Ισραήλ: Επικρίσεις της ΕΕ για την καταστροφή χωριού Βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ισραήλ: Επικρίσεις της ΕΕ για την καταστροφή χωριού Βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη Facebook Twitter
EPA
0

Η ΕΕ επέκρινε τις κατεδαφίσεις στις οποίες προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι αρχές του Ισραήλ, μετά την καταστροφή χωριού Βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Αυτή η κατεδάφιση ευρείας κλίμακας είναι άλλο ένα παράδειγμα της λυπηρής τάσης των κατασχέσεων και των καταστροφών», δήλωσε ο Σβεν Κιν φον Μπούργκντορσφ, αντιπρόσωπος της ΕΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής στο Χούμσα αλ Μπκαΐα. Μαζί του ήταν ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

Επτά σκηνές, στις οποίες διέμεναν 66 άνθρωποι, καταστράφηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση B'Tselem. Τη Δευτέρα κατασχέθηκαν σπίτια στο κοντινό χωριό Χίρμπετ Χούμσα. Η καταστροφή σπιτιών στο χωριό είχε προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την B'Tselem, ο ισραηλινός στρατός είχε σκοπό να κατασχέσει τα χωράφια κατοίκων. Από την άλλη το COGAT, το γραφείο του ισραηλινού στρατού που χειρίζεται τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, υποστήριξε ότι τα σπίτια που κατεδαφίστηκαν είχαν ανεγερθεί παράνομα και ότι βρίσκονταν σε στρατιωτική περιοχή όπου γίνονται ασκήσεις σκοποβολής, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι διατρέχουν κίνδυνο. Παράλληλα ανέφερε ότι τους προτάθηκαν τοποθεσίες όπου μπορούν να μετεγκατασταθούν.

Όμως, ο απεσταλμένος της ΕΕ επεσήμανε ότι οι κατεδαφίσεις άφησαν πολλές οικογένειες άστεγες εν μέσω του χειμώνα και της πανδημίας. «Αναμένουμε από τις ισραηλινές αρχές να απόσχουν από περαιτέρω κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM