Tραμπ: Δεν θα παραστώ στην ορκωμοσία του Μπάιντεν - Η ανάρτηση στο Twitter

Tραμπ: Δεν θα παραστώ στην ορκωμοσία του Μπάιντεν - Η ανάρτηση στο Twitter Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Για όλους εσάς που ρωτάτε, δεν είμαι παρών στην τελετή ορκωμοσίας», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, παρότι χθες δεσμεύτηκε για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Η παρουσία του απερχόμενου προέδρου στην ορκωμοσία θεωρείται ένα «σήμα- κατατεθέν» της ειρηνικής μεταβίβασης εξουσίας. Όμως, η απόφαση του Τραμπ δεν αποτελεί έκπληξη.

Υπήρχαν εκτιμήσεις ότι δεν θα δώσει το παρών, καθώς συνέχιζε να διαδίδει αβάσιμους ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης.

Πάντως, στο βίντεο που δημοσίευσε χθες το βράδυ, δεσμεύθηκε για μια ομαλή μεταβίβαση εξουσίας. «Το Κογκρέσο επικύρωσε τα αποοτελέσματα. Μία νέα διοίκηση θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Η προσοχή μου τώρα στρέφεται στη διασφάλιση μιας ομαλής μεταβίβασης εξουσίας με τάξη», ανέφερε σε αυτό. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν αυτό σήμαινε πως θα πήγαινε και στην ορκωμοσία, αλλά προφανώς αυτό τελικά δεν ισχύει.

Έτσι, ο Τραμπ θα είναι ο πρώτος απερχόμενος πρόεδρος από το 1869 που δεν δίνει το παρών στην ορκωμοσία του διαδόχου του, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο τελευταίος που δεν είχε παραστεί ήταν ο Άντριου Τζόνσον, ο οποίος παραπέμφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά απαλλάχθηκε από τη Γερουσία. Άλλοι δύο πρόεδροι δεν είχαν παραστεί στην ορκωμοσία του διαδόχου τους, ο Τζον Άνταμς (1801) και ο Τζον Κουίνσι Άνταμς (1829).

Σε άδεια ο Κούντλοου

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Λάρι Κούντλοου θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την ορκωμοσία του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Αν και δεν παραιτείται, ο Κούντλοου θα κάνει χρήση του υπολοίπου της αδείας του σε αυτό το διάστημα. Πολλοί σύμβουλοι και υπουργοί της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έχουν παραιτηθεί τις τελευταίες δύο ημέρες, με αφορμή την εισβολή υποστηρικτών του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα στο Καπιτώλιο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια

Διεθνή / «Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια

Οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 2.000 συλλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες
NEWSROOM
Πρόεδρος Ισραήλ: Mην φοβάστε απέναντι στην τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού

Διεθνή / «Μίσος και αντισημιτισμός» λέει ο πρόεδρος του Ισραήλ για τις διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Την ώρα που πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για τον πόλεμο στη Γάζα ο Ισαάκ Χέρτσογκ καταγγέλλει πως έχουν «μολυνθεί» από το μίσος και τον αντισημιτισμό
NEWSROOM