Η χούντα της Μιανμάρ απαγορεύει σε απεσταλμένο του ASEAN να δει τη φυλακισμένη Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Η χούντα της Μιανμάρ απαγορεύει σε απεσταλμένο του ASEAN να δει τη φυλακισμένη Αούνγκ Σαν Σου Τσι Facebook Twitter
Associated Press
0

Ο στρατός της Μιανμάρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου, διαβεβαίωσε ότι δεν θα εμποδίσει την επίσκεψη ειδικού απεσταλμένου του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη χώρα, ωστόσο κατέστησε σαφές πως δεν θα του επιτρέψει να συναντηθεί με τη φυλακισμένη πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης, την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, διότι «της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διάφορα αδικήματα.»

Ο εκπρόσωπος, ο Ζο Μιν Τουν, ανέφερε ακόμη ότι η καθυστέρηση της διαπίστευσης του πρεσβευτή που ονόμασε το στρατιωτικό καθεστώς στον ΟΗΕ είχε πολιτικά κίνητρα και έκρινε πως «πρέπει να αποφεύγονται τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά στις διεθνείς υποθέσεις» από πλευράς αυτού και άλλων διεθνών οργανισμών ή κυβερνήσεων.

Τα σχόλια του εκπροσώπου της στρατιωτικής χούντας καταγράφονται την ώρα που κλιμακώνεται η πίεση σε διεθνές επίπεδο προς το καθεστώς ώστε να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο πέντε σημείων στο οποίο συμφώνησαν τον Απρίλιο ο επικεφαλής της, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, και ο ASEAN.

Η Μιανμάρ παραμένει βυθισμένη σε πολιτική και οικονομική παράλυση από το πραξικόπημα, το οποίο πυροδότησε ξέσπασμα οργής και κύμα διαδηλώσεων που ακόμη δεν έχει κοπάσει. Ορισμένοι πολίτες σχημάτισαν ομάδες αυτοάμυνας, ενώ οργανώσεις ανταρτών ξανάρχισαν τη δράση τους.

Η απραξία του στρατιωτικού καθεστώτος ως προς την εφαρμογή του σχεδίου του ASEAN σηματοδοτεί «οπισθοχώρηση» και ορισμένες από τις χώρες μέλη του Συνδέσμου βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο συζητήσεων» για τον αποκλεισμό του στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ από τη σύνοδο κορυφής αυτού του μήνα, είπε την περασμένη εβδομάδα ο Έριουαν Γιούσοφ.

Ο ειδικός απεσταλμένος γνωστοποίησε αυτή την εβδομάδα πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα μέρη στη Μιανμάρ, δεν επιλέγει πλευρά ή πολιτική τοποθέτηση και αδημονεί να του επιτραπεί να επισκεφθεί τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος υποστήριξε πως το δικαστικό σύστημα στη Μιανμάρ είναι ανεξάρτητο και διαβεβαίωσε θα χειριστεί την υπόθεση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι με δίκαιο τρόπο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Διεθνή / Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» - Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli, ανήρτησε το βίντεο στο Instagram και γράφει για τις ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τις 12.000
THE LIFO TEAM
Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / «Αναπαραγωγική βία» στη Γάζα: Πτώση 41% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η εικόνα που προκύπτει από τις γεννήσεις, τις αποβολές και την κατάρρευση της μαιευτικής φροντίδας καλύπτει τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
THE LIFO TEAM