Τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία δίνουν μάχη για να παραμείνουν ανοιχτά

Τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία δίνουν μάχη για να παραμείνουν ανοιχτά Facebook Twitter
0

Το νέο lockdown στη Γαλλία προβλέπει το κλείσιμο και των καταστημάτων λιανικής, ανάμεσά τους ανθοπωλεία και βιβλιοπωλεία που δίνουν μάχη να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα δήμαρχοι 28 πόλεων να επιτρέψουν το άνοιγμα στα συνοικιακά μαγαζιά.

Εορτή των Αγίων Πάντων «Toussaint», της μνήμης των νεκρών, σήμερα στη Γαλλία, της γιορτής των Χρυσανθέμων. Είναι τα λουλούδια που προτιμούν οι Γάλλοι για να στολίσουν τους τάφους. Εν μέσω λοκντάουν, οι ανθοπώλες κόντεψαν να πάθουν συμφόρηση στην ιδέα ότι θα έκλειναν τα μαγαζιά τους. Πέτυχαν τελικά την πρώτη εξαίρεση, να μείνουν δηλαδή ανοικτά για σήμερα, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους για διεκδικήσεις. Βιβλιοπώλες, εκδότες και συγγραφείς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι κλείνουν τα βιβλιοπωλεία, αλλά μένουν ανοικτά τμήματα πώλησης βιβλίων στα μεγάλα καταστήματα και σούπερ-μάρκετ.

Ενωμένοι οι δήμαρχοι από δεκάδες μεγάλες πόλεις

Η δράση διαμαρτυρίας τους με το σύνθημα «Το βιβλίο είναι τροφή του πνεύματος» πήρε μεγάλη έκταση και εντυπωσιακές ήταν οι ουρές των πολιτών την Παρασκευή, έξω από τα μικρά βιβλιοπωλεία. Πέτυχαν τελικά να κλείσουν τα τμήματα βιβλίου στα σουπερ-μάρκετ, ο αγώνας όμως συνεχίζεται μέσω «κοινής πρωτοβουλίας δημάρχων για το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων», όπως δηλώνει σήμερα στην Εφημερίδα της Κυριακής (JDD), η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό.

Αλλά και οι μικρομεσαίοι έχουν επίσης τη στήριξη των δημάρχων, εκ των οποίων 28 επέτρεψαν ήδη από χθες το άνοιγμα των καταστημάτων, καλώντας σε ανυπακοή. Μέσω κοινής επιστολής που υπέγραψαν δήμαρχοι πάνω από 30 μεγάλες πόλεις της Γαλλίας αναφέρεται ότι «η εθνική συνοχή είναι καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας» στηλιτεύοντας «την ανισότητα μεταχείρισης ανάμεσα στα εμπορικά της γειτονιάς, με τα βιβλιοπωλεία και τα εμπορικά καταστήματα μεγάλης επιφάνειας». Πρώτο Σαββατοκύριακο με λοκντάουν και πλήρη κακοφωνία επομένως, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κτυπάει το καμπανάκι, ότι «κάθε μήνας λοκντάουν θα κοστίζει 15 δις επιπλέον».

Με πληροφορίες από Deutsch Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM