«Να παραιτηθεί ο Τραμπ»- Η πρώτη από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που του ζητά να φύγει

«Να παραιτηθεί ο Τραμπ»- Η πρώτη από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που του ζητά να φύγει Facebook Twitter
Η Λίζα Μουρκόφσκι ζήτησε να παραιτηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Λίζα Μουρκόφσκι έγινε η πρώτη από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ζητά δημοσίως την παραίτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Θέλω να παραιτηθεί. Θέλω να φύγει. Αρκετή ζημιά έχει προκαλέσει», δήλωσε η γερουσιαστής από την Αλάσκα, μιλώντας στη Anchorage Daily News. Έως τώρα, μετά τις πρωτοφανείς ταραχές στο Καπιτώλιο, κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του Τραμπ από την εξουσία, αλλά η Μουρκόφσκι είναι η πρώτη εκ των γερουσιαστών των Ρεπουμπλικάνων που ζητά κάτι τέτοιο.

«Πιστεύω ότι πρέπει να φύγει. Δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία. Δεν έχει επικεντρωθεί στο τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό. Είτε παίζει γκολφ είτε κάθεται στον Οβάλ γραφείο, μαινόμενος και προδίδοντας κάθε έναν που του ήταν πιστός, ξεκινώντας από τον αντιπρόεδρο», δήλωσε.

«Δεν θέλει να μείνει εκεί. Θέλει μόνο να είναι εκεί για τον τίτλο. Θέλει να μείνει εκεί για τον εγωισμό του. Πρέπει να φύγει. Πρέπει να κάνει το σωστό, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ικανός να κάνει ένα σωστό πράγμα», συμπλήρωσε.

Η δραματική παρέμβαση της Μουρκόφσκι θυμίζει εκείνη της αντιπροσωπείας Ρεπουμπλικάνων που πήγαν στον Ρίτσαρντ Νίξον και του είπαν να παραιτηθεί, προτού παραπεμφθεί για το Watergate το 1974, σχολιάζει ο Guardian.

Όμως, φαίνεται απίθανο να φύγει οικειοθελώς ο Τραμπ, εκτός αν- υποθέτουν κάποιοι- επιχειρήσει πρώτα να απονείμει χάρη στον εαυτό του, για προληπτικούς λόγους. Επίσης, θα χρειαστούν πολλοί περισσότεροι Γερουσιαστές από τη Μουρκόφσκι, προκειμένου να καταδικαστεί στη Γερουσία και να καθαιρεθεί, αν παραπεμφθεί σε δίκη πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ θα είναι ευάλωτος έναντι διώξεων, είτε σε πολιτειακό είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία. Όμως, αν η παραπομπή του έχει επιτυχία, τότε θα χάσει και όλα προνόμια της ζωής μετά το Οβάλ γραφείο, μεταξύ των οποίων η σύνταξη και η προστασία από τη Μυστική Υπηρεσία.

Παράλληλα η Μουρκόφσκι δήλωσε ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από το κόμμα. «Αν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν είναι πλέον τίποτα περισσότερο από κόμμα του Τραμπ, ειλικρινά αμφιβάλω αν αυτό είναι ένα κόμμα για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που το κάνει αυτό, η κατάσταση στη Γερουσία θα είναι ακόμη πιο δυσμενής για τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτή τη στιγμή τα δύο κόμματα έχουν 50-50 τις έδρες, χάρη στη διπλή νίκη των Δημοκρατικών στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια. Όμως, οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον έλεγχο, μέσω της ψήφου της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί ετοιμάζουν το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, για μια νέα παραπομπή του. Τα άρθρα, που αναμένεται να κατατεθούν τη Δευτέρα, τον κατηγορούν για υποκίνηση εξέγερσης και ότι έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των θεσμών τους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM