το σενάριο αυτό δεν βγαίνει με τα σημερινά δεδομένα.  Αυτή τη δυνατότητα είναι που του έδωσε η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με τη δική του ανάγνωση, με τη σύμπραξη για την Εξεταστική. Του επέτρεψε δηλαδή να κλείσει το μάτι στο κοινό του και να του πει ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η προοπτική εξουσίας. 

Όσοι αγνοούν το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζουν τα πράγματα διαφορετικά, καθώς εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφέρει να εκλεγεί κάποιος σαν τον Ανδρέα Λοβέρδο π.χ για να απελευθερώσει ψήφους προς τα αριστερά και να αφαιρέσει από τη Νέα Δημοκρατία. Αντιστοίχως, νομίζουν ότι την κυβέρνηση συμφέρει να βγει κάποιος με πιο αριστερό προφίλ, σαν τον Χάρη Καστανίδη, για να φέρει πίσω στο ΚΙΝΑΛ ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Όσοι αναλύουν με αυτό τον τρόπο τα πράγματα, παραβλέπουν ότι το επίμαχο ζήτημα είναι η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και δύσκολα κάποιος θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, αλλά και σε περίπτωση δεύτερων εκλογών που θα είναι με νέο εκλογικό σύστημα, η αυτοδυναμία και πάλι δεν είναι δεδομένη. Άρα και τα δύο κόμματα έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν να κόψουν τις γέφυρες του αλλού για να μην έχει συμμαχίες. Αυτό είναι το κρίσιμο. Επιπλέον, ένα κόμμα με δεξιά χαρακτηριστικά ή ένα πιο “δεξιό” ΚΙΝΑΛ που μπορεί να υποδέχεται δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό σενάριο για το κυβερνών κόμμα, καθώς μπορεί να λειτουργήσει και ως ανάχωμα. Αν αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική μιας μετεκλογικής συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, είναι προφανές ποιον ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη. 

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή στρατηγικά,  υπό το πρίσμα της προοπτικής της εξουσίας. Το γεγονός ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές δεν είναι δεδομένη, καθιστά το ρόλο του ΚΙΝΑΛ σημαντικό. Οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο νέος πρόεδρος θα κρίνουν το μέλλον του ΚΙΝΑΛ, αλλά πιθανά και την επόμενη κυβέρνηση.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κυρία Γεννηματά και οι άνιωθοι του πολιτικού μας πολιτισμού

Οπτική Γωνία / Η κυρία Γεννηματά και οι άνιωθοι του πολιτικού μας πολιτισμού

Φαντάζεται κανείς ότι μπροστά στην περιπέτεια της υγείας ενός ανθρώπου ξεχνιέται για λίγο η πολιτική του διαδρομή και κυρίως η κομματική του ταυτότητα. Μπα! Και είναι απολύτως ντροπιαστικό.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ