Τυνησία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε την γυναίκα του - Τον είχε καταγγείλει για σωματική βία

Τυνησία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε την γυναίκα του - Τον είχε καταγγείλει για σωματική βία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EPA
0

Κατακραυγή προκάλεσε η δολοφονία μιας γυναίκας στην Τυνησία από τον αστυνομικό σύζυγό της, με ΜΚΟ να προειδοποιούν για τον κίνδυνο αύξησης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην καραντίνα.

Ο αστυνομικός πυροβόλησε πέντε φορές με το υπηρεσιακό όπλο του εναντίον της γυναίκας του, Ρίφκα Σέρνι, έπειτα από διαπληκτισμό που είχαν, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου του Κεφ, Μοχάμεντ Φάουζι Νταούντι.

Δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία της, η γυναίκα είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για άσκηση σωματικής βίας, όμως δεν ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, όταν εμφανίστηκαν μαζί ενώπιον του εισαγγελέα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Moussawet, η Ρίφκα απέσυρε την καταγγελία της έπειτα από πίεση της οικογένειας. Ο αστυνομικός συνελήφθη και η δικαιοσύνη ξεκίνησε μια έρευνα, σύμφωνα με τον Νταούντι.

Το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων ανέφερε πως ελπίζει ότι «αυτό το περιστατικό θα ενεργοποιήσει την εφαρμογή του νόμου» του 2017 για τη βία κατά των γυναικών, που προβλέπει τη νομική στήριξη στα θύματα.

Η δολοφονία προκάλεσε την οργή πολλών χρηστών του διαδικτύου στην Τυνησία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί ανέβασαν φωτογραφίες της Ρίφκα, που δεν είχε συμπληρώσει τα 30 της χρόνια. Τυνησιακές ΜΚΟ καταδίκασαν ένα «ειδεχθές έγκλημα».

Σε δελτίο τύπου, η Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών (ATFD) απηύθυνε κάλεσμα για εκστρατεία κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, υπό το σύνθημα «η βία σκοτώνει, όπως η πανδημία».

Η οργάνωση Moussawet προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας αύξησης των περιστατικών βίας, την ώρα που η Τυνησία βρίσκεται σε λοκντάουν από την Κυριακή και για μία εβδομάδα. Για την ATFD, «η Ρίφκα είναι θύμα ενός Κράτους που δεν εφαρμόζει τον νόμο».

Το 2017, το κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει έναν φιλόδοξο νόμο, που διεύρυνε σημαντικά το πεδίο των περιστατικών βίας που τιμωρούνται και επιβεβαίωνε τη θέση της Τυνησίας ως πρωτοπόρο στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών στην περιοχή. Όμως, το κείμενο αυτό εφαρμόστηκε ελάχιστα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM