ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

NASA: Υπόγειος ωκεανός σε δορυφόρο του Δία θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή

NASA: Υπόγειος ωκεανός σε δορυφόρο του Δία θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή Facebook Twitter
Πηγή φωτό NASA
0

Ο τεράστιος ωκεανός, που πιστεύεται ότι υπάρχει στο εσωτερικό του δορυφόρου του Δία, Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι φιλόξενος για την ανάπτυξη ζωής, σύμφωνα με επιστήμονες της NASA.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας γεωχημικής μελέτης μοντελοποίησης που έκαναν επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ενισχύοντας σχετικές εκτιμήσεις που ήδη υπήρχαν.

Η Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια στο ηλιακό σύστημά μας. Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό να υπάρχει ένας βαθύς ωκεανός κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της, από τότε που έκαναν κοντινές διελεύσεις τα διαστημικά σκάφη Voyager και Galileo, συλλέγοντας στοιχεία. Η προέλευση και η σύνθεση του ωκεανού, όπως και η πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή, παραμένουν αντικείμενο συνεχιζόμενου επιστημονικού διαλόγου.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Μοχίτ Μελγουάνι Ντασγουάνι, μοντελοποίησαν τις πιθανές συνθήκες στον ωκεανό της Ευρώπης, με βάση -κυρίως- στοιχεία από το σκάφος Galileo.

Η ύπαρξη υγρού, νερού σε ένα ουράνιο σώμα αποτελεί μία βασική -αλλά όχι τη μοναδική- συνθήκη ανάπτυξης ζωής. «Η σύνθεση του ωκεανού της Ευρώπης φαίνεται να έχει ομοιότητες με τους ωκεανούς της Γης. Πιστεύουμε ότι ο ωκεανός της θα μπορούσε να είναι αρκετά φιλόξενος για τη ζωή. Η Ευρώπη είναι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες μας για να βρούμε ζωή στο ηλιακό σύστημά μας», είπε ο Ντασγουάνι.

Φρόντισε να διευκρινίσει πάντως ότι όταν μιλούν οι επιστήμονες για μέρος φιλόξενο για ζωή «δεν εννοούμε ότι πράγματι κατοικείται, απλώς ότι διαθέτει συνθήκες που θα μπορούσαν δυνητικά να επιτρέψουν την επιβίωση ορισμένων σκληροτράχηλων μορφών ζωής, όπως ξέρουμε και από τη Γη».

Η NASA ετοιμάζει την αποστολή Europa Clipper που θα εκτοξευθεί σε λίγα χρόνια με προορισμό τον δορυφόρο του Δία και με βασικό στόχο να αναζητήσει ίχνη ζωής. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να υπάρχουν στον ωκεανό της Ευρώπης μικρόβια παρόμοια με ορισμένα γήινα βακτήρια που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα ως πηγή ενέργειας. Ο εν λόγω ωκεανός ίσως έχει βάθος 65- 160 χιλιόμετρα, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τους ωκεανούς του πλανήτη μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 


Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM