Γαλλία: Αναβλήθηκε η δίκη 13 κατηγορουμένων για διαδικτυακό bullying και απειλές θανάτου κατά έφηβης

Γαλλία: Αναβλήθηκε δίκη 13 κατηγορουμένων για διαδικτυακό bulling και απειλές θανάτου κατά έφηβης Facebook Twitter
Pixabay
0

Αναβλήθηκε η δίκη 13 ατόμων, που δικάζονται στο Παρίσι με την κατηγορία του διαδικτυακού bullying και της θανατικής απειλής, σε βάρος της Μιλά, μιας έφηβης, μετά τη δημοσίευση βίντεο επικριτικού για το Ισλάμ.

Το βίντεο έγινε viral ενώ η δίκη αναβλήθηκε για την Πέμπτη 21 Ιουνίου, μετά την εξέταση των διαδικαστικών ζητημάτων.

Για 4 ώρες, το πλημμελειοδικείο του Παρισιού εξέταζε τα διάφορα διαδικαστικά ζητήματα που ήγειρε η υπεράσπιση. Κάποιοι από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την ακύρωση της προφυλάκισης των πελατών τους και ουσιαστικά της κλήτευσής τους ενώπιον του δικαστηρίου, κρίνοντας πως είναι παράνομες.

Ο Ζουάν Μπρανκό, συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, του Ζορντάν Λ. ήγειρε δύο θέματα συνταγματικότητας σχετικά με το πλημμέλημα του διαδικτυακού εκφοβισμού, που προβλέπεται σε έναν νόμο του 2018, και τι ισχύει για την παραπομπή 13 ανδρών και γυναικών σε πλημμελειοδικείο.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 21 Ιουνίου σχετικά με την παραπομπή ή όχι στον Άρειο Πάγο αυτών των προκριματικών ζητημάτων συνταγματικότητας.

Εάν δεν δικαιώσει το αίτημα της υπεράσπισης, η δίκη θα συνεχιστεί, με την επί της ουσίας εξέταση της υπόθεσης σε δύο ημέρες, στις 21 και 22 Ιουνίου, ανέφερε ο πρόεδρος Μικαέλ Ουμπέρτ.

«Δεν υπάρχει ανωνυμία. Από τη στιγμή όπου διαπράττει κανείς ένα έγκλημα στο διαδίκτυο, μπορεί να αναζητηθεί, να βρεθεί και να κριθεί ενώπιον ενός δικαστηρίου», είπε, εξερχόμενη από το δικαστήριο, η Μιλά.

«Για αυτό ακριβώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουμε, να το πούμε: ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο. Όσο περισσότεροι είμαστε για να το ανοίξουμε, τόσο δυνατότεροι θα είμαστε, ισχυροί μπροστά στην απειλή και στην παρενόχληση, που απλά θα επιδεινωθεί, εάν δεν κάνουμε τίποτα, εάν συνεχίσουμε να υποκύπτουμε», είπε σε δημοσιογράφους.

Η νεαρή γυναίκα, που μόλις έκλεισε τα 18 και υπερασπίζεται το δικαίωμά της στη βλασφημία, ζει υπό αστυνομική προστασία μετά τη δημοσίευση ενός πρώτου βίντεο με το οποίο ασκούσε κριτική στο Κοράνι και στο Ισλάμ τον Ιανουάριου του 2020.

Στα μέσα Νοεμβρίου, έπεσε θύμα διαδικτυακού bulling, όταν δημοσίευσε στο TikTok ένα νέο βίντεο στο οποίο καταφερόταν εναντίον των επικριτών της.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Ρισάρ Μαλκά, η Μιλά «έλαβε περισσότερα από 100.000 μηνύματα μίσους και απειλές θανάτου, με τις οποίες της υπόσχονταν ότι θα την δέσουν, θα την τεμαχίσουν, θα την διαλύσουν, θα την λιθοβολήσουν, θα την αποκεφαλίσουν, μαζί με φωτογραφίες με φέρετρα, φωτομοντάζ αποκεφαλισμού, με το κεφάλι της μέσα στα αίματα».

Οι κατηγορούμενοι είναι ηλικίας 18-30 ετών, προερχόμενοι από ολόκληρη τη Γαλλία και οι περισσότεροι χωρίς ποινικό μητρώο. Ορισμένοι δικάζονται επίσης για απειλές θανάτου και ένας εξ αυτών για απειλή διάπραξης εγκλήματος.

Έχοντας προφυλακιστεί τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, στο πλαίσιο μιας έρευνας που διεξήχθη για τη μάχη κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού, οι κατηγορούμενοι έχουν, σε μεγάλο βαθμό, παραδεχθεί πως ήταν οι συντάκτες του μηνύματος, για το οποίο διώκονται.

Βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για τον διαδικτυακό εκφοβισμό, ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ για τις θανατικές απειλές.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM