Η κυρία Γεννηματά και οι άνιωθοι του πολιτικού μας πολιτισμού

Η κυρία Γεννηματά και οι άνιωθοι του πολιτικού μας πολιτισμού Facebook Twitter
Για να το πούμε χοντρά: όταν εύχεσαι «περαστικά», εύχεσαι περαστικά, τελεία.
0

MONO KAΠΟΙΟΣ που έχει χρειαστεί να παλέψει με μία σοβαρή ασθένεια μπορεί να καταλάβει το είδος του ανθρώπου που δεν τον αγγίζουν οι περιπέτειες υγείας. Και να τρομάξει. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό για τους πολιτικούς. Αν είναι συνηθισμένοι και έχει ελαφρώς χοντρύνει η πέτσα τους από τα unfair και τις μικροπολιτικές ντροπές.

Ακόμη και έτσι, όμως, είναι αποκαρδιωτικό να παρακολουθείς τη μικροψυχία και το ολίγιστο με το οποίο αντιμετωπίστηκε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ από κάποιους συναδέλφους της στην πολιτική και κυρίως την ελαφρότητα, τη μηδενική συναίσθηση και την πολιτική τοξικότητα που της επεφύλασσαν μέσω των social media έμμισθα τρολ, αλλά και απλοί ψηφοφόροι.

Για όσους είχαν την τύχη –και μακάρι να είναι πάντα έτσι!– να μη γνωρίσουν στη ζωή τους νοσοκομεία, να μην κλάψουν για κανέναν οικείο που υποφέρει, να μην αμφιβάλουν ποτέ για το σώμα τους, να μη βγουν νικητές από μία άνιση αναμέτρηση, είναι πολύ δύσκολο να εννοήσουν και να κατανοήσουν το πώς ένας άνθρωπος, μια γυναίκα εν προκειμένω, έχει κάνει όλη αυτή τη διαδρομή χωρίς να παραπονείται, να λιγοψυχά ή να μεμψιμοιρεί.

Ακόμη κι αν η περιπέτεια της κυρίας Γεννηματά ένωσε τον πολιτικό κόσμο, φαίνεται ότι ο σπόρος του παρακμιακού πολιτικού λόγου έχει κατέβει στη βάση, έχει θεριέψει στα μονίμως αφρισμένα social media και φυσικά, σιγά να μην «κολλήσει» σε λεπτομέρειες όπως είναι η ζωή ενός ανθρώπου, η οικογένεια που τον περιμένει πίσω και πάει λέγοντας.

Είναι επίσης δύσκολο να γίνει αντιληπτό το πώς κάποιος που παλεύει εννοεί να μην υπόκειται σε εξαιρέσεις, να συνεχίζει κανονικά την καθημερινότητά του, να μην εγκαταλείπει παρά μόνο όταν το σώμα δεν επιτρέπει άλλες γενναιότητες, μέχρι να θεραπευθεί και να ξεκουραστεί.

Ίσως γι’ αυτό τόσο εύκολα διαβάζαμε σήμερα το πρωί ανόητα σχόλια και αστεϊσμούς για το ποιος επισκέφθηκε την κυρία Γεννηματά στο νοσοκομείο. Ίσως γι’ αυτό χθες στο Twitter κάποιοι εύχονταν «περαστικά» στην πρώτη αράδα του σχολίου τους και από κάτω συνέχιζαν, γράφοντας «πάμε στα πολιτικά τώρα», αναλύοντας τις στρατηγικές ανάδειξης του νέου αρχηγού του κόμματος.

Business as usual, μπορεί να σκέφτονται πολλοί, όμως, πώς να γίνει τώρα; Δεν είναι έτσι. Ακόμη κι αν η περιπέτεια της κυρίας Γεννηματά ένωσε τον πολιτικό κόσμο, φαίνεται ότι ο σπόρος του παρακμιακού πολιτικού λόγου έχει κατέβει στη βάση, έχει θεριέψει στα μονίμως αφρισμένα social media και φυσικά, σιγά να μην «κολλήσει» σε λεπτομέρειες όπως είναι η ζωή ενός ανθρώπου, η οικογένεια που τον περιμένει πίσω και πάει λέγοντας.

Μετά από τόσα χρόνια κατάρας –εκατομμύρια πια τα σχετικού περιεχομένου στα social– το ιερό, το υπέρτατο αγαθό της υγείας «ξεκαρφώνεται» ντροπιαστικά από τον αξιακό μας κώδικα. Και για να το πούμε χοντρά: όταν εύχεσαι «περαστικά», εύχεσαι περαστικά, τελεία.

Οι πολιτικές αναλύσεις, οι ίντριγκες της κακιάς ώρα, τα πολιτικά μανιφέστα είναι για άλλο tweet. Άλλο σχόλιο. Άλλο θέμα. Αλλιώς, δεν είσαι άνθρωπος. Τόσο απλά.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο καλύτερη και συνεπέστερη θα είναι η Κάμαλα ως Πρόεδρος απ' ό,τι ήταν ως εισαγγελέας;

Οπτική Γωνία / Πόσο καλύτερη και συνεπέστερη θα είναι η Κάμαλα ως Πρόεδρος απ' ό,τι ήταν ως εισαγγελέας;

Θα αποδειχθεί, άραγε, η Κάμαλα Χάρις, εφόσον βέβαια λάβει και επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών και καταφέρει ακολούθως να κερδίσει τον Τραμπ, πιο τολμηρή, πιο ευθεία, πιο «ανένδοτη» όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ως Πρόεδρος απ' ό,τι υπήρξε ως εισαγγελέας; Οι πιο αισιόδοξοι θέλουν να πιστεύουν πως ναι, υπάρχουν ωστόσο και οι «Κασσάνδρες».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη από την Έλενα Μπουζαλά

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Έλενα Μπουζαλά που έχει καλύψει ήδη τέσσερις διοργανώσεις και ετοιμάζεται για την πέμπτη απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις: τα all time classic αθλήματα, οι φετινές πιθανές ανατροπές, τα «σιγουράκια» της ελληνικής αποστολής, οι εκπλήξεις και πώς είναι τελικά να ζεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τόσο κοντά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ποιος θα βάλει τέλος στο Pasokification…

Οπτική Γωνία / Ποιος θα βάλει τέλος στο Pasokification

Φαντάζομαι πως όσοι ρίξουν την ψήφο τους στις κάλπες που θα ανοίξουν στις 6 Οκτωβρίου για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν σε έναν πρόεδρο που θα τους φέρει σχετικά σύντομα στην εξουσία. Που, με άλλα λόγια, θα δώσει τέλος στον εφιάλτη του Pasokification.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα γεγονότα της 22 Ιουλίου 2011 στη Νορβηγία

Σαν Σήμερα / 22 Ιουλίου 2011: Η πιο σοκαριστική μέρα για τη νορβηγική κοινωνία

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής και τρομοκράτης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150, είχε ενεργήσει μόνος του, έχοντας προετοιμάσει μεθοδικά την επίθεση μέσα σε μερικούς μήνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Αθλητισμός / Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Οι Παλαιστίνιοι και οι Ουκρανοί, ειδικότερα, θα θελήσουν να υπενθυμίσουν στους θεατές τους πολέμους και τις σφαγές που συνεχίζονται με σφοδρότητα, ασχέτως αν πολλοί από αυτούς τους θεατές μπορεί να έχουν αρχίσει ήδη να τους «βαριούνται» ως επικαιρότητα.
LIFO NEWSROOM