«Όχι, με τίποτα»- Η αντίδραση της Μέρκελ όταν την ρώτησαν αν άλλαξε γνώμη για νέα θητεία

«Όχι, με τίποτα»- Η αντίδραση της Μέρκελ όταν την ρώτησαν αν άλλαξε γνώμη για νέα θητεία Facebook Twitter
EPA
0

Οι χειρισμοί της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Γερμανία χάρισαν «πόντους» στην Άνγκελα Μέρκελ. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν της άλλαξε γνώμη για παραμονή στην καγκελαρία.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει πέμπτη θητεία, η Μέρκελ δεν άφησε κανένα περιθώριο. «Όχι, όχι, με τίποτα», απάντησε σε συνέντευξη στο ZDF. Σε ερώτηση για το αν ισχύει η απόφασή της να αποσυρθεί έπειτα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας της απάντησε «ακράδαντα».

Η 65χρονη σήμερα Άνγκελα Μέρκελ έγινε καγκελάριος το 2005. Έχει ήδη γνωστοποιήσει την απόφασή της να μη διεκδικήσει την επανεκλογή της, αν και η δημοτικότητά της αυξήθηκε σημαντικά έπειτα από τους χειρισμούς της στην εποχή της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το ποσοστό έχει φτάσει στο 71%.

Παρόλα αυτά- και παρότι μέχρι τώρα έχουν ναυαγήσει τα σχέδιά της για την ανεύρεση του διαδόχου- η Μέρκελ ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι διατεθειμένη να διεκδικήσει πέμπτη θητεία. Στα τέλη του 2018 προσπάθησε να προωθήσει την Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ ως διάδοχο.

Όμως η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ρόλου. Δεν κατάφερε να επιβληθεί ως πρόεδρος του CDU και τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία. Η εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος καθυστέρησε εξαιτίας του κορωνοϊού και αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2020. Οι εκλογές στη Γερμανία αναμένεται να γίνουν έως τον Οκτώβριο του 2021.

«Φρικτή δολοφονία»

Στη συνέντευξη στο ZDF η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που έχει πυροδοτήσει κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες.

Η καγκελάριος χαρακτήρισε φρικτή τη δολοφονία και συμπλήρωσε: «Ο ρατσισμός είναι απαίσιος και η κοινωνία στις ΗΠΑ είναι πολύ πολωμένη». Όταν ρωτήθηκε αν ο Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλε σε αυτή την πόλωση, η Μέρκελ είπε:

«Αυτό που απαιτώ από την πολιτική είναι να φέρνει κοντά τους ανθρώπους και να συμφιλιώνει». Σε ό,τι αφορά τον Αμερικανό πρόεδρο, σημείωσε ότι το πολιτικό στιλ του είναι αμφιλεγόμενο, αλλά συμπλήρωσε: «Συνεργάζομαι με τους εκλεγμένους προέδρους σε όλο τον κόσμο και βέβαια με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να φέρει την ηρεμία στη χώρα του».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM