Το πορτραίτο της Μαρί Τερέζ Βαλτέρ του Πικάσο θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά τέχνης;

Το πορτραίτο της Μαρί Τερέζ Βαλτέρ του Πικάσο θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά τέχνης; Facebook Twitter
Πάμπλο Πικάσο, Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse), 30 Οκτωβρίου 1932.
0

Ένα συναρπαστικό πορτρέτο του Πικάσο που απεικονίζει τη μούσα και μεγάλο του έρωτα Μαρί Τερέζ Βαλτέρ ξεκινά με εκτίμηση τα 55 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη στις 11 Μαΐου.

Ο πίνακας, που τιτλοφορείται «Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse), 30 Οκτωβρίου 1932», δείχνει τη νεαρή γυναίκα που κάθεται δίπλα σε ένα παράθυρο με προφίλ, από τα πιο χαρακτηριστικά των παραμορφώσεων του ζωγράφου, να φορά ρούχα με έντονα χρώματα.

Το έργο έχει ζωγραφιστεί στο Château de Boisgeloup του Πικάσο στη Νορμανδία τον Οκτώβριο του 1932, είναι ένα από μια σειρά πορτρέτων της Marie-Thérèse που προβλήθηκε τελευταία στο κοινό στην έκθεση 2017–18 “Picasso, 1932: Αγάπη, φήμη, τραγωδία" στο Tate Modern και το Musée Picasso στο Παρίσι.

Eίναι ένα από τα τελευταία μεγάλα πορτρέτα που στέφουν τη ευφορική σχέση τους, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μεγαλοπρεπή έργα που έχει ζωγραφίσει ποτέ ο Πικάσο, με τη φιγούρα της Μαρί Τερέζ ως θεάς να κυριαρχεί στην εικόνα, σαν μια φτερωτή θεά, μια σύγχρονη Νίκη, που ζωντανεύει με το φως.

Είναι πέντε χρόνια αφότου, μια μέρα του Ιανουαρίου του 1927, έξω από το παρισινό πολυκατάστημα Galeries Lafayette, η 17χρονη Μαρί Τερέζ γνώρισε τον Πικάσο. Ο Πικάσο ήταν τότε 46 ετών, διάσημος και παντρεμένος εννέα χρόνια με την Όλγκα Χοχλόβα. Την απατούσε συνεχώς και η σχέση τους ήταν διαλυμένη.

Η Μαρί Τερέζ αγνοούσε πλήρως τη φήμη που ήδη περιέβαλε τον ξένο που την πλησίασε, την ώρα που έβγαινε από το μετρό. «Ήμουν ένα αθώο κορίτσι», θυμόταν αργότερα. «Δεν ήξερα τίποτα – ούτε για τη ζωή, ούτε για τον Πικάσο… Είχα πάει για ψώνια στην Γκαλερί Λαφαγιέτ και ο Πικάσο με είδε την ώρα που έφευγα από το μετρό. Με άρπαξε απλά από το μπράτσο και μου είπε: “Είμαι ο Πικάσο! Εσύ και εγώ θα κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί”».

Κατά τη διάρκεια του 1932 - το λεγόμενο «έτος των θαυμάτων» του Πικάσο - ο καλλιτέχνης δημιούργησε περισσότερα από 100 έργα, πολλά από τα οποία απεικονίζουν τη Μαρί Τερέζ, σχεδόν πάντα γυμνή ή ντυμένη με λίγα ρούχα, κοιμισμένη ή ξαπλωμένη.

Τελικά αυτός ο μεγάλος έρωτας έσβησε όταν γνώρισε το 1935 μία 29χρονη καλλονή με γιουγκοσλαβική καταγωγή, την Ντόρα Μάαρ.

Η τιμή του πίνακα αναμένεται να ξεπεράσει κάθε άλλη έργο του Πικάσο που πουλήθηκε το 2020 και θα είναι ένα σημάδι ανάκαμψης της αγοράς από την πανδημία που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή. Το συνολικό εμπόριο έργων τέχνης μειώθηκε κατά περίπου 25 τοις εκατό πέρυσι, με τα ιμπρεσιονιστικά έργα να κάνουν βουτιά με τζίρους κάτω από τα μισά του 2019.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη φάβα της Σκοπέλου έως τα Κέδαρα της Ημαθίας: 11 νέες ζωντανές παραδόσεις στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πολιτισμός / Από τη φάβα της Σκοπέλου έως τα Κέδαρα της Ημαθίας: 11 νέες ζωντανές παραδόσεις στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι η ένταξη των νέων στοιχείων «αναδεικνύει την πολιτιστική πολυφωνία των ελληνικών κοινοτήτων και ενδυναμώνει τη συλλογική μνήμη και τη βιωσιμότητα του πολιτισμού μας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM