Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία - Μεγάλη εξάπλωση

Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία - Μεγάλη εξάπλωση Facebook Twitter
Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία, σύμφωνα με έκθεση (Pixabay)
0

Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μια αρχική έκθεση της επίσημης επιτροπής, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, υπήρξε υψηλό επίπεδο εξάπλωσης στην κοινότητα των ηλικιωμένων καθώς ο κορωνοϊός κατέστρεψε τα κακώς προετοιμασμένα γηροκομεία.

Η στρατηγική της αντιμετώπισης της πανδημίας στη Σουηδία, όπου δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί τύπου lockdown αλλά ούτε και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, έχει ξεχωρίσει από τις άλλες χώρες σε διεθνές επίπεδο.

Άφησε ανοιχτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό, ενώ επικαλείται την υπευθυνότητα των πολιτών για την τήρηση κοινωνικής απόστασης και σωστής υγιεινής.

Όταν ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η στρατηγική αυτή είχε σκοπό να περιφρουρήσει τους ηλικιωμένους από τον κορωνοϊό.

Αλλά καθώς οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά και ιδιαίτερα στα γηροκομεία, τότε, διορίστηκε μία επιτροπή για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Στα πρώτα ευρήματά της η επιτροπή, ανέφερε ότι η συνολική εξάπλωση και τα ήδη γνωστά προβλήματα στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων, για τα οποία οι σημερινές και προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν τελικά υπεύθυνες, ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους.

«Αυτά τα μειονεκτήματα σημαίνουν ότι δεν υπήρχε προετοιμασία στην φροντίδα των ηλικιωμένων, ούτε ο συγκεκριμένος τομέας ήταν άρτια εξοπλισμένος για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας», ανέφερε η επιτροπή σε δήλωσή της.

«Οι εργαζόμενοι στη φροντίδα των ηλικιωμένων αφέθηκαν σε μεγάλο βαθμό μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κρίση».

Η στρατηγική έχει χαρακτηριστεί απερίσκεπτη και σκληρή, αλλά κέρδισε επίσης επαίνους από ανθρώπους που την θεωρούν πιο βιώσιμη και φιλική προς τις επιχειρήσεις. Λιγότεροι από τους μισούς περίπου 7.700 νεκρούς στη Σουηδία ήταν κάτοικοι γηροκομείων.

Η επιτροπή ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργανισμών για την προστασία των ηλικιωμένων ελήφθησαν πολύ αργά. «Υποστηρίζουμε επίσης ότι τα μέτρα ήταν ανεπαρκή από πολλές απόψεις», πρόσθεσε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συνολική στρατηγική, αλλά παραδέχτηκε ότι η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους. Επισήμανε ωστόσο, ότι η υγεία και η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελούν ευθύνη των περιφερειακών αρχών και όχι της κεντρικής κυβέρνησης.

Τον Νοέμβριο, η Επιθεώρηση Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Σουηδίας δήλωσε ότι βρήκε «σοβαρές ελλείψεις» στην περίθαλψη ηλικιωμένων. 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Marketplace για απαχθέντα παιδιά: Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία»

Διεθνή / Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία», σε ένα φρικώδες «marketplace» για απαχθέντα παιδιά

Ο «κατάλογος» επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν τα παιδιά ανά ηλικία, φύλο και εξωτερικά χαρακτηριστικά - Τα παιδιά έχουν ταμπέλες όπως «υπάκουο», «ήρεμο» και «πειθαρχημένο»
LIFO NEWSROOM
Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ