Έρευνα: Ασφαλής η χρήση μάσκας σε έντονη άσκηση όπως γυμναστήρια

Έρευνα: Ασφαλής η χρήση μάσκας σε έντονη άσκηση όπως γυμναστήρια Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
0

Η χρήση μάσκας κατά την έντονη άσκηση, π.χ. στα γυμναστήρια όταν ξανανοίξουν, θα είναι ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες.

Η χρήση μάσκας για προστασία από τον κορωνοϊό έχει μικρή μόνο επίπτωση στην ικανότητα των υγιών ανθρώπων να ασκούνται σωματικά ακόμη και με έντονο τρόπο, σύμφωνα με μια νέα μικρή ιταλική επιστημονική έρευνα.

Οι Ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η χρήση μάσκας είναι ασφαλής για όσους θέλουν να τη χρησιμοποιούν (π.χ. στα γυμναστήρια) για να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, εφόσον δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του Καρδιολογικού Κέντρου Monzino, με επικεφαλής τους Ελισαμπέτα Σαλβιόνι και Μάσιμο Μαπέλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό European Respiratory Journal, μελέτησαν 12 εθελοντές, έξι άνδρες και έξι γυναίκες με μέση ηλικία 40 ετών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν σε στατικό ποδήλατο τρεις δοκιμασίες άσκησης, τη μία χωρίς μάσκα προσώπου, τη δεύτερη φορώντας μια χειρουργική μάσκα και την τρίτη κάνοντας χρήση μάσκας με φίλτρο FFP2. Στη διάρκεια των τεστ καταγράφονταν αναπνοή των συμμετεχόντων, οι παλμοί της καρδιάς, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και άλλοι βιοδείκτες.

Παρόλο που οι μάσκες καθιστούσαν ελαφρώς πιο δύσκολη την αναπνοή, διαπιστώθηκε ότι η χρήση οποιασδήποτε μάσκας είχε μικρή μόνο επίπτωση- για παράδειγμα, μετρήθηκε μια μέση μείωση περίπου 10% στην ικανότητα εκτέλεσης αερόβιας άσκησης, ενώ δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η μάσκα συνιστά κίνδυνο για την υγεία κατά την άσκηση, ακόμη και την έντονη.

«Παρόλο που αναμένεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν κατά της Covid-19, η νέα έρευνα μπορεί να έχει πρακτικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα καθιστώντας ασφαλέστερο το άνοιγμα των γυμναστηρίων σε εσωτερικούς χώρους», δήλωσε ο δρ Μαπέλι.

«Όμως δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους με παθήσεις της καρδιάς ή των πνευμόνων. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα επ' αυτού», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Τech & Science / Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 14 συμβουλές για προστασία - Τι είναι καλό να μην κάνουμε

Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, με τις προβλέψεις να δείχνουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα χρόνια
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΡΕΥΝΑ

Τech & Science / Τα επεξεργασμένα προϊόντα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν τσιγάρα παρά σαν τρόφιμα, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν φτιαχτεί για να προκαλούν εθισμό και να τρώμε περισσότερα, και οι ερευνητές λένε ότι θα έπρεπε να ρυθμίζονται όπως ο καπνός
THE LIFO TEAM
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μόριο στο Διάστημα που δίνει ενδείξεις για την προέλευση της ζωής

Τech & Science / Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μόριο στο Διάστημα που δίνει ενδείξεις για την προέλευση της ζωής

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της προέλευσης της ζωής έκαναν επιστήμονες, εντοπίζοντας το μεγαλύτερο οργανικό μόριο που περιέχει θείο στο διαστρικό διάστημα
THE LIFO TEAM