Ερντογάν: Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών

Ερντογάν: Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών Facebook Twitter
Ερντογάν: Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών (EPA)
0

Επιμένει στην σκληρή στάση ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις προκλήσεις ή τις απειλές κυρώσεων για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν θα υποκύψουμε στην κλοπή της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη της Ριζούντας.

Η Τουρκία είναι πλήρως επικεντρωμένη στην προστασία των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο, ανέφερε, επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά με την ενεργειακή εκμετάλλευση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία δικαιολογείται πλήρως βάσει τόσο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας όσο και των υφιστάμενων συνθηκών.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα», ανέφερε.

«Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε στην παραμικρή παρενόχληση του πλοίου μας» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας πως το Oruc Reis θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του έως την 23η Αυγούστου.

Όπως δήλωσε, η μοναδική λύση είναι μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Στο περιθώριο των τουρκικών προκλήσεων η ΕΕ χθες μετά το συμβούλιο των 27 Ευρωπαίων ΥΠΕΞ εξέφρασε την «Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ καλώντας την Τουρκία «να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».

Την ίδια ώρα, στην Ανατολική Μεσόγειο η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis, που συνοδεύει το Oruc Reis αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του LiFO.gr

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο, που είχε «επακουμβήσει» την ελληνική φρεγάτα Λήμνος φαίνεται να έχει αποκοπεί από τον σχηματισμό των πλοίων που πλαισιώνουν το Oruc Reis, χωρίς κανείς να γνωρίζει τις προθέσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

H τουρκική φρεγάτα Kemal Reis φαίνεται ότι έχει πάρει ρότα για να φύγει από την περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex και όπως φαίνεται κατευθύνεται στον ναύσταθμο του Ακσαζ. Εικάζεται δε, ότι η απομάκρυνσή του οφείλεται στις ζημιές που έχουν προκληθεί στο σκάφος μετά την «πρόσκρουση» πάνω στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».

Με πληροφορίες του AFP/dpa/Anadolu/Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Διεθνή / Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Στη Λύβισσα της Τουρκίας ένα επταώροφο κτήριο κατέρρευσε αιφνιδίως, αφήνοντας πίσω του νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη οικογένειας, ερωτήματα για την ασφάλεια των κατασκευών, και μεγάλη κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM