Ιαπωνία: Σάλος από προσβλητικό animation για το Black Lives Matter

Ιαπωνία: Σάλος από προσβλητικό animation για το Black Lives Matter Facebook Twitter
0

Το κρατικό κανάλι της Ιαπωνίας αναγκάστηκε να αποσύρει animation για το κίνημα Black Lives Matter μετά από σωρεία αντιδράσεων που το χαρακτήριζαν ως «προσβλητικό και παραπλανητικό». 

Στο animation, το οποίο αποσύρθηκε την Τρίτη, εμφανιζόταν μαύροι άνδρες και μαύρες γυναίκες σε έναν καμένο δρόμο με τις γροθιές τους να σηκώθηκαν, ενώ ένας Αφροαμερικανός εξηγούσε, με συνοδεία μουσικής, τα αίτια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε δεκάδες Πολιτείες των ΗΠΑ κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι μαύροι είναι θυμωμένοι, αναφέρει ο μυώδης χαρακτήρας, λόγω του χάσματος πλούτου με τους λευκούς Αμερικανούς και του δυσανάλογου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού στην αφροαμερικανική κοινότητα των ΗΠΑ. Το κρατικό κανάλι απολογήθηκε και αφαίρεσε το animation από τον ιστότοπό του, αναφέροντας ότι δέχθηκε κριτική στο Twitter. «Το απόσπασμα δημοσιεύτηκε μετά από παραγνώριση του ζητήματος και θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη από όποιον αισθάνθηκε άσχημα».

Το animation, που δημιουργήθηκε για ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει να εξηγήσει στα παιδιά την παγκόσμια επικαιρότητα, δεν έκανε λόγο για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Από την πλευρά τους, πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στηλίτευσαν το βίντεο κάνοντας λόγο για διαιώνιση στερεοτύπων. Άλλοι ανέφεραν ότι όλοι οι διαδηλωτές στο animation ήταν μαύροι, γεγονός που απέχει από την πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας.

Από την πλευρά του ο επιτετραμμένος στηv Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο, Joseph M Young, έκανε λόγο, με ανάρτησή του στο Twitter, για ατυχές γεγονός παρότι κατανοεί τη «πρόθεση του NHK να καταπιαστεί με τα περίπλοκα φυλετικά ζητήματα στις ΗΠΑ».

 

Και ο Baye McNeil όμως, ένας Αφροαμερικανός συγγραφέας που ζει στην Ιαπωνία έκανε λόγο για «προσβλητικό» βίντεο. «Εάν δεν καταλαβαίνετε τα πραγματικά ζητήματα στις ΗΠΑ, πρέπει απλώς να ρωτήσετε ή να μελετήσετε περισσότερο», έγραψε, προτρέποντας το NHK να μη μεταδίδει ανοησίες και να παραπληροφορεί ενώ εξευτελίζει τους Αφροαμερικανούς. Για το θέμα προχώρησε σε μία σειρά από πολλές αναρτήσεις. 

Πολλοί χρήστες του Twitter έσπευσαν να τον υποστηρίξουν. 


Διαδηλώσεις στον απόηχο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ πραγματοποιήθηκαν στο Τόκιο και στην Οζάκα το περασμένο Σαββατοκύριακο, με διαδηλωτές να καταδικάζουν τη μεταχείριση ενός Κούρδου από Ιάπωνες αστυνομικούς. Και η τενίστρια Naomi Osaka εξέφρασε την υποστήριξή της στο κίνημα Black Lives Matter ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις.
 

Με πληροφορίες από Guardian 

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σίντνεϊ Σουίνι, το Euphoria και το backstage βίντεο που προκάλεσε αντιδράσεις

TV & Media / Η Σίντνεϊ Σουίνι, το Euphoria και το backstage βίντεο που προκάλεσε αντιδράσεις

Ένα βίντεο από τα γυρίσματα της τρίτης σεζόν του Euphoria έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για το ανδρικό βλέμμα, τη σεξουαλικοποίηση των γυναικείων χαρακτήρων και την έλλειψη γυναικών πίσω από την κάμερα στο Χόλιγουντ.
THE LIFO TEAM
Ο Τζίμι Κίμελ βλέπει το τέλος του late-night να πλησιάζει: «Δεν πεθαίνουμε, μας δηλητηριάζουν»

TV & Media / Ο Τζίμι Κίμελ βλέπει το τέλος της late-night τηλεόρασης να πλησιάζει: «Δεν πεθαίνουμε, μας δηλητηριάζουν»

Μετά το τέλος του Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ, ο Τζίμι Κίμελ μιλά για το αβέβαιο μέλλον του Jimmy Kimmel Live!, το συμβόλαιό του που λήγει το 2027 και μια τηλεοπτική εποχή που, όπως λέει, δεν πεθαίνει από φυσικά αίτια.
THE LIFO TEAM
Σταύρος Φλώρος: «Αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει έναν άνθρωπο που έχασε ένα πόδι» - Η νέα ανάρτησή του

TV & Media / Σταύρος Φλώρος: «Αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει έναν άνθρωπο που έχασε ένα πόδι» - Η νέα ανάρτησή του

«Δεν ήθελα να αφήσω μια δύσκολη στιγμή να καθορίσει ολόκληρη τη ζωή μου» - Το μήνυμα του Σταύρου Φλώρου, οι φωτογραφίες και τα βίντεο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο Survivor
THE LIFO TEAM
Η Γωγώ Μαστροκώστα και η Ελλάδα που έμαθε να κοιτάζει πρώτα το σώμα

TV & Media / Η Γωγώ Μαστροκώστα και η Ελλάδα που έμαθε να κοιτάζει πρώτα το σώμα

Ο θάνατος της Γωγώς Μαστροκώστα κουβαλά κάτι μεγαλύτερο από μια προσωπική διαδρομή: μια ολόκληρη ελληνική εποχή που έμαθε τις γυναίκες των μίντια να λειτουργούν πρώτα ως εικόνες, σώματα και φαντασιώσεις, ακόμη κι όταν προσποιούνταν ότι τις έβλεπε ως ανθρώπους.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με αφορμή τη νέα σειρά World War II With Tom Hanks, ο ηθοποιός και παραγωγός εξηγεί γιατί επιστρέφει ξανά και ξανά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: όχι από νοσταλγία, αλλά επειδή βλέπει στα διλήμματά του κάτι τρομακτικά σημερινό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

Μία μέρα μετά το τέλος του Late Show, ο Στίβεν Κόλμπερτ έκανε την πιο απρόσμενη τηλεοπτική επιστροφή: σε ένα τοπικό κανάλι στο Μίσιγκαν, με Eminem, Jack White και Jeff Daniels, και ένα φινάλε όπου το σκηνικό έγινε στάχτη.
THE LIFO TEAM