ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ντιπ μαϊντανού με καρύδια: Αυτό το «κάτι» που απογειώνει όλα τα φαγητά

Αυτό το "κάτι" που απογειώνει όλα τα φαγητά! Facebook Twitter
Γίνεται με απλά υλικά, είναι χορτοφαγικό και χωρίς γλουτένη.
0

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΙΣ τοπ-σαλτσούλα που διπλονοστιμίζει το στεγνό ψητό κοτόπουλο ή το ζουμερό αρνάκι του φούρνου με πατάτες. Πάει εξαιρετικά δίπλα σε όλα τα κρεατικά του BBQ αλλά και σε χειμωνιάτικες βελουτέ σούπες. Είναι ξαδερφάκι της αργεντίνικης σάλτσας τσιμιτσούρι και θα θέλετε να την έχετε πάντα έτοιμη στο ψυγείο για να την προσθέσετε ακόμα και –αντί για βούτυρο– στα σάντουιτς ή να την αλείψετε σε μια φρυγανιά με μια φέτα ζαμπόν ή προσούτο!

Είναι ένα πεντανόστιμο και θρεπτικό σνακ (ο μαϊντανός περιέχει πολύ σίδηρο) που σερβίρεται και με κριτσίνια ή πάνω σε χονδρές ροδέλες αγγουριού.

Γίνεται με απλά υλικά, είναι χορτοφαγικό και χωρίς γλουτένη, ένα πάμφθηνο μυστικό που όχι μόνο απογειώνει όλες τις χορτόσουπες, τις φασολάδες και τις φακές αλλά και τα τοστάκια και τα σάντουιτς.

Επίσης, μια κουταλιά του γλυκού στο ντρέσινγκ της σαλάτας (ή στο μισό αβοκάντο) αρκεί για να τα μετατρέψει σε ένα απολαυστικότερο γεύμα. Προσαρμόστε τη βασική συνταγή που ακολουθεί στα μέτρα σας κάνοντάς το όσο καυτερό θέλετε εσείς.

Το μπλεντεράκι σας και... πάμε:

Υλικά

1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό (φύλλα και κοτσανάκια), πλυμένο και στεγνωμένο καλά

1 μικρό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, πλυμένο και στεγνωμένο καλά (αν δεν σας αρέσει ο φρέσκος κόλιανδρος, παραλείψτε τον και προσθέστε λίγο περισσότερο μαϊντανό ή φύλλα από ραπανάκια) ή τα κοτσανάκια από τη ρόκα. Θα βρείτε κόλιανδρο και στις λαϊκές και τις αγορές βιοκαλλιεργητών, αλλά και συσκευασμένο σε αρκετά σούπερ μάρκετ. Η γεύση του θα σας θυμίσει ασιατικό και ινδικό φαγητό.

2 παστές αντζούγιες ή αντζούγιες από βαζάκι ή χύμα σε λάδι.

1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Τον χυμό από μισό λεμόνι

4 κουταλιές της σούπας καλό ξίδι από κόκκινο κρασί

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon

Μια χούφτα καρύδια

1 σκελίδα σκόρδο

Μια πρέζα αλάτι και μαύρο πιπέρι (προσθέστε το αλάτι στο τέλος, αν χρησιμοποιείτε παστή αντζούγια)

Προετοιμασία

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι (αρχίζοντας με τα καρύδια, τις αντζούγιες και τον μαϊντανό στη βάση του μικρού κάδου). Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, 1-2 λεπτά.

Σταματάμε το μοτέρ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπλέντερ και προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

Ξαναχτυπάμε 1-2 λεπτά. 

Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε μικρό μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.

Διατηρούμε στο ψυγείο για 5-7 ημέρες, πάντα καλυμμένο με ελαιόλαδο και σκεπασμένο.

Όταν παίρνουμε μία κουταλιά της σούπας ξανασκεπάζουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού

Γεύση / Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού

Σε μια γειτονιά με χαμηλά σπίτια κάποιοι έφτιαξαν τα πρώτα τους μαγαζιά, μπιστρό και νεο-καφενεία που κρατάνε τις τιμές χαμηλά και ρωτάνε τους πελάτες τους για να διαμορφώσουν το μενού τους. Γιατί σε αυτήν τη νέα πιάτσα «τα πράγματα είναι λαϊκά, απλά και οικονομικά».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
gemista classic

Γεύση / Τα γεμιστά του Νίκου Καραθάνου

Ο σεφ που είχε κάνει την Αθήνα να θέλει τα γεμιστά της αλλιώς και να τρώει ντομάτες που δεν ήταν ακριβώς αυτό που φαίνονταν, μας δίνει τη συνταγή της Πολίτισσας γιαγιάς του και όλα τα μυστικά για να τα φτιάξουμε κλασικά και υπέροχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ