Φυλάκιση και πρόστιμο στη Βελγίδα αναισθησιολόγο - Έκανε χειρουργείο σε έγκυο σε κατάσταση μέθης

Φυλάκιση και πρόστιμο στη Βελγίδα αναισθησιολόγο - Έκανε χειρουργείο σε έγκυο σε κατάσταση μέθης Facebook Twitter
Φυλάκιση και πρόστιμο στη Βελγίδα αναισθησιολόγο - Προκάλεσε τον θάνατο εγκύου σε κατάσταση μέθης (larepubliquedespyrenees© N.Sabathier)
0

Τρία χρόνια φυλάκιση επέβαλε το δικαστήριο στη Βελγίδα αναισθησιολόγο που κατηγορείται ότι ήταν μεθυσμένη κατά τη διάρκεια έκτακτου χειρουργείου σε έγκυο Βρετανίδα, με αποτέλεσμα τον θάνατό της.

Στην 51χρονη Helga Wauters απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση να ασκήσει ξανά το επάγγελμά της. Η 51χρονη κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία για το θάνατο της 28χρονης Xynthia Hawke το 2014.

Η Βρετανίδα πέθανε όταν η Wauters έσπρωξε έναν αναπνευστικό σωλήνα στον οισοφάγο της αντί για την τραχεία, ανέφεραν οι ερευνητές. Ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ κατά τη διάρκεια της καισαρικής.

Η Wauters δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Πέμπτη, αλλά συγγενείς του θύματος ταξίδεψαν από το Somerset, στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να παρευρεθούν στη δίκη στη γαλλική πόλη Pau.


Η 28χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο Orthez κοντά στο Pau τον Σεπτέμβριο του 2014. Της χορηγήθηκε επισκληρίδια  ένεση από την Wauters, αλλά εμφανίστηκαν επιπλοκές κατά την γέννα, πράγμα που σήμαινε ότι χρειάστηκε επείγουσα καισαρική.

Η Wauters, χρόνια αλκοολική, παραδέχτηκε ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Κάθε μέρα έπινε βότκα. Την ημέρα του θανάτου της Βρετανίδας, παραδέχτηκε ότι είχε πιεί ένα ποτήρι κρασί πριν κληθεί στο νοσοκομείο για την καισαρική.

Μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι μύριζε αλκοόλ. Όταν τέθηκε υπό κράτηση, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα της ήταν 2,38 γραμμάρια ανά λίτρο ή ισοδύναμη με περίπου 10 ποτήρια κρασί.

Η 51χρονη ήταν λιγότερο από δύο εβδομάδες στη δουλειά όταν έγινε το χειρουργείο. Υποστήριξε επίσης ότι χρησιμοποίησε μάσκα οξυγόνου αντί για αναπνευστήρα.

Η 28χρονη Hawke ξύπνησε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και άρχισε να κάνει εμετό και να φωνάζει ότι «πονάει», είπαν οι μάρτυρες. Μια νοσοκόμα είπε στο δικαστήριο ότι η σκηνή ήταν σαν να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη.

Η έγκυος υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέθανε τέσσερις ημέρες μετά το χειρουργείο αλλά το αγοράκι της έζησε.

Ωστόσο, η Wauters αρνήθηκε ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον θάνατο της 28χρονης και επέμεινε ότι φταίει και το υπόλοιπο προσωπικό. Ισχυρίστηκε ότι ο αναπνευστήρας δεν λειτουργούσε εκείνη τη στιγμή κάτι που οι ερευνητές έκριναν αναληθές.


Την Πέμπτη, το δικαστήριο διέταξε να πληρώσει η αναισθησιολόγος σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος.

Η Wauters μετακόμισε στη Γαλλία αφού απολύθηκε από τη δουλειά της σε βελγικό νοσοκομείο επειδή ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η εταιρεία που την προσέλαβε δεν έλεγξε τα διαπιστευτήριά της ούτε το πειθαρχικό της αρχείο, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αναγνωρίζω τώρα ότι ο εθισμός μου ήταν ασυμβίβαστος με τη δουλειά μου», δήλωσε η Wauters σε προηγούμενη ακρόαση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Θα μετανιώνω για αυτόν τον θάνατο σε όλη μου τη ζωή».

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM