Ο πλανήτης υποδέχεται το νέο έτος με online γιορτές και εξ αποστάσεως, λόγω πανδημίας

Ο πλανήτης υποδέχεται το νέο έτος με online γιορτές και εξ αποστάσεως, λόγω πανδημίας Facebook Twitter
Πυροτεχνήματα ανάβουν και φωτίζουν τη γέφυρα Sydney Harbour Bridge EPA
0

Ο πλανήτης αποχαιρετά το 2020, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία αναγκάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους να γιορτάσουν το νέο έτος στα σπίτια τους.

Έπειτα από μήνες περιοριστικών μέτρων, ακόμη και lockdown, λόγω της covid-19 που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τα νέα κύματα της πανδημίας αναγκάζουν την πλειονότητα των κατοίκων της Γης να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς για την έλευση του νέου έτους από τον καναπέ του σπιτιού τους.

Από το Σίδνεϊ που «πέρασε» στο 2021, ως τη Ρώμη που περιμένει, οι κάτοικοι του πλανήτη θα παρακολουθήσουν σόου με πυροτεχνήματα ή άλλες εκδηλώσεις από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή τους.

Το μικρό αρχιπέλαγος Κιριμπάτι και τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό ήταν τα πρώτα που στις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) αποχαιρέτησαν το 2020.

Αν και δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, τα νησιά του Ειρηνικού θα ζήσουν και αυτά μια διαφορετική πρωτοχρονιά λόγω του κλεισίματος των συνόρων των χωρών, της απαγόρευσης κυκλοφορίας και του lockdown.

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις

 

Στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το διάσημο σόου με πυροτεχνήματα, που γίνεται κάθε πρωτοχρονιά, φέτος πραγματοποιήθηκε χωρίς θεατές μετά την εμφάνιση μιας νέας εστίας της επιδημίας στο βόρειο τμήμα της πόλης, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 150 κρούσματα covid-19.

Ακόμη και τα σχέδια να επιτραπεί σε 5.000 εργαζόμενους πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της επιδημίας να παρακολουθήσουν το σόου προκειμένου να τους ευχαριστήσουν ακυρώθηκαν. Οι περισσότεροι κάτοικοι θα αρκεστούν να παρακολουθήσουν από την τηλεόραση του σπιτιού τους τους εορτασμούς, καθώς δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 5 ατόμων.

Το ίδιο θα γίνει και στη Ρώμη, με τους κατοίκους της ιταλικής πρωτεύουσας να παρακολουθούν από το σπίτι τους τους εορτασμούς στο Circus Maximus. Είναι προγραμματισμένο ένα θέαμα διάρκειας δύο ωρών καθώς και ο φωτισμός των πιο εμβληματικών χώρων της πόλης.

Στην Ιταλία έχει επιβληθεί lockdown ως τις 7 Ιανουαρίου και ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 22:00.

Από τη Γαλλία ως τη Λετονία, αστυνομικοί και σε κάποιες περιπτώσεις στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να ελέγχουν την τήρηση της απαγόρευσης των συναθροίσεων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Ελπίδα»

Στο Λονδίνο, που έχει πληγεί πολύ από την πανδημία, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ θα δώσει συναυλία σε live streaming προς τιμή των εργαζομένων στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) που πέθαναν από covid-19. Η συναυλία θα μεταδοθεί και από το YouTube.

Στο Ντουμπάι χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν ένα θέαμα με πυροτεχνήματα και λέιζερ στο Μπουρτζ Χαλίφα, τον υψηλότερο πύργο στον κόσμο, παρά την πανδημία. Όλοι όσοι βρεθούν εκεί θα πρέπει να φορούν μάσκα και να εγγραφούν χρησιμοποιώντας κωδικό QR.

Στη Βηρυτό, η οποία παραμένει υπό το σοκ της τεράστιας έκρηξης της 4ης Αυγούστου που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην πόλη, οι αρχές χαλάρωσαν τα μέτρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει μετά τις 3 το πρωί. Μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά και έχουν προγραμματίσει μεγάλες γιορτές για την πρωτοχρονιά.

Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν εστιατόρια και κλαμπ γεμάτα, οδήγησαν τις αρχές του Λιβάνου να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown μετά την πρωτοχρονιά. Σε όλο τον κόσμο το αύριο προκαλεί ανησυχία.

Στη Βραζιλία, τη χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω της covid-19, οι γιατροί φοβούνται ένα νέο κύμα της επιδημίας. Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν ανθρώπους να γιορτάζουν χωρίς μάσκες, ενώ η τηλεόραση έχει μεταδώσει εικόνες από αστυνομικούς να κλείνουν μπαρ γεμάτα ανθρώπους.

Στις ευχές της για το νέο έτος η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η «ιστορική» αυτή κρίση που προκάλεσε η πανδημία πρόκειται να παραταθεί και το 2021, αν και το εμβόλιο φέρνει «ελπίδα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM