Αργεντινή: «Φακελωμένοι» πάνω από 400 ξένοι ανταποκριτές - Με την ευκαιρία των συνόδων της G20

Αργεντινή: «Φακελωμένοι» πάνω από 400 ξένοι ανταποκριτές - Με την ευκαιρία των συνόδων της G20 Facebook Twitter
Αργεντινή: Φακελωμένοι πάνω από 400 ξένοι ανταποκριτές - Με την ευκαιρία των συνόδων της G20
0

Πάνω από 400 δημοσιογράφοι φακελώθηκαν επί προεδρίας του Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή, αποκάλυψε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, ζητώντας να λογοδοτήσει ο κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος.

Στη λίστα με τα τουλάχιστον 403 ονόματα περιλαμβάνονται δεκάδες δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και πολλοί του Γαλλικού Πρακτορείου, τα στοιχεία των οποίων συλλέχθηκαν με την ευκαιρία των συνόδων της G20 και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Μπουένος Άιρες

«Κατατέθηκε μήνυση την Παρασκευή και αύριο (Δευτέρα) θα παρουσιαστούν όλες οι αποδείξεις» ανέφερε σήμερα μια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εκτός από τους δημοσιογράφους, φακελώθηκαν επίσης περίπου 100 πανεπιστημιακοί, διευθυντές εταιρειών και άλλες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών.

Τα έγγραφα αυτής της υπόθεσης βρέθηκαν σε τρεις φακέλους που έφεραν τις ενδείξεις «2017», «Δημοσιογράφοι G20» και «Διάφορα» σε ένα χρηματοκιβώτιο, στο γραφείο του τότε διευθυντή επιχειρήσεων της υπηρεσίας αντικατασκοπείας AFI.

«Οι αναφορές για τους δημοσιογράφους ήταν περιληπτικές», εξήγησε η πηγή, λέγοντας ότι επρόκειτο κυρίως για πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και με βάση αυτές «ιχνογραφούσαν το ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ» τους.

Η Κριστίνα Κααμάνιο, υψηλόβαθμο στέλεχος της AFI, είπε ότι στους φακέλους γινόταν αναφορά «στις πολιτικές προτιμήσεις, τις αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, τη στάση τους απέναντι στις φεμινιστικές οργανώσεις», μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες έχει αναθέσει στην Κααμάνιο να ερευνήσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, εν όψει της αναδιοργάνωσής της.

Στους φακέλους υπήρχαν σχόλια του είδους «τάσσεται πάντα κατά της κυβέρνησης», «είναι πολύ επικριτικός απέναντι στην παρούσα κυβέρνηση», «διάκειται ευνοϊκά απέναντι στον περονισμό» ή «στηρίζει την κυβέρνηση».

Ανάλογα με το προφίλ του καθενός, οι φάκελοι έφεραν και χρωματική ένδειξη (πράσινη, κίτρινη και κόκκινη) που πιθανόν είχε ως στόχο να κατευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών στη διαδικασία διαπίστευσης των δημοσιογράφων στις διάφορες συνόδους.

Η Κααμάνιο έχει ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα σε βάρος του πρώην διευθυντή της AFI Γκουστάβο Αρίμπας, της υποδιευθύντριας Σιλβίνα Μαϊνταλάνι και διαφόρων πρακτόρων, αλλά και κατά του πρώην προέδρου Μάκρι καθώς εκείνος ήταν που «καθόριζε τους στρατηγικούς στόχους της πολιτικής» που θα ακολουθούσε η υπηρεσία.

Οι εν λόγω έρευνες σε βάρος δημοσιογράφων και άλλων προσώπων δεν είχαν διαταχθεί ούτε εγκριθεί από δικαστές.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του Μαουρίσιιο Μάκρι με την υποψία ότι διέταξε να παρακολουθούνται διάφοροι επιχειρηματίες, δημόσιοι λειτουργοί, καλλιτέχνες και προσωπικότητες όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Με πληροφορίες από AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM