ΟΗΕ: Η ακτινοβολία μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα δεν είχε επιπτώσεις στην υγεία

ΟΗΕ: Η ακτινοβολία μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα δεν είχε επιπτώσεις στην υγεία Facebook Twitter
EPA
0

Οι εκπομπές ραδιενεργών σωματιδίων μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το 2011, δεν προκάλεσαν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μια επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Τα συμπεράσματα δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιέννη. Μετά την προηγούμενη έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε το 2013, «δεν τεκμηριώθηκε καμία αρνητική συνέπεια για την υγεία των κατοίκων της Φουκουσίμα, η οποία να μπορεί να αποδοθεί ευθέως στην έκθεσή τους στην ακτινοβολία», ανέφερε η Τζίλιαν Χιρθ, η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Μελέτη των Επιπτώσεων των Ατομικών Ακτινοβολιών (UNSCEAR).

Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές τα κυριότερα συμπεράσματα της προηγούμενης. Η Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι η μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε στους καρκίνους του θυρεοειδούς στα παιδιά που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση της διαγνωστικών μέσων αφού έτσι εντοπίζονται «ανωμαλίες που δεν διαπιστώνονταν παλαιότερα».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ράφαελ Γκρόσι εκτίμησε ότι «μολονότι οι καταστροφές προκάλεσαν την έκλυση σωματιδίων στο περιβάλλον, οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι αυτή η ακτινοβολία είχε επιπτώσεις στην υγεία».

Μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που προκλήθηκε τον Μάρτιο του 2011, ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα καταστράφηκε, με αποτέλεσμα να εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, στα νερά και στο έδαφος της περιοχής, σε απόσταση 220 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Τόκιο.

Περίπου 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ 19.000 σκοτώθηκαν από την καταστροφή αυτή. Το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα είναι το χειρότερο που έχει σημειωθεί μετά από εκείνο του Τσέρνομπιλ, στην Ουκρανία, το 1985, όπου είχε παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στους καρκίνους του θυρεοειδούς.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή 100% δασμών σε ξένες ταινίες που προβάλλονται στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη μείωση της κινηματογραφικής παραγωγής στο Χόλιγουντ ζήτημα εθνικής ασφάλειας
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Διεθνή / Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ στη Σανάα τραυματίζουν 14 πολίτες - Οι Χούτι απαντούν με πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ – Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM