Παναγιωτόπουλος: Τρεις φορές έγινε καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων κατά της Τουρκίας

Παναγιωτόπουλος: Τρεις φορές έγινε καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων κατά της Τουρκίας Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ
0

Δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, της MDCA ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους θα γίνει η τελική αξιολόγηση για το θέμα της απόκτησης φρεγατών. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα στράτευσης των γυναικών, ενώ στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η μελλοντική στράτευση στα 18.

Για το θέμα της τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, της MDCA, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι με την διακυβέρνηση Μπάιντεν υπάρχει ένα μεγαλύτερο περιθώριο αισιοδοξίας για να συνεννοηθούμε με τους Αμερικανούς, όχι γιατί δεν τα είχαμε πάει καλά με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά επειδή η προσωπική σχέση Τραμπ - Ερντογάν επηρέαζε τη συνολική κατάσταση, αν και είχαμε πολύ θετικές δηλώσεις προς τις θέσεις μας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τώρα όμως, αυτή η συνθήκη δεν υφίσταται πλέον.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι «στο τραπέζι τέθηκε θέμα για την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας ισχύος της MDCA, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές». 

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι η Γερμανία «έχει το δικό της τρόπο, ίσως πιο διακριτικό, και φυσικά όπως άλλες χώρες έχει και τα δικά της οικονομικά συμφέροντα στη γειτονική χώρα, τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη. (... ) Από την άλλη κι εμείς επιδιώκουμε εμβάθυνση της σχέσης με τους Γερμανούς στον χώρο της Άμυνας».

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «προσερχόμαστε να συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα στην ατζέντα και αυτές οι προκαταρκτικές συζητήσεις γίνονται επ' αυτών των συγκεκριμένων προς συζήτηση θεμάτων μόνο κι όχι για κάθε πιθανή αξίωση που μπορεί να προβάλλει η Τουρκία, φερ' ειπείν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι «για εμάς αποστρατιωτικοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει, όσο υπάρχει απειλή εξ Ανατολών. Είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της απειλής. Όσο υπάρχει απειλή - και εκτιμούμε ότι υπάρχει και εκδηλώθηκε αυτό το καλοκαίρι - δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης. Το υπέρτατο κυριαρχικό δικαίωμά μας είναι να προστατεύουμε την εθνική μας ακεραιότητα και στη βάση αυτή επιλέγουμε να έχουμε δυνάμεις νόμιμης και προληπτικής άμυνας στα νησιά».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 - κατά το πρότυπο του Ισραήλ - και εθελοντικής στράτευσης των γυναικών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει στο τραπέζι η στράτευση των γυναικών. Υπάρχει όμως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης - το έχει πει και ο Πρωθυπουργός - για μελλοντική στράτευση στα 18». 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να προηγηθεί ένας πολύ προσεκτικός σχεδιασμός από τα Επιτελεία. «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η στράτευση στα 18 θα μπορούσε στο μέλλον να αποβεί χρήσιμη για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για την νοοτροπία των νέων απέναντι στην Συνταγματική υποχρέωσή τους να θητεύσουν υποχρεωτικά για ένα διάστημα του βίου τους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σχολιάζοντας την κρίση του καλοκαιριού με το Oruc Reis ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι υπήρξε «καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Το καλοκαίρι ήμασταν σε μια παρατεταμένη επιφυλακή επί πάρα πολλούς μήνες. Τρεις φορές έγινε καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Καθολική», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

«Είχαμε μια παράξενη βεβαιότητα ότι αυτή η κινητοποίηση θα πετύχαινε να στείλει στην άλλη πλευρά το μήνυμα αποτροπής. Ότι δηλαδή οι απέναντι δεν θα έφταναν σε σημείο στρατιωτικής εμπλοκής διότι ήξεραν πως θα αντιμετώπιζαν βαρύ κόστος. Αυτή είναι η επιβεβαίωση της αποτροπής στην πράξη και μπορώ να πω ότι επιτεύχθηκε με την καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρξαν στιγμές έντασης αλλά και κλιμάκωσης. Ωστόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πάντα παρούσες».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν «θα δώσετε οικονομικά κίνητρα στα επαγγελματικά στελέχη για να ανακοπούν οι τάσεις παραιτήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις», ο κ. Παναγιωτόπουλος έφερε ως παράδειγμα την κατάσταση στην Τανάγρα όπου «εκεί που πέρυσι στην Τανάγρα αντιμετωπίζαμε παραιτήσεις, σ' έναν χρόνο μόλις η Τανάγρα με τα "Rafale" και τα "Mirage 2000-5" που συνεχώς τίθενται εκ νέου σε διαθεσιμότητα, έχει γίνει "τόπος αδημονίας και χαράς", με θετική επίπτωση στο ηθικό των στελεχών». Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «εμείς θα τους βοηθήσουμε όπου μπορούμε».

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση φρεγατών, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «δεν αποκλείστηκε ποτέ η απόκτηση γαλλικών πλοίων και δεν έγινε στην ουσία στροφή σε αμερικανική λύση» ενώ γνωστοποίησε ότι το Πολεμικό Ναυτικό αξιολογεί μία προς μία, τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από διάφορες χώρες και «η τελική αξιολόγηση θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2021». Επανέλαβε δε ότι «θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας». 

Για το θέμα των αεροσκαφών F-35 ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας εκτίμησε ότι η συζήτηση για τα F-35 θα ακολουθήσει την απόκτηση των RAFALE και την αναβάθμιση των F-16). «Έχουμε εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας προς τους Αμερικανούς να ενταχθούμε στο πρόγραμμα των F-35, ασφαλώς όμως αυτό θα είναι και συνάρτηση των οικονομικών μας δυνατοτήτων οι οποίες δεν είναι ανεξάντλητες», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ