Τούρκος αντιπρόεδρος: «Αν τα 12 μίλια δεν είναι αιτία πολέμου, τι είναι;» - NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά

Τούρκος αντιπρόεδρος: «Αν τα 12 μίλια δεν είναι αιτία πολέμου, τι είναι;» - NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά Facebook Twitter
0

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, με εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. 

Όπως μετέδωσε προ ολίγου το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;».


Ο Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε επίσης την ΕΕ για ανειλικρίνεια λέγοντας πως από τη μια καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη «κάνει άλλα σχέδια», ενώ δεν έκρυψε και την οργή του για το μέτωπο Παρισίου – Αθήνας, μετά τις αυστηρές συστάσεις Μακρόν προς την Τουρκία.

«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλυτέρα από όλους,  η Γαλλία και η Ελλάδα», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε περιοχή ανάμεσα στην Ρόδο κα ιτην Κύπρο. Η Άγκυρα δεσμεύει την περιοχή από σήμερα έως και τις 11 Σεπτεμβρίου. 

Τούρκος αντιπρόεδρος: «Αν τα 12 μίλια δεν είναι αιτία πολέμου, τι είναι;» - NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά Facebook Twitter

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex, καταγγέλλοντας παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή, τονίζοντας πως μόνο η Λάρνακα είναι αρμόδια για οδηγίες προς ναυτιλλομένους στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. 

Γενί Σαφάκ: «Έτοιμες να δράσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις»

 

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει εντολή να προετοιμαστούν ακόμα και για σύρραξη.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για σύγκρουση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί εντολή στους πλοιάρχους του Πολεμικού Ναυτικού να απαντούν σε πιθανές προκλήσεις, δίχως να ρωτούν στην Άγκυρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Τούρκος αντιπρόεδρος: «Αν τα 12 μίλια δεν είναι αιτία πολέμου, τι είναι;» - NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά Facebook Twitter

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει πρακτικά προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία, και επεξεργάζεται μία λίστα κυρώσεων για την Άγκυρα, σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει - όπως άλλωστε φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να κάνει. Σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο, η λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνει:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM