Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζητά την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ζελένσκι: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζητά την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ Facebook Twitter
EPA
0

Την ένταξη της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ζήτησε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προτρέποντας τους Ευρωπαίους, και κυρίως τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να περάσουν «από τα λόγια στην πράξη».

«Δεν μπορούμε να μείνουμε επ’ αόριστον στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Le Figaro, ο Ουκρανός Πρόεδρος.

«Έχει έρθει η ώρα να αυξήσουμε ταχύτητα, να μας προσκαλέσουν να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», συνέχισε, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την «επιθετικότητα» της Ρωσίας απέναντι στη χώρα του.

Αύριο ο Ζελένσκι πρόκειται να συμμετάσχει αύριο σε μια τηλεδιάσκεψη με τον Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) ενώ δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται από την απέναντι πλευρά των συνόρων.

Το Κίεβο φοβάται ότι η Μόσχα αναζητά μια αφορμή για να δικαιολογήσει μια ένοπλη επιχείρηση, ωστόσο το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι «δεν απειλεί κανέναν» και, με τη σειρά του, καταγγέλλει τις ουκρανικές «προκλήσεις» και τις «απειλητικές» δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε κυρίως στον Γάλλο ομόλογό του λέγοντας πως εάν η ΕΕ και ο Εμανουέλ Μακρόν «μας θεωρούν πραγματικά μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, πρέπει να ενεργήσουν αναλόγως. Είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να παρθούν αποφάσεις», επέμεινε.

«Εάν ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, πρέπει να ζήσουμε μαζί. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε μαζί για πάντα, σαν αιώνιοι αρραβωνιασμένοι, πρέπει να νομιμοποιήσουμε τις σχέσεις μας, να κάνουμε παιδιά, δηλαδή, μεταφορικά, να οραματιστούμε το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του επειδή ο Γάλλος ομόλογός του έχει «καλύτερες σχέσεις» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν παρά μαζί του.

«Ιδίως σε αυτή τη στιγμή, όπου η Ουκρανία χρειάζεται πραγματικά την ευρωπαϊκή υποστήριξη», κατέληξε.

Με πληροφορίες της Le Figaro/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Διεθνή / Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Οι υπάλληλοι του οργανισμού καταγγέλλουν ότι η μακροχρόνια ρητορική του Κένεντι κατά των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον κορωνοϊό, έχει τροφοδοτήσει το κλίμα εχθρότητας απέναντι στη δημόσια υγεία
LIFO NEWSROOM
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συμφωνεί να ξοδέψει $500 εκατ. σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να αποκαταστήσει δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, κλείνοντας μήνες αντιπαράθεσης με τη διακυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Από «πασιφίστρια» η Ιαπωνία γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Διεθνή / Ιαπωνία: Από ειρηνευτική δύναμη γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Η συμφωνία Αυστραλίας-Mitsubishi ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για φρεγάτες είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής πώληση ιαπωνικού οπλικού συστήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Ο Σέργκει Μοσούνωφ εξαγοράζει τη Fabergé έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Η Φαμπερζέ των αυτοκρατορικών αυγών περνά στα χέρια του Σέργκει Μοσούνωφ έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Ο επιχειρηματίας Σέργκει Μοσούνωφ απέκτησε το διάσημο brand Φαμπερζέ, γνωστό για τα πολυτελή κοσμήματα και τα περίφημα αυγά, σε μια συμφωνία ύψους 50 εκατ. δολαρίων, συνεχίζοντας την κληρονομιά της εμβληματικής μάρκας
LIFO NEWSROOM