Χονγκ Κονγκ: Κατηγορείται για απάτη ο φιλοδημοκρατικός μεγιστάνας των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι

Χονγκ Κονγκ: Κατηγορείται για απάτη ο φιλοδημοκρατικός μεγιστάνας των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι Facebook Twitter
Χονγκ Κονγκ: Κατηγορείται για απάτη ο μεγιστάνας των ΜΜΕ και υποστηρικτής της δημοκρατίας, Τζίμι Λάι (EPA)
0

Για απάτη κατηγορείται από τις κινεζικές αρχές, ο μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ και δεινός υποστηρικτής της δημοκρατίας, Τζίμι Λάι.

Ο Λάι έχει τεθεί υπό κράτηση μέχρι την ακρόαση του δικαστηρίου τον Απρίλιο του 2021.

Την Πέμπτη δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για την καταβολή εγγύησης σε κατηγορία που αφορούσε την παράνομη χρήση των χώρων της εταιρείας του.

Η κατηγορία για απάτη απαγγέλθηκε μία μόλις ημέρα μετά την φυλάκιση τριών εξέχοντων φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών.

Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει φόβους για μια νέα καταστολή των ακτιβιστών της πόλης και των προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ, μετά την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νέου νόμου περί ασφάλειας.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος θα επιστρέψει τη σταθερότητα στην επικράτεια μετά από ένα χρόνο αναταραχών, αλλά οι επικριτές του λένε ότι σκοπός είναι να σιωπήσει τις όποιες φωνές, αντιτίθενται στον νόμο.

Η υπόθεση Λάι

Ο 73χρονος Λάι, συνελήφθη την Τετάρτη το βράδυ μαζί με δύο άλλα ανώτερα στελέχη της εταιρείας ΜΜΕ, Next Digital.

Ο ίδιος είναι ο ιδρυτής της εταιρείας, η οποία εκδίδει την Apple Daily, μία δημοφιλή εφημερίδα ταμπλόιντ που επικρίνει συχνά την ηγεσία του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας.

Την Πέμπτη, οι τρεις άνδρες εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες σχετικά με την εικαζόμενη παράνομη χρήση της έδρας της εταιρείας τους για σκοπούς που δεν επιτρέπονται από τη μίσθωση. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με έκθεση της Apple Daily, ο δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης είχε επιλεγεί από την επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, προκειμένου να χειριστεί υποθέσεις εθνικής ασφάλειας.

Ενώ στα δύο ανώτερα στελέχη έγινε αποδεκτό το αίτημα της εγγύησης, ο Λάι θεωρήθηκε ως «επικίνδυνος ότι θα διαφύγει», σύμφωνα με αναφορές από τα τοπικά Μέσα, και του αρνήθηκαν το δικαίωμα καταβολής της εγγύησης.

Ποιος είναι ο Τζίμι Λάι

 

Ο Τζίμι Λάι είναι ένας από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας. Η περιουσία του εκτιμάται περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Ξεκίνησε με επιχειρήσεις στον κλάδο της ένδυσης, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με τα μέσα ενημέρωσης, ιδρύοντας την Next Digital.

Σε ένα δημοσιογραφικό τοπίο με έκδηλο τον φόβο του Πεκίνου, ο Λάι αποτελεί την εξαίρεση, Ένα επίμονο αγκάθι για την Κίνα καθώς τα δημοσιεύματα των Μέσων του συχνά επικρίνουν ανοιχτά την κινεζική ηγεσία.

Πλέον, έχει γίνει ήρωας για πολλούς κατοίκους στο Χονγκ Κονγκ. Αλλά στην ηπειρωτική χώρα θεωρείται «προδότης» που απειλεί την κινεζική εθνική ασφάλεια.

Νωρίτερα φέτος, κατηγορήθηκε για «συνεννόηση με ξένες δυνάμεις» βάσει του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Συνελήφθη τον Αύγουστο και έγινε το υψηλότερα ιστάμενο πρόσωπο που κρατήθηκε στο Χονγκ Κονγκ βάσει του συγκεκριμένου νόμου. Στα γραφεία της εφημερίδας του δε, έγινε επιδρομή από εκατοντάδες αστυνομικούς στο πλαίσιο έρευνας.

Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Ωστόσο, είπε στο BBC ότι η σύλληψή του ήταν «μόνο η αρχή».


Παράλληλα, μόλις χθες, οι ακτιβιστές Τζόσουα Γουόνγκ, Ιβάν Λαμ και Άγκνες Τσόου φυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους σε μαζικές διαδηλώσεις, πέρυσι.

Οι νεαροί ακτιβιστές, από τους πιο γνωστούς και δραστήριους στο Χονγκ Κονγκ, είχαν καταδικαστεί για συγκέντρωση, που έκαναν, χωρίς να έχουν λάβει εξουσιοδότηση.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για πρακτική από τις αρχές προκειμένου να «στείλουν μια προειδοποίηση σε όποιον τολμά να κατηγορήσει ανοιχτά την κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος».

Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, παραδόθηκε στην Κίνα το 1997, αλλά βάσει της επονομαζόμενης αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα».

Υποτίθεται δηλαδή, ότι θα μπορούσε να εγγυηθεί ορισμένες ελευθερίες για την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου και του συνέρχεσθαι, ενός ανεξάρτητου δικαστικού σώματος και ορισμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων, που δεν έχει η ηπειρωτική Κίνα.

Ωστόσο, ο εθνικός νόμος για την ασφάλεια έχει μειώσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και διευκόλυνε την τιμωρία των διαδηλωτών.

Μετά δε, τη θέσπιση του συγκεκριμένου νόμου, μια σειρά από φιλοδημοκρατικές ομάδες διαλύθηκαν καθώς υπάρχει φόβος για την ασφάλειά τους.

Με πληροφορίες του Guardian/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM