Οι Δημοκρατικοί ετοιμάζουν το κατηγορητήριο για την παραπομπή Τραμπ- Τι αναφέρει το προσχέδιο

Οι Δημοκρατικοί ετοιμάζουν το κατηγορητήριο για την παραπομπή Τραμπ- Τι αναφέρει το προσχέδιο Facebook Twitter
Οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να εισαγάγουν το άρθρο κατηγορίας κατά του Τραμπ- Τι αναφέρει το προχέδιο (EPA)
0

Οδηγίες στην Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έδωσε η η Δημοκρατική Πρόεδρος του Σώματος, Νάνσι Πελόζι, προκειμένου να συνταχθεί το άρθρο του κατηγορητηρίου για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη.

Εάν ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν παραιτηθεί, στον απόηχο της αιματηρής εισβολής οπαδών του στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, τότε οι Δημοκρατικοί προτίθενται να προχωρήσουν στις απειλές τους παραπέμποντάς τον σε δίκη.

«Η ελπίδα των μελών του σώματος είναι ότι ο πρόεδρος θα παραιτηθεί άμεσα», ανέφερε η κυρία Πελόζι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε αφού συνεδρίασε με την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «η Βουλή διατηρεί όλες τις επιλογές ανοικτές και οι διαβουλεύσεις μας θα συνεχιστούν».

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του απέρριψε το κατηγορητήριο λέγοντας ότι η κίνηση έχει «πολιτικά κίνητρα» και «θα χρησιμεύσει μόνο στο να διασπάσει περαιτέρω τη σπουδαία μας χώρα».

Σχεδόν 160 Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων υπέγραψαν το νομοσχέδιο, το οποίο οι συνάδελφοί τους  Ted Lieu της Καλιφόρνιας και David Cicilline από το Rhode Island άρχισαν να συντάσσουν ενώ παρέμεναν στη θέση τους, κατά την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Εάν προχωρήσει η διαδικασία, θα είναι η δεύτερη φορά που το Σώμα θα επιδιώξει κατηγορίες εναντίον του Προέδρου Τραμπ. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγόρησε τον Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου. Ωστόσο, η Γερουσία τον αθώωσε και για τις δύο κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2020.

Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ δύο φορές. Ωστόσο, η προοπτική μιας καταδίκης φαίνεται ανέφικτη λόγω της ευρείας υποστήριξης του Τραμπ στη Γερουσία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αρκετά μέλη του κόμματος του προέδρου θα συμφωνούσαν σε μία καταδίκη του.

Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση παραπομπής του μπορεί να είναι μόνο συμβολική, προκειμένου να λογοδοτήσει ο Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Υπόμνημα προς τον Ρεπουμπλικανικό ηγέτη της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ αναφέρει ότι το συντομότερο που θα μπορούσε η Βουλή των Αντιπροσώπων να εισαγάγει οποιαδήποτε άρθρα κατηγορίας, είναι η 19η  Ιανουαρίου, την ημέρα πριν από τη λήξη της θητείας του Τραμπ.

Το έγγραφο αναφέρει ακόμα ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Γερουσίας, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει δίκη κατά του Τραμπ μόνο μία ώρα μετά την αποχώρησή του ή μια μέρα αργότερα.

Οι συνταγματολόγοι είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν μπορεί να προχωρήσει μία παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία ακόμη και μετά την αποχώρηση του προέδρου.

Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να απαγορεύσουν στον Τραμπ να ασκήσει ξανά δημόσια αξιώματα, στην περίπτωση που κατηγορηθεί και καταδικαστεί από το Κογκρέσο.


Τι λέει το προσχέδιο του κατηγορητηρίου

Το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το CBS News, αποτελείται από ένα άρθρο με τίτλο «υποκίνηση εξέγερσης».

«Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ εμπλέκεται σε σοβαρά εγκλήματα και κακή διαχείριση υποκινώντας σκόπιμα βία κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το προσχέδιο.

Στο ψήφισμα, οι υπογράφοντες κατηγορούν τον πρόεδρο ότι έκανε δηλώσεις που ενθάρρυναν και οδήγησαν σε «επικείμενη αθέμιτη δράση στο Καπιτώλιο».


Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι αυτό «ήταν σύμφωνο με τις προηγούμενες προσπάθειές του να ανατρέψει και να εμποδίσει» την πιστοποίηση της νίκης του εκλεγμένου Προέδρου Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Έτσι πρόδωσε την εμπιστοσύνη του ως Πρόεδρος, και τραυμάτισε τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το προσχέδιο.

Ο πρόεδρος προέτρεψε τους υποστηρικτές του να βαδίσουν προς στο Καπιτώλιο την ημέρα που θα επικυρωνόταν  από το Κογκρέσο η νίκη του Μπάιντεν.


Ο Τραμπ εμμονικά επέμενε και ασκούσε πιέσεις στην ανατροπή της απόφασης με την ψευδή πεποίθηση ότι του έκλεψαν τις εκλογές.

«Θα περπατήσουμε προς το Καπιτώλιο και θα εμψυχώσουμε τους γενναίους γερουσιαστές μας» είπε, καλώντας τους οπαδούς του να «πολεμήσουν».

Το οργισμένο πλήθος των οπαδών του λίγο αργότερα εισέβαλε στο Καπιτώλιο. Αποτέλεσμα πέντε θάνατοι.

Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι αυτές οι λέξεις ισοδυναμούν με υποκίνηση.

Το κατηγορητήριο παραπομπής επιτρέπει στο Κογκρέσο - το τμήμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ που επικυρώνει τους νόμους - να θέσει σε δίκη τους προέδρους.

Τα άρθρα αυτά είναι κατηγορητήριο που απαγγέλλεται εναντίον ενός προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εάν το Σώμα ψηφίσει να τα περάσει, η διαδικασία μεταφέρεται στη Γερουσία, η οποία αποφασίζει εάν θα καταδικάσει ή όχι.

Είναι ένα σπάνιο γεγονός και περισσότερο μία πολιτική διαδικασία, παρά ποινική. Ο Τραμπ ήταν ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατηγορείται.

Οι κατηγορίες των  δύο άλλων, Μπιλ Κλίντον το 1999 και Άντριου Τζόνσον το 1868, αποσύρθηκαν από τη Γερουσία.

Ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε πριν κατηγορηθεί.

Με πληροφορίες του Reuters/CBS/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ