Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας

Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
0

Το έργο βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο στη λεωφόρο Συγγρού, μεταξύ του κέντρου της Αθήνας και της παραλίας. H θέση του είναι εξαιρετικά προνομιακή, καθώς πλαισιώνεται από τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής (των Mario Botta και Μόρφως Παπανικολάου - Ρένας Σακελλαρίδου), τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (των Architecture Studio) και το Athenaeum Intercontinental (του Ιάσονα Ρίζου), σε έναν σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κόμβο στην πόλη.


Η σύγχρονη ερμηνεία κλασικών χωρικών αναλόγων και η χρήση τοπικών υλικών έχουν στόχο να προσδώσουν στο σύνολο μια χαρακτηριστικά αθηναϊκή ταυτότητα. Δύο οκταώροφα κτίρια επενδύονται με κατακόρυφες μαρμάρινες περσίδες σε προσεκτικά μελετημένες γωνίες, ώστε να αιχμαλωτίζουν το μοναδικό φως της Αθήνας και να σκηνοθετούν ένα παιχνίδι προσανατολισμένης θέας προς την πόλη, τα βουνά και την Ακρόπολη. Ο χειρισμός της κορυφογραμμής του χαμηλότερου κτιρίου οδηγεί το βλέμμα από τη λεωφόρο Συγγρού προς την κύρια είσοδο, στην οδό Λαγουμιτζή. Στο επίπεδο του δρόμου, η στοά ακολουθεί τον ίδιο προσανατολισμό, σε συνδυασμό με μια νέα δεντροστοιχία, που προσφέρει σκιά και παράλληλα δημιουργεί ένα μαλακό όριο στο συγκρότημα. Η κοινή είσοδος στο συγκρότημα σηματοδοτείται από το περιστύλιο, εξασφαλίζοντας θέες προς τον νέο κήπο, με αναφορές στις παραδοσιακές ελληνικές αυλές.

Η χρήση υλικών που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό προϊόντα ανακύκλωσης, όπως οι χαλύβδινες ενισχύσεις και οι κατασκευές της όψης, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα του συγκροτήματος.


Ο σχεδιασμός βιωσιμότητας του έργου, που στόχο έχει την πιστοποίηση LEED Gold, λαμβάνει υπόψη τα τοπικά κλιματολογικά δεδομένα, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τη δημιουργία φυσικής σκίασης. Στο εσωτερικό εγκαθίσταται σύστημα κλιματισμού με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Η ισχυρή παρουσία βλάστησης στους ψηλότερους ορόφους και το φυτεμένο δώμα ενισχύουν επιπλέον τη βιοποικιλότητα και μειώνουν σημαντικά τις απαιτήσεις ψύξης. Η χρήση υλικών που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό προϊόντα ανακύκλωσης, όπως οι χαλύβδινες ενισχύσεις και οι κατασκευές της όψης, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα του συγκροτήματος. Η επιλογή τους γίνεται στη βάση της εκτίμησης του κύκλου ζωής τους, οπότε λαμβάνεται υπόψη και αξιολογείται η περιεκτικότητα του έργου σε άνθρακα. Ο πυρήνας και η όψη σχεδιάζονται με τρόπο που εξασφαλίζει την καλύτερη κατανομή του φυσικού φωτισμού, ενώ ανοιγόμενα παράθυρα επιτρέπουν τον άφθονο φυσικό αερισμό. Η κατάφυτη αυλή, η οποία σε υποδέχεται στο συγκρότημα, λειτουργεί ως όαση κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των εργαζομένων, ως χώρος συναντήσεων και ως τοποθεσία για υπαίθριες εκδηλώσεις.

Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

Ομάδα Έργου 

Developer: Dimand, Prodea Investments, EBRD


Αρχιτεκτονική μελέτη: Bennetts Associates &  Divercity Architects 


Στατική μελέτη: Παγώνης - Πολυχρονόπουλος - Kινάτος 


Μηχανολογική μελέτη: INSTA Consulting Engineers 


Μελέτη φωτισμού: Lighting Architecture


Αρχιτεκτονική τοπίου: Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες 


Μελέτη πυρασφάλειας: Β. & Τ. Πυργιώτης & Θεοφάνης Ρούσσας


Σύμβουλος ακουστικής: Χ. Μωραϊτης, Γ. Χατζηγεωργίου


Σύμβουλος LEED: D-CARBON


Σύμβουλος συγκοινωνιολόγος: DROMOS Consulting 


Φωτορεαλισμός: Divercity Architects

 

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το Celia, το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman, δεν είναι απλώς μια άσκηση πολυτέλειας. Ο Μπαζ Λούρμαν και η Κάθριν Μάρτιν επινόησαν πρώτα μια φανταστική σταρ του West End το 1932, της έδωσαν εραστή, θεατρική μυθολογία, αναφορές στον Πολίτη Κέιν και στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, και μετά μετέτρεψαν ένα βαγόνι σε κινηματογραφικό σκηνικό πάνω σε ράγες.
THE LIFO TEAM
Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Μόδα & Στυλ / Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Το brand που χτίζει η Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη αφηγείται μια ιστορία μόδας, τέχνης και μνήμης μέσα από συνεργασίες με δεκάδες δημιουργούς και σημείο αναφοράς την παράδοση που έχει το Σουφλί στη μεταξουργία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Design / Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Στο διαμέρισμα του Ρικ Όουενς στο Λίντο, λίγα μέτρα από το Excelsior και τη λάμψη του Φεστιβάλ Βενετίας, το μάρμαρο, η θάλασσα, οι φουτουριστικές προτομές, οι καθρέφτες και το γυμνασμένο σώμα του σχεδιαστή συνθέτουν κάτι πιο αποκαλυπτικό από ένα σπίτι: τον τρόπο με τον οποίο οργανώνει την απόσυρσή του.
THE LIFO TEAM
Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του "V for Vendetta" μιλά στη LifO

Graphic Novel / Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του «V for Vendetta» μιλά στη LifO

Ο διακεκριμένος Βρετανός σχεδιαστής, που μαζί με τον συμπατριώτη του, Άλαν Μουρ, δημιούργησε το δυστοπικό όσο και ανατρεπτικό κόμικ «V for Vendetta», στο οποίο βασίστηκε το ομώνυμο κινηματογραφικό blockbuster, θα είναι επίσημος προσκεκλημένος στο φετινό 20ό Comicdom.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Βαλσαμάκης: «Εγώ επέβαλα τον μοντερνισμό»

Αρχιτεκτονική / Νίκος Βαλσαμάκης: «Δεν θα άφηνα ποτέ την Αθήνα για να μείνω στο Μόναχο ή στο Παρίσι»

Υπέγραψε εμβληματικές κατοικίες, σχεδίασε τα ξενοδοχεία «Αμαλία» από τους Δελφούς έως το Ναύπλιο και άφησε το αποτύπωμά του σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της σύγχρονης Αθήνας. Ο Νίκος Βαλσαμάκης ανοίγει σπάνια την πόρτα του γραφείου του στην οδό Πλουτάρχου – και ακόμη σπανιότερα μιλά για τον εαυτό του. Στα 102 του χρόνια, ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας αρχιτέκτονας, που δίδαξε στην Ελλάδα τη γλώσσα του μοντερνισμού και άλλαξε για πάντα τον τρόπο που κατοικούμε, μιλά αποκλειστικά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι που λειτουργεί ως φυτώριο ιδεών

Design / Ένα σπίτι που μόνο στη Μαρία Παπαδημητρίου θα μπορούσε να ανήκει

Το σπίτι της διακεκριμένης εικαστικού στη Δροσιά δεν είναι απλώς ένας ιδιωτικός χώρος· είναι ένα φυτώριο ιδεών, ένας ζωντανός τόπος φιλοξενίας, συνάντησης και συλλογικής δημιουργίας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Αθήνα / 10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Στους αθηναϊκούς δρόμους, πολύ συχνά, η ιστορία και η μνήμη της πόλης κρύβονται πίσω από ερειπωμένες όψεις και σφραγισμένα παράθυρα αξιόλογων κτιρίων που είναι εκτός χρήσης. Αξίζουν καλύτερη τύχη αυτά τα κτίρια; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, γιατί το πραγματικό είναι αν τους δόθηκε ποτέ μια ευκαιρία. Εδώ και πολλές δεκαετίες, η απάντηση παραμένει αρνητική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

V&A East Storehouse / Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

Η άλλοτε παραμελημένη βιομηχανική ζώνη μεταμορφώθηκε σε νέο πολιτιστικό προορισμό, με το V&A East Storehouse να επαναπροσδιορίζει την έννοια του μουσείου. Χωρίς προθήκες, χωρίς προκαθορισμένες διαδρομές και με χιλιάδες αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιερουσαλήμ: Η ιστορία μιας πόλης μέσα από 40 αιώνες μνήμης και συγκρούσεων

Graphic Novel / Μια ελιά στο Όρος των Ελαιών αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της Ιερουσαλήμ

Ένα καθηλωτικό graphic novel για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει 4.000 χρόνια Ιστορίας ― τη γέννηση τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τις διαδοχικές κατακτήσεις και μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στους αιώνες
M. HULOT
Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Design / Όσα θα δούμε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει πάντα στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και όσα προωθούν την ευζωία, έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή του ιστορικού οίκου επιπλοποιίας Saridis of Athens.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Χαρτιά Περράκης / Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Εδώ και ενάμιση αιώνα η επιχείρηση Χαρτιά Περράκης εισάγει χαρτιά κάθε είδους― από κάνναβη, τζιν ή φύλλα ορτανσίας. Απέναντι στον καλπασμό της ψηφιακής ανάγνωσης, είχε πάντα το ίδιο όπλο: την ησυχία, την αφή και την όσφρηση ενός καλού χαρτιού στα δάχτυλα.
M. HULOT
Ένα οικοσύστημα μνήμης μέσα σε μια μονοκατοικία

Design / Ένα σπίτι γεμάτο πορτρέτα συγγενών

Το νεοκλασικό του Αλέξανδρου Κεφαλά στα Κάτω Πατήσια έχει ένα υπόγειο χιούμορ και ισορροπεί μεταξύ παρόντος και παρελθόντος: τα πορτρέτα των συγγενών, τα αρ νουβό αντικείμενα δίπλα σε πιο σύγχρονα έργα δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ